Se filmen om författaren, antiimperialisten och socialisten Sara Lidman


Sara Lidman film

Jag fick detta av Eva: Hej Anders, detta är den film du måste se, ett på djupet gripande konstverk

Presentation.
Det är en sann Sarafilm, om livet i Sydafrika, kärleken till landskapet och de egentliga människorna, och den till själ, hjärta och gestalt vackraste av män, utifrån hennes dagboksanteckningar,
ett kollage, ett konstverk, med Saras återkommande djupa blick i många foton, hennes nakna ord,
växlat med dramatiseringar av våldsamma händelser, Intervjuer med de som kan berätta mer,
de skönaste, dramatiska landskap och de verkliga afrikanerna,
mot apartheids systematiska grymhet.

Ur Wikipedia: Sara Lidman, född 1923 i Missenträsk, Västerbotten, död 2004 var svensk författare. Hon debuterade som författare med romanen Tjärdalen 1953 och blev en av 1900-talets stora svenska (arbetar-)författare. Åren 1955–1963 var Lidman ledamot av Samfundet De Nio.

Lidman engagerade sig i kampen mot atomvapen, mot apartheid och USA:s krig i Vietnam. Vid mitten av 1970-talet flyttade hon tillbaka till hembyn Missenträsk och skrev bland annat en serie romaner om moderniseringen och koloniseringen av Norrland.

Författarskapet
Sara Lidman framstår som en av våra viktigaste författare under 1900-talet. Som romanförfattare har hon skapat sig ett eget språk, en poesiprosa som väver samman det bibliska med det dialektala, det sköra med det burleska, det översinnliga med det vardagliga. Det språkligt banbrytande följer henne från debuten 1953 till det mäktiga Jernbaneeposet 1975–1985. Politiskt är hon mest känd för sin agitation under Vietnamkriget då hon spelade en avgörande roll för att vända opinionen. Men hennes engagemang sträcker sig från debatten om svenskt atomvapen 1958–1959 till kriget mot Irak 2003 och gäller praktiskt taget alla orättvisor och missförhållanden: kolonialism, apartheid, pornografi, glesbygspolitik, miljöförstöring, kioskvälde, arbetslivsförhållanden. Som debattör och agitator utvecklade hon ett språk med en sällan hörd förening av saklighet, känslostyrka, snabbhet och rörlighet.

Hon slog igenom stort; debutromanen Tjärdalen slog ett försäljningsrekord som stod sig till 1976 och har kallats en av 1900-talets mest lyskraftiga svenska romandebuter. Litteraturprofessorn Annelie Bränström Öhman har beskrivit den som ”en generationsroman, för den dåtida landsbygdens och i synnerhet den norrländska glesbygdens ungdomar”
2009 fick Sara Lidman en gata på Kungsholmen i Stockholm uppkallad efter sig.

i Andra om: , , , i, , , ,, , , , , , , , , , ,


Ett svar till “Se filmen om författaren, antiimperialisten och socialisten Sara Lidman”

  1. Javisst ja, Sara Lidman. Jag hade totalt glömt bort så det här blir en påminnelse. Men min första kontakt var tyvärr vid hennes död. Jag hade TV då och på allvar börjat intressera mig för vad vänsterpolitik vad för någonting. Minnesprogrammet var mycket bra och jag kände mig som en av kämparna trots jag inte gjorde något för saken. Sara Lidman bekräftade det röda Norrland för mig och det blev en stor besvikelse för mig vid ödesvalet 2006 då TV nyheterna berättade att i Norrland var man minsann inte så röda som tidigare varit den allmänna uppfattningen.