Rojas vill kolla flickors underliv


Jag har fram till nu avstått från att kommentera den artikel Mauricio Rojas skrev på Expressens sidan 4 i förrgår.

Han vill nämligen modifiera folkpartisten Nyamko Sabunis idé om att låta alla 15-åriga flickor genomgå en gynekologkontroll. Hans kvinnliga kollega ville undersöka samtliga tonårsflickor i landet för att kontrollera att deras könsorgan var intakta. Ett förslag som väckte en berättigad uppmärksamhet.

Timbros och Folkpartiets Mauricio Rojas ville säkert gjuta olja på vågorna då han föreslog att endast flickor från de länder han anser misstänkta ska undersökas. Ett antal afrikanska länder samt några av länderna i Mellanöstern, menade han. I nästa andetag säger han att en kontroll av alla svenska flickor vore integritetskränkande. Varför flickor med utländskt påbrå inte skulle känna sig kränkta framgår inte.

Rojas har, som folkpartiets invandrarpolitiska talesman, valsat runt i pressen tidigare. Många minns hans förklaringar att det var ”sociokulturella” orsaker som gjorde att människor från mellanöstern begår fler brott än t.ex. chilenare, och ännu svävar vi i total okunnighet om vad han menar med termen ”sociokulturella”, ett uttryck som är tveksamt ur många aspekter, lika tveksamt som påståendet i sak.

Det är självklart att Sverige som nation bör verka för att könsstympning ska upphöra helt och hållet. Det är en företeelse som på ett utomordentligt allvarligt sätt ingriper i människans liv. Idag är det svårt att säga hur många flickor som riskerar att utsättas för detta. Vi har nyligen haft ett uppmärksammat rättsfall där en pappa dömdes till ett kännbart fängelsestraff.

Att genomföra en generell kontroll av alla tonårsflickor från länder där det kan förekomma innebär en stigmatisering, att peka ut dessa som kommande från en särskild sorts primitiv kultur.

För att motverka företeelsen bör vi i stället se till att ekonomiskt stödja de lokala grupper som arbetar mot könsstympning i de länder det förekommer. Vi bör dessutom se till att

nyanlända flyktingar får en utförlig redogörelse för de lagar som styr vårt samhälle. Det ska givetvis ske på det språket den nyanlände behärskar. Och det ska definitivt inte begränsas till människor som kommer från afrikanska länder. Alla flyktingar och invandrare bör givetvis få en allsidig kunskap om sitt nya land.

Att Mauricio Rojas ständigt utmärker sig genom förslag som många upplever som direkt främlingsfientliga ger mig anledning att oroa mig extra mycket inför sista delen av valrörelsen. Rojas påstår dessutom att Gudrun Schyman har sagt att alla män är talibaner, något som inte kan vara annat än en medveten lögn från hans sida. Det tal som Schyman höll finns tillgängligt på nätet vilket visar att hederlighet inte heller är något som Timbro, Folkpartiet och Rojas sätter i första rummet.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, Nyamko Sabunis, Mauricio Rojas, timbro, folkpartiet, könsstypning[/tags]


4 svar till “Rojas vill kolla flickors underliv”

  1. Innan du skriver det, hur fasen skulle DU rubriksätta denna bloggpost? :-/ Detta var det 11:e rubrikförslaget..

  2. Problemet med Rojas kan vara att han egentligen inte behärskar svenskan, så han missar allt möjligt och säger kanske inte alls det han tror att han säger.