Säpo ska spionera på skolbarnen


Nu visar det sig att Säkerhetspolisen anammar Folkpartiets förslag och rekryterar skolpersonal som tjallare.

Sydsvenskan: Säpo lägger efter brittisk förebild om sin terroristbekämpning.

De lokala Säpokontoren i bland annat Malmö ska med hjälp av uppgiftslämnare på skolorna, i socialtjänsten och föreningslivet spana efter muslimska extremister som kan lockas att bli terrorister.

Det berättar Säpochefen Klas Bergenstrand i en intervju med Sydsvenskan.


Rektor Johan Karlsson i Malmö

Det är erfarenheterna av terrordåden i Madrid för två år sedan och i London för ett drygt halvår sedan som ligger till grund för Säpos nya arbetssätt, säger de.

Att Säpo använder sig av en brittisk förebild är märkligt eftersom Sverige inte på något sätt är indraget i det Engelsk – Amerikanska angreppskriget mot Irak.

Just detta torde vara det bästa argumentet för att angripa frågan utifrån en helt annan vinkel.

Man kan givetvis inte utesluta att det finns enskilda dårar inom landet som kan tänka sig att tillgripa terroristbrott, men att tro att man hittar dessa bland skolbarnen och på socialkontoren är naivt i överkant.

Sydsvenskan: Enligt Säpos synsätt genomgår den unge muslim som är redo att begå terroristbrott i islams namn en ideologisk process: först blir han radikal, därefter fundamentalist, sedan extremist och slutligen terrorist.


Magister Sven Nilsson i Malmö

Plötsligt påminns jag om Jan Guillous bok om häxprocesserna i boken Häxornas Försvarare, eller varför inte den norska pedofiljakten eller storsjöodjuret?

För att våra myndigheter ska agera krävs mer än en mytoman anställd på Kvällsposten i Malmö, mer än ryktes-spridande rasistisk kristdemokratisk bloggare i samma stad, det skulle också underlätta om vi hade ett justitie-departement som leddes av en sansad politiker.

[Sydsvenska Dagbladet]


15 svar till “Säpo ska spionera på skolbarnen”

 1. Jag tror att det var Guillou som en gång skrev om hur SÄPO fick kämpa för sitt blotta existensberättigande efter det att kommunismen och järnridån föll. Detta är onekligen ett innovativt sätt att motivera att organisationen slipper skära ned personalstyrkan. Det kan ju sannolikt bli ett rätt stort gäng som måste skugga från att de blivit ”radikala” till det att de utbildat sig på koranskolan till fullfjädrade terrorister!

 2. Detta är EXAKT det som STASI och KGB höll på med i det forna östblocket, alla skillnader som tidigare har kunnat påvisas mellan den forna urspårade kommunismen och Bodströmsamhället är nu helt utraderade.

  Denna regering bör avsättas före valet, de är samhällsfarliga.

 3. Hörde det också på nyheterna och nu har jag nog slutat att förundras. Man konstaterar att svenska folket sväljer en bit, då tar man nästa bit och nästa bit.

  Undrar alltmer om en hel ungdomsgeneration är nerdrogad till total likgiltighet, den där generationen som ska leva hela sitt framtida liv med det nya systemet med totalkontroll av alla människor, via avlyssningar, via kontroll av aktiviteter på nätet, via registrering av resande, via angiveri. Eller har den inte läst någon historia alls i skolan?

 4. DEt är väl som Henric säger här ovan. Säpo har inte ngt jpbb längre så nu samverkar de med Bodström att fica nya lagar som kan fylla deras scheman..

 5. Jan Guillou ska debattera frågan med Jan Björklund på P1 i eftermiddag. Kan bli underhållande. :)

 6. Lyssnade på Jan G. Han har så rätt så, det är precis så här man skapar terrorism och det är inte terroristerna som är hotet mot det demokratiska och öppna fria samhället, det är lagstiftaren.

  Jag har sagt det förr, när man låter ändamålet helga medlen, då gör man sig till en del av problemet man säger sig bekämpa.

 7. Den intellektuelle giganten, nyansernanas mästare och de komplexa skeendenas store uttolkare, folkpartisten Jan Björklund i högform (6.00 in på inslaget):

  Får jag ta ett exempel? Tänk en 18-åring som på sin skola predikar vitt och brett om att han tillhör en extremistisk rörelse som vill störta vårt samhälle, han hyllar självmordsbombare, han har Usama bin Laden som idol och han börjar tala om att han ska åka på koranskola till sydvästra Pakistan. En sån person är fullkomligt livsfarlig för vårt Sverige och för människor i Sverige, och om inte säkerhetspolisen intresserar sig för honom, då behöver vi ingen säkerhetspolis i Sverige.

  Personligen tycker jag istället att ovanstående hypotetiska problem bör lösas av att den febriga personen ifråga kallas in för ett samtal med skolsystern som vänligen men bestämt kan förklara för denne vilsne själ att det faktiskt finns behandling att få för långt framskriden mytomani.

  Självmordsbombarna i London gick på McDonalds strax innan dom genomförde sitt attentat. Något att tänka på för Jan Björklund.

  Siljana Fasil, (1.40 in på inslaget) gymansieelev i Stockholm, borde gå upp till sitt ex skolborgarråd och lära honom hur man kan resonera i komplea termer.

 8. Mja, heter du Ali så ligger du naturligtvis risigt till. Har du dessutom svart hår och mörkbruna ögon så. Är du mUsLiM? Ojojojoj… Gör inte SÄPO det så skickar väl Rojas dig.. :-)

  Men du, vi är en bunt gubbar som kommer att försvara dig!

  Små arga gubbar.. :)

 9. Artikel i Göteborgsposten Debatt 24/1
  Naiv tro på teknologi som brottsbekämpare

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=254622

  Högteknologi löser inte brott. Det som behövs är fler poliser. Dessutom måste brottsbekämpning balanseras med integritet. Det borde justitieministern begripa. Utan respekt för rättigheter har syftet med brottsbekämpning misslyckats, skriver Mathias Klang och Henrik Sandklef.

 10. Med hänvisning av Björklunds exemplifiering kan man undra vilka åtgärder man, från makthavarnas sida, skall sätta in mot ”dessa” individer. Så det skall i framtiden vara brottsligt att hylla vissa typer av individer och genomgå speciella typer av utbildningar.

 11. Fantastiskt! Gud vad roligt om man vore student. Varje dag komma hem till farsan och säga: -Jag blev kallad till expeditionen idag också. (huh?) Ja det vanliga SÄPO förhöret du vet.