Ska jägarna utrota varandra i.s.f. vargen?


Man kan ju undra. Redan under älg-jaktens andra dag rapporteras den andra dödsolyckan.

I den första så skadsköt man älgen och i eftersöket så fick en annan jägare sikte på en kollega. Den gången blev det träff och den andre jägaren avled direkt. Nu har ytterligare en jägare skjutits till döds, denna gång ett vådaskott.


Klickbar länk till Hälge

SvD: ”Två dödsolyckor har redan inträffat i samband med älgjakten som i måndags inleddes i Mellan- och Sydsverige. På premiärdagen sköts en jägare ihjäl i samband med ett eftersök. Redan natten till måndagen avled en annan jägare efter ett vådaskott i en jaktstuga. De två tragiska olyckorna är exempel på vad som kan hända när det går snett i de farligaste situationerna i samband med jakt – vid bristfälligt organiserade eftersök och i samband med felaktig vapenhantering.”

Till SvD:s kommentar kan jag väl tillägga, – brister i jägarutbildningen. Genom åren har det visat sig att det ofta är äldre och synsvaga jägare som är inblandade, dessutom behöver alkoholens roll utredas grundligt. Många gånger har jag hört historier där inblandade parter har varit berusade på sina jaktpass. Hur vanligt det är kan jag inte bedöma, men visst förekommer det.

I veckans naturbruk fick vi höra ytterligare en näst intill gråtfärdig jägare som oroade

sig över risken att vargen skulle ta hans hund.

Han var från Gävleborgs län där de har ett revir. Det innebär max 10 vargar varav merparten valpar.

Han borde rimligen oroa sig mer för att det springer skjutglada jägare i skogarna kan man tycka. Och hålla sin hund i band..


Tam pippi på äventyr?

Naturbruk tog även upp slakten och prickskyttet på tama fasaner och rapphöns, den s.k. Godsjakten. Greve Lewenhaupt förklarade att de minsann inte var tamfåglar och en kvinna boende i området berättade om motsatsen. Fåglarna går fram till människor eftersom de är präglade på människa, sade hon. Ett mycket intressant inslag och både varg- och godsjaktinslaget är i slutet av programmet som kan avlyssnas på webben..

Lyssna till Naturbruk!


6 svar till “Ska jägarna utrota varandra i.s.f. vargen?”

 1. Jag vet inte vad det är som gått så snätt med ”jägarnas” attityder. Hörde på naturbruk i bilen igår och där talade de om att föda upp fåglar för att jägarna ska öva prickskytte på dem. Det verkar oerhört cyniskt och läskigt. Men så är inte alla jägare anhängare av sådant heller. Ofta är de kritiska till vad jägarlobbyn och de skjutgalna tycker. Och det hördes ju att problemet var att de anser att vargen äter upp alla älgar.

 2. Jag har hört en del av de program som varit i P1 den senaste tiden. Och jag måste säga att även om jägarlobbyn är stark, så är den inte särskilt övertygande. De försöker på alla sätt slingra sig och hävda sin ”sedvanerätt” att skjuta på allt som rör sig. Och det är så synd om ”oss, när vi inte kan utöva vår hobby”.

  Tänk om alla hobbyutövare skulle hävda sin rätt och stifta lagar här i landet.

  De övertygar inte mig.

  Här i Norrbotten har i alla fall en älg sagt ifrån på skarpen. http://ogonblickinorr.blogspot.com/2005/10/lgarna-demonstrerar.html

 3. Men att käka fläskkotletter från djur som någon annan dödat, det är att ta ansvar för sitt köttätande?
  Ger det också utrymme för att klanka på jakten? Där nästan varje fasan har levt ett betydligt bättre liv än de allra flesta grisar som får köa i slakterierna. Vet ni vilket kött ni köper på konsum? Som jägare tar jag ansvar för mitt köttätande. Fullt ut.
  Fåglarna som jagas är vilda. Att en kvinna kan se dem på sin tomt betyder inte något annat. Jag har både älg och rådjur på tomten ibland. De är lika vilda för det. Fasaner är också högkvalitativt livsmedel.
  Och när du ”Bert” skriver att jägare skjuter ”på allt som rör sig” då luftar du bara dina egna fördomar eftersom du saknar saklig grund för ett sådant uttalande.

 4. Och Jinge fortsätter att lufta sina fördomar när han skriver ”Många gånger har jag hört historier där inblandade parter har varit berusade på sina jaktpass”.
  Jakt och alkohol hör lika lite ihop som bilkörning och alkohol, det anser 99,9 procent av jägarna.

  Men det är ju din blogg… och du får ju säga vad du vill uppenbarligen…

  Jag gillar heller inte sättet att gotta sig i två dödsolyckor som skett under tragiska omständigheter. Tänker ni efter lite så inser ni att det är bra mycket större risk att råka illa ut genom att köra bil än att gå ut och jaga.

 5. ”Men att käka fläskkotletter från djur som någon annan dödat, det är att ta ansvar för sitt köttätande?”

  Jepp. Men än att ge sig ut själj och skjuta prick på levande mål i alla fall. Fläskkotletterna är uppfödda under kontrollerade former och slaktade under kontrollerade omständigheter.

  I vilket avseende lever fasanerna bättre än grisar? För att de är sötare?

  ”Och Jinge fortsätter att lufta sina fördomar när han skriver “Många gånger har jag hört historier där inblandade parter har varit berusade på sina jaktpass”.”

  Jepp. Tyvärr..

 6. Det verkar inte som om Jinge har varit i en grisuppfödning heller (han/hon har uppenbarligen inte varit med på en fåglejakt). JAg har tillbringat en hel del tid påde i svinstallar, slakterier och på jakt och om jag fick välja vore jag hellre fasan. De lever vilt, i frihet, och våra lagar kontrollerar jakten i lika stor utsträckning (t.o.m. mer) som Du menar att tamdjursuppfödningen kontrolleras. Ställ dig vid indrivningen i ett svinslakteri nå´n timme, så skall vi snacka dödande se´n. ”Ta ansvar för sitt köttätande”…jojo: börja med att ta ansvar för hur mycket ignorant skit som sprids i nätet.

  Peter