Skurkföretagen blir värre och värre


Fattiga har det inte lätt, det har de aldrig haft. Och nu dyker det upp fler och fler som gör vad de kan för att profitera på dem.


Ett av de senaste försöken
måste rimligen betraktas som rent kriminellt. Ett företag som säljer s.k. ”SMS-lån” helt utan ränta. Sin förtjänst gör de genom att ta 39 kronor för att pröva låneansökan. Man vänder sig till dem som endast behöver låna 500 kronor, och som anser sig kunna betala tillbaka dessa inom tjugo dagar. Att dessa 39 kronor ändå måste betraktas som en lånekostnad, och att den utslagen på ett år blir rena ockerräntan talar man mindre tyst om.

Dessutom lovar man lån även till dem som kan betraktas som ”icke kreditvärdiga” genom att de saknar inkomst eller har betalnings-
anmärkningar. Men i praktiken är det tveksamt om dessa får detta lån, men avgiften 39 kronor tvingas de betala ändå. Idén är listig som få. Vem som helst kan starta en firma som lägger ut ett sådant erbjudande på en hemsida. Sedan nobbar man konsekvent alla som ansöker om lån och tar in en avgift på 39 kronor per ansökan. För syns skull kan man bevilja ett lån så kan man sedan hävda att man inte avslår alla

ansökningar. Tänk om 10 tusen ansöker om ett sådant lån, skaplig förtjänst i så fall.

Jag vet givetvis inte om det är så de har tänkt sig i det här fallet, men man rider givetvis på folks okunnighet och på mig verkar det vara rent bondfångeri. Och oavsett vilket så sker det på de fattigas bekostnad…

AB

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]SMS-lån, Ocker, Bondfångeri, Lån, Snabblån, Kredit, Kreditprövning, Samhälle, Lagstiftning, Politik[/tags]


10 svar till “Skurkföretagen blir värre och värre”

 1. ”[…]men man rider givetvis på folks okunnighet och på mig verkar det vara rent bondfångeri. Och oavsett vilket så sker det på de fattigas bekostnad…”

  Mmm, för som vanligt så förväntas inte vanligt folk ha sunt förnuft själva och låta bli att vända sig till ockrare om de inte absolut behöver (och det är ju faktiskt ett frivilligt val, oavsett hur fattig och utsatt man är/känner sig).

  Istället för att fokusera på hur synd det är om de som går på bluffen (vilket jag inte anser att det är), borde man kanske bara gå på det rent tekniska i handhavandet av låneansökningarna med tanke på sekretess, kundregister och liknande, och faktiskt pröva lagligheten i dolda avgifter, ansökningsavgifter och administrationsavgifter. Då är jag övertygad om att ett flertal av dessa skojarfirmor skulle behöva stänga på grund av teknikaliteter.

 2. Jag håller med ovanstående – om man inte fattar att man får betala 39 kr oavsett, och inte kan räkna på den ockerränta som det är.
  Som jag förstod det är det 500 kr i lån i 20 dagar som kostar 39kr.

  Det blir alltså en effektiv ränta på 711 kr/år (ej räknat med ränta på ränta – vilket man iof kanske bör göra) – dvs 142% – så i jämförelse med en del andra ockerbolag som har 700-800% är det ju billigt ;)

  Det som inte bör accepteras är ju dock om dom avslår alla – då är det bedrägeri – det bör man kunna sätta dit dom på.

  Dessutom tycker jag att det är konstigt att man får unvika att ange ”effektiv ränta” bara för att man inte har ngn räntesats. Det borde alltid finnas en sådan beräkning !!

  /K

 3. Höjden av ironi är att du har två annonser för snabba lån till folk med betalningsanmärkningar överst på din sida.

 4. Petig! Fast det är ju gööörbra! Då får ju dessa firmor indirekt sponsra bloggen, något de nog inte hade tänkt sig.

  Men det beror givetvis på att Googles AdSense anpassar annonserna till vad som står på hemsidan.

  När jag skriver om Israel så får israeliska företag sponsra om folk klickar på dessa annonser.

  :-)

 5. Saxat från deras sida:

  ”HUR KAN NI LÄMNA AVGIFTSFRIA SMSLÅN?
  Frågan kommer nästan lika ofta från våra kunder som från konkurrenterna. Svaret är enkelt. Vi tjänar dels pengar i de administrativa delarna i reskontraprocessen.”

  Så dom bygger verksamheten på att ta ut förseningsavgifter. Dom hymmlar inte om att dom blåser fattiga iaf…

 6. Bra att Du tog upp det Jinge. Trodde först Du hade den som klickbar Googleannons. Insåg snabbt att Du hade den som bild. Satt faktiskt själv häromdagen och studerade scumbagsen.
  Skampålen i media räcker inte. Kanske dags att ha en mall längst ner i alla sina privata mail där ”dagens moraliska kräk” presenteras och varför.

 7. Det är väl redan bevisat att flera inkassoföretag står bakom dessa ”låne”företag, det är ju ett sätt att skaffa nya kunder bara :) För övrigt lönar det sig nog att ta ut förseningsavgifter och sälja till inkasso för indrivning utöver dessa 39kr i inkomst. Så avslå behöver de inte göra och någon bedömning eller granskning gör de garanterat inte.

 8. Den största skurkfirman av dem alla är en som kallar sig snabblån. Passa er för den!

 9. Många inkassoföretag står inte bakom företagen men de köper fodringen när SMSLÅN företaget skall skicka den på inkasso för en viss procent. Skulle tro att de betalar 65-75% för fakturan.