Ska USA be Gud om bättre väder?


Att amerikanerna inte kraftigare ifrågasätter sin president förvånar mig ständigt och jämt.

Kanske tror de att de kan be till gud om att slippa de alltmer destruktiva orkanerna..?

SvD: ”En ny klimatstudie visar att det amerikanska fastlandet kommer att utsättas för ännu mer extrema temperaturer under nästa sekel och ännu häftigare regn längs golfkusten. Tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences varnar för att utsläppen av växthusgaser troligen kommer att svälla till det dubbla i slutet av århundradet.”

Jag vet inte om en ratificering av Kyotoavtalet spelar någon större roll i nuläget, klimatförändringen kommer oavsett vad de än hittar på.

Men när orkan efter orkan klassas som styrka fem så kan man tycka att fler än de som lever närmast kusten skulle bli fundersamma.


9 svar till “Ska USA be Gud om bättre väder?”

 1. Det är ett djädra tjat om USA och vad som händer där när en orkan kommer. Men Kuba, som torde vara ännu mer utsatt får vi inte läsa någonting om även om det framskymtat i notisform att de klarar orkaner bättre än USA. Vad det nu kan bero på?

 2. Amerikanarna får nog ta och skärpa till sig med sina utsläpp. De får nog också flytta ifrån området där orkanerna landar.

 3. ”Att amerikanerna inte kraftigare ifrågasätter sin president förvånar mig ständigt och jämt”

  Öh? Det kan inte ha undgått dig att han är i rätt ordentligt blåsväder (och så menar jag inte att han befinner sig i Florida. Han har placerat ut sin bror där). Han, och hans administration, ifrågasätts rätt rejält just nu och hans populäritetssiffror störtdyker.

  Presidenten är en idiot och en nolla och det är en skam att han blev vald. Två gånger t.o.m. Men jag måste säga att jag ser en positiv trend. De höga bensinpriserna har gjort hybridbilarna omåttligt populära. Jag ser dem på gatorna hela tiden. Nästa grej verkar vara etanolbilar och vätgasbilar. Ford kom precis ut med en bil som kan köras på både etanol och vätgas. Det händer saker! Man pratar t.o.m. att det extrema vädret beror på människan och att det är dags att ta sitt ansvar. D.v.s. folk på gatorna pratar om det. Bush tiger naturligtvis.

 4. Lyssnade på en debatt för några veckor sedan på CNN där forskare från bägge sidor förde fram sina åsikter. Det enda dom kunde enas om var att väderförändringarna kommer att öka oavsett om vi lägger om vårt energinyttjande. Däremot fanns det inga direkta bevis för att problemen bestod i att vi släppte ut för mycket skräp i atmosfären.

  Som en passus så motsvarar ett litet vulkanutbrott ungefär ett års bilkörande i världen.

 5. Det är jättekul att hybriderna går framåt. Men det jag menar med det jag skrev är att de inte tillräckligt ifrågasätter hans brist på engagemang i miljöfrågorna, och motiven till hans brist på intresse. Att bara 39% stöder Bush idag beror huvudsakligen på Irakkriget och hans lögner om skälen till kriget.

  Till i morse var den nuvarande orkanen, Wilma, – den västa någonsin – med vindstyrkor upp emot 300 km/t

  Som en parentes kan nämnas att om man hoppar ur ett flygplan på 10 km höjd kommer man aldrig upp i mer än 200 km/t som max.

  M.a.o. är det rätt utsiktslöst att kunna stå upp i sådana vindar.. Att dessutom det är orkan 21 i år och att fler har lett till massor av dödsoffer borde göra amerikanerna lyhörda för att det i botten finns ett accelererande miljöproblem som deras president är ointresserad av..

  En annan sak är frågan varför Kubanerna klarar sig bättre? Jag gissar att de inte bor i husvagnar i samma utsträckningar som folk i gulftaterna?

 6. Jag har oxo hört sådant Micke. Men slutklämmen borde vara – vi kan ändå inte påverka nu för det är för sent..

  Samtidigt så vore det en inhemult korkad attityd, eller hur?

 7. Kvasianalytikern analyserar:

  (1) Växthuseffekten ökar styrkan i orkanserna utanför USA:s kuster och (2) orkaner som är tillräckligt starka sänker oljeriggar till havs, så (1+2) oljan sinar, priset ökar, konsumtionen sjunker och växthuseffekten och stormarnas ökar inte lika mycket. Alltid något, kanske?

  (Ett alternativt scenario: Kvasianalytikern analyserar mera, allmänhetens intelligens ökas och kvasianalytikerns inflytande minskar?)

 8. Visst ska vi hushålla bättre med de resurser vi har, men klimatförändringen har nog lite eller inget att göra med de klimatförändringar vi ser idag. Däremot tror jag att på lång sikt kommer det finnas miljö och klimatflyktingar i en större omfattning än vad vi har idag!