Sänk af Chapman


Nu berättar Ekot att gamla ärevördiga (?) af Chapman ska rustas upp för 70 miljoner.

Sjuttio miljoner kronor av Stockholmarnas skattepengar. Varför det ska kosta så mycket förklarar ekot med att plåtar har rostat och riggen är dålig. Dessutom ska vandrarhemsdelen upprustas.

Men det förklarar knappast den enorma kostnaden. För 70 miljoner får man ett helt nytt fartyg i lämplig storlek. Och att placera Chapman i en docka och byta plåtar lär knappast bli speciellt dyrt. Maximalt någon miljon.

Om Stockholm Stad i stället tog de 70 miljonerna och satsade dem på att bygga lågtröskelbostäder åt stadens tio tusen hemlösa så skulle det sannolikt vara bättre använda slantar.

Chapmanbeundrare säger kanske att båten lockar turister? Jag tvivlar på det. I vart fall skrämmer de hemlösa bort turister så det går nog jämt upp.

Och vill man ha kvar siluetten så kan man bogsera bort skutan och göra en docka av sprängsten och sedan bogsera tillbaka båten. Då kommer hon att ligga kvar likadant även om hon springer läck.

Läs om stadens planer!


3 svar till “Sänk af Chapman”

  1. Helt klart illa att lägga 70 miljoner på att renovera ett pensionat.

    Man kunde bygga ett nytt fartyg istället, det är skandal att Sverige inte har någon seglande fullriggare kvar.

  2. Hrm Jinge, har du en aning om kostnasläget? Jag, som försöker bygga om lite, inser att 70 miljoner inte är några stora summor i sådana här sammanhang. ’
    Om man sedan anser att af Chapman är värd dennaa summa är en annan sak. Jag har ingen åsikt i den saken eftersom jag inte njuter av åsynen av detta skepp speciellt ofta nu för tiden. :-)!

  3. Jag anser att 70 millar är illa använda slantar så länge stan har så många uteliggare. Det är ett vackert fartyg men fel använda skattepengar.