Sjukligt magra modeller i NK-annons


NK Sport och Fritid håller just nu på att lansera sommarens badmode.

I sin iver att sälja använder de modeller som starkt påminner mig om Biafra och den svältkatastrof som drabbade regionen.

Att bilden här föreställer en ung kvinna ser man.

Men hade håret varit kortklippt så hade bara baddräktsmodellen avslöjat könet på bäraren.

Själv tycker jag att det är ruskigt att ett företag på detta sätt försöker sprida ett ideal till yngre kvinnor som är livs-förnekande och farligt.

Flickstackaren på bilden ser ut som om hon vore en mager uppsminkad 8-åring. Så är det inte Biafra-varning för bilden så torde Pedofil-varning gälla.

Om flickor indoktrineras att de ska se ut som flickan på bilden så är risken uppenbar att de riskerar att svälta sig till döds.

Vi som kunder borde helt undvika företag som beter sig på detta sätt.

Att NK inte anser sig ha råd med folk som kan ge dem handledning i etik kan få förödande konsekvenser.


7 svar till “Sjukligt magra modeller i NK-annons”

 1. NK har troligen råd, men det är med största sannolikhet de gamla gubbsjuka cheferna som vill ha det så där.

 2. Jag gick från min lägenhet i Kungsladugård till Järntorget igår och på vägen dit (tar cirkus 40 minuter) var det enbart reklamaffischer på tjejer i bad- eller underkläder. Åhléns återkom flera gånger, men även H&M.

  Blev lite besviken då själva tjejerna inte var till salu, utan bara bikinidelarna ;(

 3. Jodå. Jag kom just in (det är på väg att börja regna) men jag hann se åtskilliga reklampelare som visade upp magra beläten. Nää, några sådana tankar får jag nog aldrig. Visst kan vissa jäntor vara söta, men även om jag vore i samma ålder så skulle jag knappast bli intresserad.

  Tar du 100 slumpvis utvalda män och låter ena gruppen kolla på en biafra-modell och låter andra delen titta på en normalt skapt jänta så kan du direkt konstatera att ”normalgruppen” ger betydligt större testosteronutslag.

  Troligen skulle du kunna ta en jänta med Zorn-lika drag och få maxutslag.

  Det ligger givetvis nedärvt i våra gener. Vi vet sedan urminnes tid att en kvinna ska ha breda höfter för att överleva barnafödande. Är hon dessutom lite ”mullig” så kan hon säkert överleva någon vecka även om jaktlyckan varit dålig och fortfarande ge avkomman mat.

  Varför reklammakarna satsar på trådsmala modeller är ett mysterium för mig. Vill jäntor att pojkar/män/karlar ska reagera positivt på dem så ska de I N T E se ut som flickstackaren på bilden.. Å andra sidan bör de nog ge höga faen i hur de ser ut. Ser de friska ut så sätter testosteronproduktionen igång..

  Samma gäller f.ö. män. En stor och stark karl är attraktivare än en liten. Why? Jo därför att vi sedan urminnes tider ska vara duktiga jägare och kunna försvara avkomma och dam..

 4. Hmm, visst är hon smal men hur tusan kan du få det till att ”Pedofil-varning gälla”?

  Känns som om du skenar iväg. Koppla inte ihop smala tjejer med småtjejer bara för att dom är smala.

 5. Hmm..

  Martin: Det ser inte ut som om damen ifråga har uppnått puberteten om du kikar på hennes kropp. Har hon inte det, så är det peddovarning enligt mitt förmenade.

  ”Smal” är inte ordet om jäntan är mer än 12 år..

 6. Annika Tiger hade en bra, tankeväckande, post om hur man retuscherar bilder. Men visst är det sjukt med dessa ideal! Om man kan övertyga fler om det, så kanske vi får se ett annat sundare ideal!
  Låt oss för allt i världen inte ens diskuttera Ayatolla Person-censur.

 7. Faktum är dock att de flesta TJEJER faktiskt blir mer intresserade och lättare tar till sig reklam med modeller som återspeglar deras ideal, som i de flesta fall just är smala och utmanande klädda modeller.

  Intressant är även att de med näbbar och klor förvara sin rätt att få äta vad dom vill samt att gå ’avklätt’ och ha utmanande kläder.

  Det inkonsekventa är dock att många av dom samtidigt kan kritisera reklam för att innehålla för smala eller för utmanande klädda modeller (vilket sannolikt i flera fall hör samman med mindervärdeskomplex).

  Förklara detta psykologiska fenomen Jinge och du har löst mysteriet med kvinnans psykologi. Själv får jag det inte att gå ihop.

  Tror dock att vi män har mindre ’grupptänkande’ än vad kvinnor har och däri ligger nog en del av svaret. Att på ett konsekvent sätt förvara effekterna av ett sånt psykologiskt fenomen är i regel svårt – därav inkonsekvensen i vissa tjejers argumentation/försvar.

  Kan dock konstatera att vi killar i regel inte har samma tvångstankar kring utseendet eller lika mycket grupptänkande.