Second Life – Second Sweden


Igår var jag iväg på en tur till den virtuella världen i Second Life igen. Förut har jag blivit besviken på den alltför utbredda kommers som ser ut att styra innehållet, men igår fick denna uppfattning sig en knäck.

I ärlighetens namn så var jag på plats i förrgår också när man demonstrerade på den internationella kvinnodagen. Då hade somliga plakat med texten ”Jämlikhet för Avatarer”. Det var ett fyrtiotal som hade letat sig till platsen ”Second Sweden” för att delta i den övningen. Någon höll ett tal om kvinnans situation men själv var jag mest upptagen med att studera min omgivning.

Så icke igår. Det var nämligen en jazzkonsert i den virtuella världen och en pianist som hette Ross någonting spelade jazz, bland annat ett antal gamla Jan Johansson-nummer. Mycket tjusigt och det var intressant att se att de faktiskt hade klarat att göra en liten Avatar som såg ut att spela. Musiken var dock live även om jag tror att trummor och bas var syntetiska.

I vilket fall så har jag en ”date” med en person som ska berätta hur man lägger ut live musik strömmande i SL och jag kommer säkert att återkomma och berätta mer om detta.

Men som jag skrev, allt är inte bara
kommersiellt junk.
Efter konserten teleporterade jag och många andra oss iväg för att lyssna till en svensk tjej som spelade gitarr och sjöng live. Det blir lite lustigt att höra snacket mellan låtarna när artisten bara ser en mikrofon men vet att runt halva världen sitter det riktiga människor och lyssnar och ser på hennes avatar. Det skapar en osäkerhet hos den som talar och sjunger som kan bli rätt komisk.

Som deltagande lyssnare/betraktare då? Efter ett inledande tekniskt strul så flyter saker och ting på riktigt bra. MEN man får inte TA i pianot.. :-) Programmeraren hade inte förutsett att folk skulle vilja ta i grejerna.. :-) Ljudet helt perfekt annars. Jag blev faktiskt sittande och njöt av hela pianokonserten.

Det intressanta med det var att den lika gärna kunde hållas i TV. Nu var skillnaden den att det var en animerad figur som skapade det visuella intrycket. Att jag och andra i publiken tjoade, visslade och applåderade skulle aldrig ha hörts i en ”riktig” TV. Det var med andra ord ett interagerande som ger hisnande perspektiv.

Företeelsen är definitivt här för att stanna.

Andra bloggar om: , , , , [tags]Second Life, Second Sweden, Avatar, Virtuell verklighet, Dataspel[/tags]

4 svar till “Second Life – Second Sweden”

 1. Jag var med lite på de där händelserna i Second Sweden.

  Jag har väl ändrat åsikt lite om SL. Från…mycket ond…Till ond-med möjligheter.

  Jag betraktar ju hela IT som en demokratifråga och att sådana här viktiga delar ägs av bolag, är inte trevligt alls.

  Men de har ju portat till Linux och det lär finnas en Second Life befrielsefront.

  Så det kanske löser sig framtiden…

 2. Kul! Befrielsefront, det ska jag kolla efter och joina.. :)

  Jag har övergett, iaf temporärt, min gamla ”Jinge Furse” och skapat mig en ny karaktär. Namn, utseende och allt sådant ska jag hålla hemligt tillsvidare :)

  Oki, såg du en gråhårig katolsk präst? :)

 3. Du hade hatt först och sen bytte du avatar. Ville ha en hatt själv men fick inte till min avatar. Har bara kört ca 1 timme totalt och det finns ju saker man undrar över?

  Vad skall man göra?

  Fixa pengar?…skaffa en stor bössa?…ragga fruntimmer?

  Ungefär som i den vanliga mansdominerade världen?

  Ja man får väl prova sig fram…

 4. Avataren fixar du med att högerklicka på den och välja apperence. Jo jag hade hatt.. :) Katolsk prälle med Cowboyhatt.. :)

  Jag tycker att man ska gå på konserter. Det är en massa sådana events och det tar bara en sekund att teleportera sig till andra sidan jorden.. :)

  Jan Johansson igår var häftigt..

  Men ser du affärer så har de ofta en massa gratis kläder i olika boxar. Plocka på dig och gå igenom. Det är ju skoj när ens avatar ser ut som man själv vill att den ska se ut.. :)

  Min nya ser dock inte ut som folk förväntar sig hoppas jag..

  Jag ska f.ö. till Second Sweden ikväll, just nu är jag inte hemma, men från 6-7 nånting..