Skarp FN-kritik mot Israels klusterbomber


Det är chockerande och fullständigt omoraliskt säger Jan Egeland efter att ha konstaterat att 90 % av anfallen med klusterbomber skedde de sista 72 timmarna innan vapenvilan trädde i kraft.

Ekot: Israel får mycket hård kritik av FN:s samordnare av humanitär hjälp Jan Egeland för att landet har använt klusterbomber som fortfarande dödar civila i Libanon. I stort sett varje dag, trots vapenvilan, dödas och skadas civila i södra Libanon av israeliska klusterbomber. Bara på onsdagen dödades tre människor och hittills har över tio dödats och ett fytiotal skadats sedan eldupphöravtalet trädde i kraft i mitten av månaden.

Man skulle ju kunnat tro att Israel lade sordin på den folkrättsvidriga bombningen av Libanon i samband med att FN:s säkerhetsråd fattade ett beslut om vapenvila. I stället intensifierade landet bombningarna och valde att koncentrera bomberna mot områden där det bara bor civilpersoner.

Jan Egeland: – Det är chockerande och fullständigt omoraliskt, säger han, att 90 procent av klusterbombanfallen ägde rum under krigets sista 72 timmar när alla visste att ett eldupphöravtal var på gång. När befolkningen nu återvänder till södra Libanon möts de av uppemot 100 000 småbomber som inte har exploderat och därför utgör ett uppenbart hot mot alla, inte minst mot nyfikna barn.

Att Israel aldrig bryr sig om krigets lagar, de mänskliga rättigheterna eller Genève-
konventionen är något som världen fått vänja sig vid från det att staten Israel bildades. Idag är många av världens regeringar representerade på ett möte på Blasieholmen men de kommer knappast ta upp den verkliga orsaken till att de är där, eller diskutera vad man ska göra för att komma tillrätta med det folkmord som Israel bedriver på palestinier/araber.

Vi kan samla ihop hur mycket pengar som helst till en återuppbyggnad av Libanon och de bombade områdena i Gaza och på Västbanken. Problemet är att Israel har satt i system att bomba sönder infrastrukturen bara för att på det sättet låta civilbefolkningen lida så mycket som möjligt.

Per definition är Israels agerande – Terrorism! Vi måste börja tala klartext om den terrorn och deras pågående folkmord!

Det är flagranta brott mot krigets lagar och de mänskliga rättigheterna. Nu börjar det på allvar bli dags för nya Nürnbergrättegångar för alla krigsförbrytelser. Världen, inklusive EU och Sverige måste markera på allvar mot dessa krigsförbrytelser i stället för att göra som Göran Persson, skriva en debattartikel i Göteborgs-
posten.


Meningslös tillställning. Varför ska inte Israel betala?

Göran Persson: ”Alla länder har rätt att existera inom säkra och erkända gränser, fria från utländsk ockupation. Detta är ett avgörande ögonblick för det internationella samfundets stöd för modererande krafter, tolerans och rättsstatens principer” …. ”Samtidigt måste arbetet med att nå en permanent politisk lösning i utestående frågor ta fart. Ramverket finns i ett antal resolutioner från FN:s säkerhetsråd, däribland 1701”. skriver Göran Persson idag i GP.

Men det räcker inte. Världen måste markera så att både israelerna och deras regering förstår att det inte går att fortsätta mördandet. Det är dags att sätta in FN-trupp i Gaza och på Västbanken och se till att FN tar över ansvaret för 1967 års gränser. Det duger inte att kalla ihop till biståndskonferenser som i morgon ska avhandla palestinafrågan, något behöver göras nu.

Skänker vi miljarder till regionen nu kommer israelerna att bomba bort dem i morgon, världen måste göra något åt orsaken till problemet och orsaken stavas I-S-R-A-E-L..

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]politik, mellanöstern, libanon, israel, krigsförbrytelser, Genèvekonventionen, krigets lagar, mänskliga rättigheterna, FN, Jan Egeland, Göran Persson, terrorism[/tags]


12 svar till “Skarp FN-kritik mot Israels klusterbomber”

 1. Nu kommer du att få e-post med bajs igen Jinge! Men det är sant, problemet stavas ISRAEL!!!!

 2. Varför kommenterar aldrig sionistlobbyn på ett vettigt sätt? Kommer du att få porrabonnemang nu igen?

 3. Jag hörde avslutningen av en debatt på radio häromdagen. Han som fick avsluta diskussionen om Givarkonferensen hette, ja dessvärre, Fredrik Malm.

  Han ansåg att svenskarna var naiva. Han sade rent ut att Israel bara försvarade sig och att Hizbollahs mål var att döda så många civila som möjligt. (Med andra ord har Hizbollah misslyckadts kraftigt kan man tycka.)

  Kan man komma med fattigare analyser än vad liberalerna gör? Kan man vara mer statsterroristapologetiska än vad liberalerna är? Ingenting sätts i någon form av seriös historisk kontext, ingenting diskuteras utifrån en mänsklig verklighet.

  Jag bävar inför högervriden utrikespolitik. Jag menar, idag är den rätt dålig, men…

 4. Fredrik Malm har väl sedan länge diskvalificerat sig från alla seriösa diskussioner rörande Mellanöstern.

 5. Uffe: ”Han ansåg att svenskarna var naiva. Han sade rent ut att Israel bara försvarade sig och att Hizbollahs mål var att döda så många civila som möjligt. (Med andra ord har Hizbollah misslyckadts kraftigt kan man tycka.)”

  Jag tror att jag hörde det där. Det är läskigt att höra och jag bävar oxo. Vilken satans mardröm med en högerregering!

 6. Är det sant att 90 procent av klusterbombsanfallen ägde rum under krigets sista 72 timmar? Det är ju för i h*lvete helt sinnessjukt! Att använda sig av klusterbomber är i sig vidrigt, men att strö ut dem när man vet att kriget är nära sitt slut är f*n i mig omänskligt och visar vilket avgrundsdjupt förakt för icke-israeliska människoliv sionisterna har.

  Jag vill minnas att en sionistblogg (jag vet att du inte vill ha några länkar dit, Jinge) gjorde ett stort nummer av att Hizbollah skulle ha använt sig av bomber med små dankar som ”sliter sönder precis allting i sin väg”.

  Undrar vad de har att säga om Israels klusterbomber som kommer döda gott om små barn i framtiden..?

 7. Olydig: ”Är det sant att 90 procent av klusterbombsanfallen ägde rum under krigets sista 72 timmar? Det är ju för i h*lvete helt sinnessjukt!”

  Du kan utgå ifrån att Jan Egeland vet vad han pratar om. Sinnesjukt är ett adekvat ord, ja.

 8. Tycker det är makabert att vi har en givarkonferans där alla öppnar plånböckerna(6milj) Men ingen vare sig till höger eller vänster bryr sig om det verkliga folkmordet som sker i Sudan. Varför hörs inget om detta???

 9. Micke: ”Tycker det är makabert att vi har en givarkonferans där alla öppnar plånböckerna(6milj) Men ingen vare sig till höger eller vänster bryr sig om det verkliga folkmordet som sker i Sudan. Varför hörs inget om detta???”

  Nu är det väl så att det är en hel del på gång när det gäller Afrika. Men undar du varför det är mer tyst om Afrika än mellanösternkonflikten så finns det några uppenbara skäl som du dessutom så väl känner till.

  Att du bortser från det och ställer en såpass provokativ fråga är illa, det visar enligt mitt sätt att se det på att du egentligen inte bryr dig om vare sig det ena eller tredje.

  Du vet så väl att konflikten i mellanöstern kan utvecklas till att bli ett krig som drabbar HELA regionen. Du vet dessutom att varenda kotte är uppfödd med diverse sagor som emanerar från regionen.

  Du vet oxo att media rapporterar mycket utförligt, men väljer bort Afrika.

  Med andra ord så är din kommentar närmast att likna vid en trollkommentar..

 10. Det kan väl knappast råda något tvivel om att den sionistiska apartheidstatens bombningar under aggressionens sista timmar, med amerikanska klusterbomber och kemiska vapen, var ytterligare ett bevis på dess syn på icke-judiska människoliv och ett desperat försök att omöjliggöra Libanesernas återkomst till sina hem.

  Sedan förra ockupationen ligger redan hundratusentals minor i hela södra Libanon och Israel vet givetvis var de ligger men har konsekvent vägrat att lämna över kartor så att de kan destrueras. FN´s trovärdighet som medlare ligger i spillror sedan man varken gjort något åt minorna de ständigt pågående aggressionerna eller ett trovärdigt försök att förhindra Israels folkmord.

  Att man av rädsla för att stöta sig med den judiska apartheidstaten och dess huvudgarant USA inte kunde enas om ett uttalande tog väl priset och när jag nu ser Kofi Annan underdånigt le och skaka hand med den Israeliska massmördaren kan jag inte låta bli att tänka på Harry Belafonte´s uttalande om ”house niggers” angående de svarta (Rice Powell och senare Annan) som tjänar den vita rasistiska Bushregimen och dess kristna sionister:

  ”There was two kinds of slaves. There was the house Negro and the field Negro. The house Negroes, they lived in the house with master, they dressed pretty good, they ate good ’cause they ate his food and what he left… In those days he was called a ’house nigger.’ And that’s what we call him today, because we’ve still got some house niggers running around here.”

  Samma tanke går givetvis till Israels och USAs förmögna klientstater och medlöpare i regionen.

  En kollega till Jinge, Kurt Nimmo skriver på sin blogg om att det nu är ”anti-semitism” att kritisera Israels krigsförbrytelser med klusterbomber:
  ”German Development Aid Minister Heidemarie Wieczorek-Zeul was spot on when she criticized Israel for its obscene and wanton use of cluster bombs in Lebanon.

  But Chancellor Angela Merkel was quick to jump up and kiss the hem of Charlotte Knobloch, president of the Central Council of German Jews, after she angrily complained that mentioning such is antisemitic.

  “Knobloch, a Holocaust survivor, has repeatedly complained about what she terms a growing mood against Israel and Jews in Germany,” reports Deutsche Presse-Agentur.”……..