Skattebetalare står för brottslings lyxtillvaro


Idag kablas den obehagliga nyheten ut om Joachim Poseners advokatkostnader, dessa ska nämligen falla på – skattebetalarna.

SvD/E24: ”Den misstänkte Trustorsvindlaren Joachim Poseners advokat Leif Gustafson vill ha 1,2 miljoner kronor i ersättning för försvaret av sin efterlyste klient under de tio år han varit försvunnen. Dessutom vill han ha en flygbiljett betald för en icke namngiven person som lämnade dokumentation 2003.”

Att vi skattebetalare ska stå för advokat-
kostnaderna för brottslingar, eller folk som är misstänkta för brott, när de själva inte har pengar är självklart. Men ska vi verkligen stå för dessa även när brottslingarna, som i Poseners fall, har mångmiljonbelopp undanstoppade på olika konton världen runt? I Trustorhärvan har en del pengar kommit tillrätta, men som jag minns saken så saknas fortfarande närmare 100 miljoner.

Det står dessutom klart att flera av de inblandade har pengar som ännu inte myndigheterna kommit åt, så det är knappast bara Posener som har madrassen fylld. Att mannen har lyckats hålla sig undan den svenska rättvisan betyder självklart inte att kostnaden ska falla på skattebetalarna. Det känns

osmakligt och det sänder underliga signaler till andra som har planer på att begå grova ekonomiska brott. För lyckas de undkomma med ett lastbillass sedlar så kommer skattebetalarna lik förbaskat bli de som betalar advokat-
kostnaderna. DN

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Joachim Posener, Ekonomisk brottslighet, Trustor, Svindleri, Politik[/tags]


5 svar till “Skattebetalare står för brottslings lyxtillvaro”

 1. Man undrar ju vilka icke dömda brottslingar som inte ska få rättshjälp och vem som ska bedöma det, när du skriver så där.

 2. Mja, jag skulle givetvis kunnat utveckla det mer, men då hade du ju inte haft ngn anledning att kommentera det.. :-)

  Självklart ska ALLA ha den hjälpen, men här är det en pajsare som undandrar sig rättens prövning genom att gömma sig i Israel, Brasilien och eventuellt Spanien.

  Då han kommer hem till Sverige ska han givetvis få rättshjälp, men det är rent stötande att han på vår bekostnad ska ha gratis juristhjälp trots att han själv sitter på en madrass sprängfylld med sedlar.

 3. Nu ljuger du igen Erik!!

  Han har knappast redovisat vilka tillgångar han har eftersom han är på rymmen.

  Det saknas 84 000 000 kronor..

 4. Erik, Posner har redan en försvarare. Han behöver inte en till…
  Jinges poäng är att påvisa hur skrupelfria bedragare kan berika sig på systemet och olagligen tillskansa sig en summa som långt överstiger vad en arbetar tjänar under hela sin livstid. Och som grädde på moset ska vi skattebetalar hjälpa honom att betala hans advokatkostnader!
  Att du inte finner hela historien absurd berättar mycket om dig – och det är inte smickrande saker, kan jag försäkra…

  Men jag undrar, varför kunde man inte tilldelat Posner en riktigt billig brännvinsadvokat istället för den här snitsaren? Han borde inte ha fått välja själv…
  Men det är väl ytterligare en svaghet i systemet…

  Med det här fallet som bakgrund blir den ivriga jakten på fuskare som alliansen satt i gång i t.ex sjukförsäkringssystemet
  lätt löjeväckande eftersom där gäller det bara småpotatis.

 5. Erik, vartåt jag riktar mina, vad du kallar, aggressioner avgör jag själv.
  De torra förvaltningperspektivet du anger är jag övertygad om att de flesta redan känner till. Det är nog just de som föranleder att den här blogposten kom till, eller vad tror du?