Säpo uppger att antalet hatbrott ökar


Att andelen hatbrott ökar beror till viss del på att lagstiftningen ändrats så att den omfattar fler grupper än den gjort tidigare.

SvD: ”Antalet hatbrott med homofobiska, rasistiska och antisemitiska motiv har ökat dramatiskt i Sverige. 2003 anmäldes 2308 brott med främlingsfientligt motiv, 128 med antisemitiskt och 326 med homofobiskt motiv.”

Som en bieffekt av ”Kriget Mot Terror-ismen” så har det också blivit näst intill politiskt korrekt att öppet uttrycka sitt förakt för muslimer. En ny sorts främlingsfientlighet som ökar konstant.

Att det inte finns någon saklig grund för att kritisera en religion eller folkgrupp spelar mindre roll.

De som idag är hysteriskt islamofobiska

har bara hittat något ”konkret” att gömma sin rasism bakom.

Före 11/9 var de lika mycket rasister som idag, men då tordes de inte säga något.

Intolerans och etnocentrism är något som måste bekämpas på alla nivåer.

Men det är inte bara en polisiär fråga.

Rasism ska bemötas och var den än visar sitt fula tryne så måste den avslöjas.

Och det är allas uppgift att ta ansvar för att göra just det anser jag..


6 svar till “Säpo uppger att antalet hatbrott ökar”

 1. Att antalet hatbrott ökar är inte bra, och det är synd att de på Centrum mot Rasism är för upptagna med att möblera sitt kontor, äta dyrt på restauranger, sova på dyra hotell i sin egen hemstad och kritisera glassnamn istället för att arbeta mot rasism.

  Att folk har kritiska åsikter i frågor om religion, kultur och värdegrunder är nånting man måste acceptera och att kalla det för rasism är bara barnsligt. Det finns naturligtvis ett samband mellan religion, kultur och de värdegrunder man har, däremot så finns det inget samband mellan hudfärg och dessa.

  En del av människans överlevnadsinstikt bygger på att man skapar associationer mellan saker och ting. Dessa associationer är ofta sanna, men däremot inte generella. Många har spindelfobi, insektsfobi osv på grund av att en del spindlar/insekter är giftiga, men som vi vet så är det bara ett fåtal spindlar/insekter som är giftiga för oss människor.

  Att man då drabbas av islamofobi, är faktiskt befogad, men tyvärr så tror jag inte att den är gynnsam för en fredlig utveckling. Det är därför viktigt att BÅDE muslimer och väst lär sig mer om varandra, och att båda _sidor_ accepterar kulturskillnader och att vi har olika värdegrunder.

  Centrum mot Rasism, tycker jag, borde arbeta för att öka utbildningsnivån i Sverige om den muslimska världen.

 2. Man kan ju i.o.f.s. fråga sig vad en liten myndighet ska kunna göra mot folks intolerans och rasism. Det måste vara skolan som tar tag i sådana saker om inte föräldrarna själva gjort det tidigt. Men barn har aldrig fördomar bara utav sig själva. De får dessa någonstans..

  Att folk har olika kritiska åsikter om saker och ting är bara bra. Tänk om det vore ett stort konsensus i alla lägen. Himla tråkig värld..

  Rasism blir bara extremerna och mycket är de, men knappast barnsliga.

 3. Peter, jag håller med dig om att alla goda krafter måste motverka uppkomsten av rasism men jag håller inte med dig om att islamofobi liknar spindelfobi, rent biologiskt, och därför är ”naturlig” vilket du tycks implicera. Jag hoppas att jag missförstår det du skriver.

  Rasism handlar om rädsla, det är sant, men den framkallas inte av någon naturlig rädsla för andra människors religion, kultur eller hudfärg, utan av propaganda som utmålar människor från andra kulturer, med andra religioner eller med annan hundfärg, som onda. Vi utsätts just nu för en intensiv direkt och indirekt propaganda mot muslimer, och det är grunden till ökande islamofobi, inte någon naturlig biologisk reaktion. Jag hoppas att det var detta du menade i ditt inlägg.

 4. Svar till Kerstin:

  Rädsla, nyfikenhet osv är visst naturliga (biologisk om du så vill) känslor för det som är okänt, vilket muslimsk religion och kultur är för många i Sverige. Tankeverksamhet handlar i mångt och mycket om associationer, och ju okunnigare man är desto mer generalla och felaktiga associationer skapar man. Får man då en dålig erfarenhet, kanske bara genom hörsägen, av bara en muslim, så skapar man associationen ”dålig erfarenhet x” – muslim/arab. Det är alltså helt naturligt att i det fallet skapa en generell association för alla muslimer, eftersom det enda man kände till om personen i fråga var att han var muslim/arab. Huruvida associationen är felaktig/orättvis har ingenting med saken att göra, det är så vi människor fungerar.

  Jag menar att denna generalla association skulle man inte skapa om männsikor var mer kunniga om muslimsk kultur och religion, utan då skulle man istället skapa den mer precisa associationen ”dålig erfarenhet x” – dum person y. Naturligtvis är man inte heller lika mottaglig för falsk propaganda om man har kunskaper i ämnet.

  Jämförelsen med spindelfobi var kanske inte korrekt, eftersom den grundar sig på en nedärvd association/instinkt.

  Jag hade två poänger i min kommentar, varav den ena var att förklara anledningen till varför männsikor kan känna rädsla inför något (i detta fall muslimer), och den andra hur man kan motverka uppkomsten av obefogad rädsla genom korrekt information.

  Jinge: ”Man kan ju i.o.f.s. fråga sig vad en liten myndighet ska kunna göra mot folks intolerans och rasism.”

  – En myndighet mot rasism borde syssla med att aktivt sprida information som motverkar rasism.

  Om regeringen skulle mena allvar med att bekämpa rasism, så skulle man naturligtvis göra mycket mer än vad man gör idag. Idag verkar man inte göra mer än vad som krävs för att hålla den värsta kritiken bort. Man kan ju exempelvis tycka att regeringen borde ha intresserat sig av de resultat som Centrum mot Rasism BORDE ha åstadkommit. Det är väl ganska uppenbart att de har nöjt sig med att bara skapa myndigheten, och sen skitit fulltsändigt i vad de gör. Nu kan de ju åtminstone säga att de puttar in så och så mycket pengar mot rasism varje år.

 5. ”- En myndighet mot rasism borde syssla med att aktivt sprida information som motverkar rasism.”

  Jepp. Att kriga mot nogger är ett långskott verkligen.

  Men myndigheten har säkert redan från början varit avsedd att vara skådebröd..