Skolmassaker i USA visar på ett mångfacetterat samhälle


Den tragiska skolmassakern i USA, där fyra flickor sköts ihjäl, visar på en lite mer udda sak med USA som är intressant, Amish-folket.

Det var inte en av dess medlemmar som mördade dessa skolflickor, men händelsen väckte min nyfikenhet på Amish-folket och lyckligtvis finns Wikipedian, ett uppslagsverk som jag uppskattar mer och mer för varje dag. Läs vad jag klippt ur den svenska delen av Wikin:

Wikin: ”Karakteristiskt för amish är att de anser att den tekniska utvecklingen har gått för långt och därför lever de på ett sätt som i de flestas ögon verkar vara väldigt ålderdomligt. Jordbruk bedrivs till exempel ungefär på samma sätt om för 100 år sedan, likaså husbyggnad etc. Klädsel är också ålderdomlig och baseras på svart och vit. Amishsamhällen strävar efter att vara självförsörjande på det mesta, köper oftast ny mark med kontanter då dom emotsätter sig lån. Försäkringar är till exempel förbjudna, den som råkar illa ut kan istället räkna med att få hjälp av sina grannar och vänner. Elektricitet och förbrännings-

motorer används bara i undantagsfall. En del har också telefon, men dom förvaras utomhus i små hus som ser ut som utedass. Detta för att de stör den vanliga vardagen när de ringer, om man har den inomhus.”

Visst är det en lustig företeelse? Att de är religiösa fanatiker är självklart, samtidigt så tilltalas rebellen i mig av att en del människor hänger sig åt att leva på det sättet.


A typical Amish religious extremist…

Det finns mycket man kan säga om amish, och det finns mycket att läsa, Googla får du se.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Amish, USA, Massaker, Skola, Extremism, Fundamentalism, Gudstro, Religion[/tags]


6 svar till “Skolmassaker i USA visar på ett mångfacetterat samhälle”

  1. Måste bara få tipsa om dokusåpan ”Amish in the city” där ett gäng amish-ungdommar bor i samma hus som några storstadsungar. Stor underhållning och samtidigt väldigt lärorikt om amish-kulturen. Hittar dock ingen länk till det just nu.

  2. Jag har varit i grannbyn till byn där de fruktansvärda morden skedde. Visst, Jinge, de är religiösa fanatiker, men det vilar ett lugn och en harmoni över amish-samhällena. Jag ser det här vansinnesdåden som extra tragiska eftersom amish-folket nu kanske inte längre kommer kunna leva som de sedan urminnes tider bestämt sig för att leva. Polisväsende och säkerhetstänkande har inte existerat, eftersom det inte funnits nån att skydda sig emot. Det är också tragiskt eftersom amish-folket själva är hängivna anhängare av ickevålds-lösningar och uttryckligen förbjuder användande av skjutvapen.

  3. Jag har som sagt inte varit i ett sådant samhälle men känner sympati inför hur de lever. Att ”stänga av” omvärlden på det sättet måste vara ett effektivt sätt att behålla den psykiska hälsan.

    Att de är religiösa fanatiker bryr jag mig inte om, verkade det så på bloggposten tycker du?