Snowden’s julbudskap igår kvällVi har skrivit mycket om NSA:s och FRA:s massövervakning av medborgare, statschefer, offentliga institutioner och industrier på denna blogg. Om det nära samarbete mellan FRA och NSA, om FRA:s aktiva hackning i strid mot lagen, om politikers slingranden och hemlighetsmakeriet. Om Carl Bildt och Osama bin Ladens familj i nätverket kring det stora företaget Booz Allen, som lever på kontrakt från NSA och där Snowden arbetade. Vi har förmedlat information om att värre typer av övervakning och datamanipulationer är på väg eller har nyligen införts. Flera gånger har vi argumenterat för att Nobels fredspris borde ges till Snowden, Assange och Manning – yttrandefrihetens och demokratins hjältar.

Detta beskrivs också i kapitlen om ideologi och militären i den nya boken ”USA som världspolis” av Ulf Karlström och mig. (Beställ via bloggsidan genom att maila Ulf Karlström!)
Snowden 25 december

Nu är det dags för Edward Snowdens alternativ, korta jultal på omkring 1 minut och 30 sekunder i kanal 4 i brittisk TV igår kväll :

”Hej och God Jul. Vi har fått lära oss att våra regeringar har skapat en massivt övervakning.
”Storbritanniens George Orwell varnade oss för faran av denna typ av information. De insamling av information i mirofoner i böcker, videokameror och via TV är ingenting jämfört med vad vi har tillgängligt idag. Det finns sensorer i våra fickor som spårar oss vart vi än går. Tänk på vad detta innebär för integriteten för en vanlig människa.
”Ett barn som föds i dag kommer att växa upp utan kunskap eller uppfattning om integritet. Barnen kommer aldrig att veta vad det innebär att ha en privat stund för sig själva, en oregistrerad tanke. Och detta är ett problem eftersom privatliv och integritetsfrågor är viktiga. Privatlivet avgör vem vi är och vem vi vill vara.”

”De samtal som sker idag kommer att avgöra hur mycket förtroende vi kan placera både i den teknik som omger oss och i den regering som reglerar detta. Tillsammans kan vi hitta en bättre balans, avsluta massövervakningen och påminna regeringen om att om den verkligen vill veta vad vi tycker är det alltid billigare att fråga än att spionera.

Till alla som lyssnar – tack och God Jul”

Vill vi ha en sådan värld? Om inte måste vi förena oss och kämpa emot.


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , ,

DN 26/12SvD 26/12AB 26/12Expressen 26/12 Snowdens jultalSnowdens jultal Business Week Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonOm Booz Allen HamiltonHenrik Alexanderssons blogg Bildts förslag om ”frihet på nätet”Mer om Booz Allen HamiltonVan Burens rapport Van Burens blogg DN 11/12 Professorsbloggen Uppdrag Granskning Bilderblogg SvT 5/12DN 13/10DN 23/10 InfowarsFolket i Bild om FRA Guardian 6/9 DN 6/9Proletären DN 6/9 II Guardian 23/7 NY Times 7/9 DN:s ledare 28/7 Senator Humphreys brev DN 25/7DN 2/7 AB 25/7 SvD 2 25/7 Socialpolitik USA-sanktioner Faderns öppna brev Troy versus Dulles DN 4/7SvD Jan Guillou 14/7Guardian 1/7Edward Snowdens uttalande DN 2/7 Henrik Alexanderssons blogg Blum om Snowden Upprop för Snowden Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 AB 8/6 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska