Skandalen – Sveriges Radio


Peter Örn fick sparken och personalen kräver att Ove Joanson och resten av styrelsen ska avgå. Det framkom vid den presskonferens som sändes via nätet.

Anställda journalister på SR var förstås med på presskonferensen och en av dessa var mycket känslomässig när hon förklarade att ledningen dödat kreativiteten och lusten bland medarbetarna. Hon menade att makten över radioprogrammen flyttats från programmens producenter till ledningen för Sveriges Radio.

Som bevis för detta anfördes att närmare 400 medarbetare lämnat in en ansökan om att få gå i förtida pension från företaget. Det är helt och enbart ett resultat av att den nuvarande radioledningen lyckats fördärva arbetsmiljön och genom det – programskapandet.

Man hävdar att organisationen inte fungerar och att detta inte bara är Verkställande Direktörens ansvar utan hela styrelsens. Radioledningens terrorbombning av radions P1 nämndes inte men det låg givetvis outtalat bakom kritiken.

Kravet från journalisterna på SR att hela styrelsen bör sparkas verkar i högsta grad rimligt.

När det gäller t.ex. Annika Lantz så har programmet Studio 1 haft gemensamma påannonser med henne och man hör på reportrarna hur irriterade de blir att sammankopplas med hennes ”talkshow”. Hoppas att den tillförordnade VD:s snabbt som ögat pekar med hela handen och återställer P1 i ursprungligt skick.


Peter Örn, sparkad verkställande direktör SR

Nya program är förstås bra, men man behöver inte byta halva tablån för det, och P1 ska aldrig tillåtas bli någon sorts lättsmält reklamradio. Musik och trams finns det andra kanaler för.

Presskonferensen kommer antagligen gå att lyssna på i efterhand på webben, http://sr.se/ekot/ Källor: SvD DN SvD2

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Peter Örn, Ove Joansson, Presskonferens, Sveriges Radio, P1, Annika Lantz, Politik[/tags]


9 svar till “Skandalen – Sveriges Radio”

 1. Denna vandalisering av P1! Smaken är ju olika (det märker man ju när man såg på Melodifestivalen!), men någonstans borde man kunna vara fredad från tävlingar, jinglar, ytlighet och hitlistor. Det tycker t.o.m. en gammal schlagerräv.

  Vi borde gå samman och agera! Är det ingen som har lite tid över och kan organisera protester och listor eller nå’t? Själv har jag bara tid att stampa med foten och det hjälper ju inte mycket!

 2. Jag lyssnar inte så ofta på radio men är det nån gång så att jag gör det så blir det ju P1. Man måste ju vila hjärnan från all dekadent smörja och för nationens framtid är det nog bäst att man återställer kanalen till sitt ursprungliga skick.

  Tycker Annika Lantz är helt hopplöst korkad och skulle väl helst se att hon höll tyst.

 3. tycker också de ska sparka alla chefer så det blir folkets radio. fniss

 4. Man kan lugnt påstå att SR inte fått lyssnarna med sig. Ett flertal katastrofer utifrån upplägget av programverksamheten. Att man sedan lägger ut mycket av programverksamheten på privata företag är oxo tveksamt tycker jag. En del, visst.. Men..

 5. Förhoppningsvis så blir det lite mer seriöst på ettan igen, lite mer underhållning av den intellektuella modellen så man får tänka till. För tyvärr alldeles för mycket korsdrag mellan öronen som presenteras både i radion och tv.
  Därför är det bra om ettan får tillbaka sin roll och utvecklar den. Även kunskapskanalen på tv skulle få lite mer resurser, den har oftast bra innehåll men för mycket repriser.

 6. Låt oss hoppas att P1 nu återfår sin kvalitetsstämpel. Som en första åtgärd bör Annika Lantz och hennes tröttsamma tjattrande strykas helt i programutbudet. Dessutom bör Radiotjänst avskaffas och förenas med vänstertrafiken och motboken i kapitlet om egenheter i svensk 1900-talshistoria. Public service ska givetvis finansieras via skattsedeln. Inbesparade kostnader för Radiotjänsts verksamhet bör användas för ytterligare kvalitetshöjning av P1.

 7. Mycket tyder väl på att SR har förlorat lyssnare på sin förstörelsepolicy.
  I lördags satt det nämligen någon chinona i radion och förklarade att många lyssnare ”fortfarande inte tycks ha hittat fram” till sina program. Tror hon tänkte hålla något slags instruktionsprogram senare på eftermiddagen – som jag inte hörde.

  Vadå? Jag har dels fått några av mina favoritprogram borttagna eller nerbantade, dels fått in flera dumprogram som man bara inte står ut med ens en minut, och bland dem en babbel-och flabbmoster fyra eftermiddagar i veckan i P1. Jag stänger av direkt, och glömmer sedan att sätta på radion igen, så numer lyssnar jag inte ens till program som jag alltid lyssnade till förr.
  Inte 17 har jag lust, eller kommer ihåg att zappa mellan kanalerna för att hitta mina seriösare favoritprogram. Då får det vara helt istället. Men tänk jag trodde att det var det som var meningen.

 8. Jag håller med Kerstin :-)
  På 80-talet höll SR också på med experiment där man blandade programtyperna i alla kanalerna för att tvinga på folk alla typer av program. Det blev givetvis en katastrof då också.
  Det bästa är givetvis att man har renodlade kanaler så att lyssnarna själva vet var de kan hitta sina favoritprogramtyper.