Ska Sverige betala en professor i Israel också?


Jag läser i tidningarna att Reinfeldt har lovat att svenska skattebetalare ska betala för en professor i Kina, en person som ska utbilda kinesiska studenter i Mänskliga rättigheter.


Det är väl lovvärt,
men det blir lite konstigt när världens i särklass snabbast växande ekonomi ska få något slags socialbidrag till sitt eget utbildningsväsende kan jag tycka. Sedan läste jag Lasses bloggning om samma sak, och han frågade sig saker jag inte ens hade reflekterat över.

Lasse Strömberg: ”Pressen skriver att Reinfeldt är imponerad över Kinesiska muren, själv undrar jag hur han ser på Israeliska muren? Är han imponerad av den också? …

…Reinfeldt lovar också att bekosta en professur i Kina som ska utbilda studenter i mänskliga rättigheter. Tja, det är väl bra, men det finns fler länder som har samma behov. Jag kan tipsa om ett par; Israel och USA borde ligga högt upp på Reinfeldts lista.”

Sett till nationens storlek så är Israel det land på jorden som behöver satsa mest på att utbilda sina studenter i Mänskliga Rättigheter
– som Israel faktiskt har förbundit sig att följa. De har stora behov, för inte bara studenterna behöver sådan utbildning, varenda soldat som ska tjänstgöra i IDF borde ges en mycket avancerad hjälp i just det ämnet. Det är inte för inte som Israel har det sämsta ryktet bland världens samlade länder.

Det räcker inte enbart med utbildning, men det kan ju i alla fall vara en början…

Jinge

AB DN1 SvD Lasse

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Fredrik Reinfeldt, Miljön, Kinaresan, Olympiska Spel, OS-facklan, Tibet, Kina, Kommersialismen, Höger, Val 2010, Osynlig, Blyg, Statsministern, Idrott, Politik, Israel, USA, Mänskliga rättigheter, Palestina[/tags]


19 svar till “Ska Sverige betala en professor i Israel också?”

 1. Så vitt jag vet, är det mest vanligast i Israel att utbilda ”islamologer”, ”islamanalytiker”, ”islamforskare”…än att utbilda folk om mänskliga rättigheter. Har du själv sett någon gång, på en enda israeliska bloggen att man skriver artiklar om Genevekonventionen, Haggkonventionen, FN-s konventionen, Kulturkonventionen, Folkmordskonventionen, Barnkonventionen, etc..?

  Om jag skulle se någonting liknande som ämnet i israeliska bloggar, skulle jag svimma.
  Men när man själv skriver om alla dessa konventioner, mänskliga rättigheter och internationella lagar då pekar man ut skribenter som ”kommunist”..!
  Vad betyder det ..?
  Att dom som struntar i alla dessa lagar är…
  nazister..? Eller vad ville man säga..?

  no capitto.
  :o)

 2. Jag har aldrig hört Reinfeldt talar om de mänskliga rättigheter när det gäller palestinierna , det är en skillnad mellan folk och folk
  En politiker som hycklar och som visar att han är icke trovärdig

 3. Det finns ingen brist på aktivister och akademiker som kämpar för MR i Israel. Sitter och läser en bok av en sådan just nu. Man kan ju komma ihåg att Israel inte bara har skyldigheter enligt folkrätten (att lämna ockuperat område)utan även vissa rättigheter, (t.ex. rätten att ha säkra och erkända gränser). Båda dessa saker finns att finna i FN:s säkerhetsråd resolution 242 (1967). Om vi nu ska vara sakliga måste man ju ta upp båda sakerna, eller?

 4. Tyvärr har du fel Fredsvän. Den israeliska fredsrörelsen är praktiskt taget utplånad. Den har varit stark men är numera näst intill utplånad. Visst, de flesta israelerna vill att regeringen ska förhandla med Hamas, och de flesta vill säkert oxo utrymma alla bosättningar, men att påstå att det inte finns ngn brist på aktiviser och MR-kämpar är dessvärre ett rent önsketänkande.

 5. Gulligt av dig Fredsvän! Men problemet är att Israel inte vill definiera sina gränser :-) :-)

  Man har frågat i årtionden vilka gränser det som ska gälla så att palestinier och andra ska överväga erkännande: Men det är DÄR skon klämmer! Israelerna anser inte att deras gränser är färdiga än! Eufrat till Nilen är det ju ingen som säger rent ut men det börjar luta åt det hållet :-)

 6. Vilka gränser? Fredsvännen?

  Inkluderar det hela västbanken, Golanhöjderna och Shebaagårdarna? För att inte tala om Jerusalem?

  Suckkkkk….

 7. Det finns en stark brist på akademiker som kämpar för MR i Israel. Därmot finns det stor mängd akademiker som arbetar mot dem.

  Israel har förövrigt varken erkänt, accepterat eller följt resolution 242. Arabstaterna har dock kommit med ett fredserbjudande som följer resolution 242 till punkt och pricka. Israel tackade nej.

 8. Jaså nu har ärkesionisten Paul Rimpler hittat till den här bloggen, närmast kommer han väl från den ”sovande mossadagentens” blogg och uppenbarligen klarade han inte att formulera sig vettigt, för det är väl jinge som bytt texten mot netiquetten?

  Tänk de gör allt de kan för att slippa en diskussion, för en sådan klarar de aldrig. Lattjo typer…

 9. Jag har en undrande fråga, eller idé i alla fall.
  Det finns ett land på Balkan, jag ska inte nämna det vid namn, men det anses vara väldigt krigiskt.
  Detta land hyser drömmar om ett Stor******* (*=landets namn).
  Finns det liknande planer i israel om ett Storisrael och inte bara hela palestinaområdet.
  Förövrigt så undrar jag vad man kallar området som Israel och palestinierna delar. Jag använder namnet Palestina, men det kan ju missuppfattas.

 10. Daniel! Israels ambitioner finns på deras flagga! ser du de två blåa strecken på flaggan, på var sin sida av Davidstjärnan? De föreställer två floder, Eufrat och Nilen, och därimellan ska storisrael ligga!! Alltså från Eufrat i Irak till Nilen i Egypten!! Snacka om blygsamma ambitioner!! Men med det som händer i Irak så har nog aldrig varit så nära som de är nu!!

 11. Det bibliska namnet för området är Palestina! Namnet Israel är nåt man har hittat på ”nyligen”.

 12. Moe, som de säger i Bibeln:

  1 Mos 15:18-:

  ”Herren slöt då detta förbund med Abram: ”Åt dina ättlingar ger jag detta land, ända från Egyptens flod till den stora floden, Eufrat, keniternas, kenisseernas, kadmoneernas, hettiternas, perisseernas, refaeernas, amoreernas, kanaaneernas, girgasheernas och jevuseernas land.”

  2 Mos 23:31-:

  ”Jag skall låta din gräns nå från Sävhavet till filisteernas hav och från öknen till Eufrat. Ty jag skall ge landets invånare i ert våld och driva undan dem för dig.”

  5 Mos 11:24-:

  ”Varje fotsbredd mark ni trampar skall bli er. Från öknen och Libanon, från floden, floden Eufrat, ända till havet i väster skall ert område sträcka sig. Ingen kommer att kunna hålla stånd mot er. Herren, er Gud, skall sprida skräck och fruktan för er över hela det land ni beträder, så som han har lovat er.”

  Detta är Gamla Testamentet, såsom det lärs ut till religiösa judar. I Israel tar många det på fullaste allvar.

 13. Moe,
  Det mest otäcka som fick jag höra någonsin är att man firar sin National Dag samma dag som Naqba katastrofen var..(!)
  När jag hörde detta, kände jag som att blodet i alla mina vener blev iskallt av obehag.
  Hårresande.
  Tänk om Sverige firar National Dag samma dag som utfördes t.ex. massaker och fördrivning av samer..(!)
  På mitt vackra och vilda Balkan, full av blodig historia, har man idag 7 länder som skapades av ett land – ex.Jugoslavien. Vi krigade mot varandra, massakrer utfördes överallt, fördrivning och etnisk rensning, men INGET land firar någonting liknande.
  Allt detta talar att Israel av sig själv har kraftig brist på egen historia och att landet grundades på historien och marken av ett annat folk.
  Otäckt. Låter som Freinkeinstain – filmer!

 14. Hampus! :o)
  Det som är också otäck är att ”Israel är sekulärt land”, men skrapar man på ytan då ser man att politikerna och militären GÖR saker som står i G.T.!
  Kanske nu har jag svar varför har man skapat en gigantisk hatpropaganda industrin mot islam och muslimer. Jag tror att man lockar upp araber att attackera Israel (fullständigt säker på att man ska vinna kriget mot dom), men det skulle man använda för att erövra och ockupera ännu mer av sina granländer, va..?
  Även idag säger man ”Araber började först med kriget…” eller ”Vi måste hålla ett folk under ockupation för att vi var attackerade…”
  Problemet är att arabiska grannar är tysta under ca 30 år. Ingen har attackerat Israel med sin militär. men det är otäckt att se om att man inte vill så… Man vill att araber går in i ett nytt krig mot Israel.

 15. Ida, att israelerna försökt provocera fram krig för att stjäla mark har de själva erkänt:

  ”Vi brukade skicka fram en traktor att plöja ett [omstritt] område (…) och vi visste i förväg att syrierna skulle börja skjuta. Ifall de inte sköt så beordrade vi traktorn att avancera framåt tills syrierna blev så irriterade att de började skjuta. Och då kallade vi in artilleri och senare också flygunderstöd och så gick det till. (…) Jag gjorde ett misstag i att tillåta erövringen av Golan-höjderna. Som försvarsminister borde jag ha förhindrat det, därför att syrierna hotade oss inte vid det tillfället.”

  /General Moshe Dayan, 1976, The Iron Wall av Avi Shlaim

 16. Hampus #17!
  Jag springer runt hela tiden med den där frågan om man lockar fram araberna till krig för att ockupera ännu mer mark… och jag snorade mig runt om detta HELA TIDEN, även på min egen blogg…

  …och nu äntligen har du kommit fram att bekräfta detta! Men har det någonting med Israels ”gränser” att göra..? Det är land som saknar gränser..!
  När man skrev artiklar på israeliska bloggar med kraven att Hamas borde erkänna Israel, då ställde jag fråga ”Vilken Israel..?”
  Från…? Till…? Karta enligt Mossaböcker..?
  ”…Från öknen och Libanon, från floden, floden Eufrat…” ? (om jag ska vara ironisk)
  En del israeler talade om 67-års gränser och en del om gränserna från 40-talet.
  Så, min fråga är:
  Håller du med min misstanke att landet i överhuvudtaget saknar gränser med mdevetet syfte och mål att bara bredda ut sig i MÖ..?
  (Eller har jag halkat ordentligt nu)
  Sen, när det gäller syftet att locka araberna till nya krig för att ockupara mer mark av sina grannar – skicka gärna till mig på mail..!
  Det är SVAR på fråga som jag sökte från 2005..!
  (och det skrev jag på FFF-bloggen)

  :o(

 17. Ida! Det är väl uppenbart att Israel inte vill skriva under några papper så att de inte begränsar sig juridiskt(när de väl bryr sig)! Varken gränsdragningar eller fredtankar ligger högt på listan!! Men araberna får gärna sluta fred med dem , utan nån eftergifter så klart!

 18. Moe,
  Det är sanningens skrämmande ansikte.
  Land utan gränser…! I syftet att bredda ut sig i MÖ, och samtidigt driver man gigantisk islamhatisk industrin med massproduktion av alla möjliga typer av islamhatare..!

  ”men vi vill bara leva i freeeed..!”

  Det låter psykopatiskt! Sjukt!