Robert Weil och hans fagra tal


I ärlighetens namn har jag lite svårt att hantera Robert Weil och hans mycket udda politiska uppfattning. Antagligen har även hans kapitalistkollegor lika svårt.

DN: ”Det finns många kapitalister som tar sitt samhälls-
ansvar, men alldeles för många tycker uppenbarligen inte att det har något med dem att göra. Det är en ödesdiger kortsiktighet. Pengar ger makt och med makt följer alltid ansvar. Det är politiskt sett ohållbart om eliten lever i välmåga, medan samhället i övrigt drabbas av djupa problem och många av de institutioner som ska upprätthålla samhället förfaller. På sikt undergräver detta marknadsekonomin, som är beroende av ett väl fungerande samhälle.”

Hur många kapitalister som tar sitt samhällsansvar vet inte jag, men uppenbarligen har Weil betydligt bättre koll på den saken. I och med den donation som gick till KS nu så får jag inte ihop ett antal som är jämförbart med ena handens fingrar. I vart fall inte om jag ska begränsa mig till svenska kapitalister. Dessutom har man anledning att fundera över varför mervärdet ska samlas i företagarnas fickor enbart, men det är en i sammanhanget ointressant diskussion antar jag.

Hans resonemang låter väl så progressivt och vissa tycker sig kanske se och höra en väl maskerad socialist, men så förhåller det sig inte. Han fortsätter och avslutar artikeln med:

DN: ”Det undergräver också kapitalismen, vars legitimitet vilar på att den både kan skapa och rimligt fördela välstånd. Stora klyftor är en

grogrund för rörelser som vill motverka demokratin och det öppna samhällets värderingar. Det är dags för oss kapitalister att förena oss och finna former för ett större samhällsansvar.”

Personligen tycker jag mer talar för att vi andra ska förena oss och avskaffa kapitalismen. Jag läste nyss på Lasses blogg att kapitalisterna skattefuskat bort 133 miljarder i pengar som aldrig beskattats, pengar som troligen ligger nerplöjda i bankkonton på olika ställen av planeten. För sådan är kapitalismen Robert Weil!

DN1 Lasses blogg

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Robert Weil, Kapitalism, Samhällsansvar, Mervärde, Politik, Höger, Skattefusk, Kapitalägare, Banker[/tags]


20 svar till “Robert Weil och hans fagra tal”

 1. Det verkar som om Weil förordar den i USA vanligt förekommande ideen om att de resursstarka i sammhället med filantropiska motiv skall stötta individer och institutioner för att förbättra samhället, detta utanför skattesedeln.

 2. ”Det undergräver också kapitalismen, vars legitimitet vilar på att den både kan skapa och rimligt fördela välstånd.” skriver Weil.

  Alla som tänkt till om kapitalismen brukar vara rätt så överen som att den är bra på att skapa välstånd och utveckling och då främst för dom som har mest kapital från början men USEL på fördelningspolitik.

  Det är inte vår sak brukar ”tänkande” kapitalister säga, det är politikernas sak.

  Det här uttalandet kommer Alliansens politiker att gilla! Då har ju, enligt Weil, marknaden tagit över den saken också. Fördelningspolitiken. Då kan man ju helt att övergå till att ”resa runt lite” i världen under mandatperioden.
  Här är ett socialborgarråd som nog fått ett tips av Weil lite tidigare om ”hur det funkar” i en ren marknadsekonomi:
  Socialborgarrådet ULF C
  http://shorl.com/ligomypimoku

 3. En kapitalist som tar samhällsansvar är lite vanligt förekommande som en snöboll som rostar, en ärlig tjuv eller kyrka som erbjuder kurser i vetenskap.

 4. Ett problem för rikspolitikerna (även vänsterpolitikerna) är att man glömmer att se helheten. Inte bara maktens centrum. Jag kan bäst referera från Göteborg, där precis allt i staden är givet av privata donationer. Allt från dom två biblioteken och universiteten och alla museer, till statyer, nöjesfält och gatubeläggning. Det finns många affärsmän som tyckt att staden och staten har tagit för lite ansvar och därigenom själv bekostat bostäder och bad. Många (framför allt skottarna) har varit inspirerade av marx. Sedan har vi ju i princip Volvo som Göteborgs stora välgörare. Dom bidrar fortfarande mer än staten till Göteborg, och då inte bara i arbetstillfällen utan bl.a. till alla kulturella institutioner.

  Men sedan är det lite för mycket att kalla Weil för filantrop. Han ger pengar till Karoliska för att gynna sig själv. Alltså ger han pengar för att sedan stå och skryta om hur godhjärtad han är. Vissa kan tycka att detta är fel att påpeka sånt här, och att det är typiskt svenskt…. Men då kan vi ju likaväl dra upp den gamla kommunisten Jesus. Han ansåg också att det var fel. Och även om han är blond i vissa kyrkor så är han inte direkt svensk.

 5. ”Personligen tycker jag mer talar för att vi andra ska förena oss och avskaffa kapitalismen.”

  Allt annat än kapitalism har varit ett misslyckande. Det är bara att gilla läget.

 6. Nja Mr. G där har du faktiskt fel!
  Den 40 åriga perioden med blandekonomi i sverige under socialdemokratin förde oss faktiskt till topp i välståndsligan och är fortfarande sedd som en beundrad modell av många runt om i världen som förvånat undrar vad vi håller på med nu. Mest förvåning väcker faktiskt ”bortskänkandet” av välskötta, lönande av oss alla ägda aktiebolag! Typ Vin och sprit. Och finnarna i Fortum finland skakar fortfarande leende på huvudet åt att Cederschöld och Nordin i stort sett gav bort stockholms energi till dom (Dom vet inte längre vad dom skall göta av alla miljarder som årligen trillar in i vinst)

 7. ”Stora klyftor är en grogrund för rörelser som vill motverka demokratin och det öppna samhällets värderingar.”
  Jag trodde att demokrati betyder folkstyre och ska syfta till rättvisa i samhället, enligt Weil verkar det vara tvärt om.
  Vill man ha ett rättvisare samhälle skulle man alltså vara emot demokrati?
  Det är alltså helt i sin ordning med ökade, alltmer orimliga klyftor, enda orsaken till att hejda sig lite är att det kanske kan reta vissa rörelser som inte vill ha ett demokratiskt och öppet samhälle.
  Är detta ett led i den nya provokationstaktiken för att bryta ner folks känsla för sans och vett tills de bara suckar uppgivet inför fräckheterna och kapitalisterna kan flytta fram positionerna?
  Dags att festen tar slut snart tycker jag.

 8. Vad är en ”kapitalist”? Kapitalister är alla som aktivt medverkar till och drar nytta av det ”kapitalistiska” (dvs. marknadsekonomiska) samhällssytemet och dess enorma värdeskapande som i varierande grad kommer ALLA till nytta genom välfärdssystemet och allt som staten finansierar genom våra skatter. Detta inkluderar ”arbetare” och alla andra som är intresserade av att bära mer eller mindre komiska etiketter i dagens moderna samhälle där en lokalvårdare eller gruvarbetare kan äga ett litet internetföretag som man bedriver på sin fritid för att försöka förverkliga en dröm eller dryga ut kassan med. Jag har jobbat med allt från grovdiskare i restaurangkök och till att byta blöjor på åldringar till högbetald IT-konsult till egen företagare. Vad kallar ni mig? Vilken etikett tycker ni jag ska bära? Buh för fåniga uttryck som ”kapitalist” och ”arbetare”. Idag finns bara en samhällsklass. Utbildning, partitillhörighet och inkomst kan variera mycket under en persons liv – eller menar nin kanske att man kan hoppa fram och tillbaka mellan samhällsklasser? Kanske tycker ni också att världens mest kapitalistiska land – Kina – fortfarande är kommunistiskt?

 9. Om kapitalism är det det mest effektiva sättet för människa att bygga sitt samhälle vet jag inte.
  Inte ens kapitalism med mänskligt ansikte (det är väl socialliberalism det).
  Däremot är det rätt klart att det är det bästa sättet av de olika som människan hittills prövat.

 10. Många intressanta åsikter finns om samhällsbygge. Robert Weil verkar iaf vilja prata om det. Spottande kommunister vill hellre att man ska få utan prestation. Den som kommer på ett sätt att fördela resurserna utan att kompromissa med den drivkraft som tyvärr människan behöver, egoismen, kan se sig som vinnare. Om vi alla bara gjorde de bästa av saker i de bästa av syften så skulle alla leva gott. Tyvärr så är människan inte bara begåvad med intelligens, empati och framåtanda, vi är även belastade med kortsiktighet, girighet och dumhet. Alla köper euroshopper i förhoppning om att någon gång få ihop till en LCD-tv. Ingen sparar för framtiden….alla klagar.

 11. Kapitalism är egoismen till makten.
  Med tiden blir den alltmer naken och avskalad all onödig hänsyn till ”mjukvaran”, människorna som står för produktionen av det kapital som strömmar in.
  Att det bara skulle finnas en klass idag är en myt som upprätthålls av borgerliga människor och i deras media för att få folk att tro att de är lika ”fina” och har samma intressen som borgarna och rösta därefter.
  Det är väl helt uppenbart att en stor del av befolkningen sliter under allt mer pressade villkor för endast en liten del av det kapital deras arbete genererar, det mesta ackumuleras hos några få kapitalister.
  Weil hymlar inte om det, han kallar sig kapitalist och är stolt över det. Ärligt i alla fall.

 12. MHm . Det är håt fvel från regeringkansliet l lll
  kANSEK FÖR hiotlines känslor styer viisa dlellar numbera av en 24 plig fkicka

 13. ”Jag läste nyss på Lasses blogg att kapitalisterna skattefuskat bort 133 miljarder i pengar som aldrig beskattats, pengar som troligen ligger nerplöjda i bankkonton på olika ställen av planeten.”

  När du pratar om kapitalisterna i denna mening, vilka menar du då?

 14. Om nu den miljöförstörande, trustskapande och människoföraktade kapitalismen är så suverän, som vissa proselyter anser, varför måste de då stjäla den socialistiska vokabulären och symbolerna? Är de inte förmögna att skapa egna som är slagkraftiga nog?
  Men det är väl som med folkets företag, det är bara att
  lägga vantarna på och rea ut till sina anhängare världen över.
  Snacka om kapitalförstöring!

 15. Men varför inte ersätta den återstående delen av välfärden med Lions?

  Det är väl precis så där Reinfeldt, Borg, alliansen och Husmark hoppas att situationen ska lösas för alla fattiga, handikappade, arbetslösa, sjuka, ensamstående, gamla och utslagna i samhället.
  Efter detta lilla utspel av Robert Weils är jag säker på att den här mannen kommer att skänka tiggarstavar till alla som behöver. Kanske till någon utförsäkrad, ms-sjuk piga i Danderyd, Askim eller Djursholm…

 16. Jo efter revolutionen så blir ju allt jättebra men tills dess så är ju kapitalister som Bill Gates, som ger bort i stort sett alla sina pengar till AIDS bekämpning och annat bra, bättre än kapitalister som Ingvar Kamprad. Helgonet Kamprad minimerar sin skatt genom att föra pengar genom holländska stiftelser och holdingbolag i Curaco och ger felräkningspengar, 12 miljoner kroner/år till forskning om inredning och arkitektur.

 17. Röde Condoren,

  Har inte sett en snoboll som rostar, men….

  David Rockefeller
  Bill Gates
  Warren Buffet

  Med tanke pa deras kvaliteter och standard pa sina aktiviteter i ovrigt sa kan man (educated guess…) anta att deras pengar kommer till battre nytta an t.ex Sveriges bistand som ju eldas upp av SIDA bortom allt sans o vett…

  Som nagon redan papekat ar kapitalism och dess foljeslagare marknadsekonomi och demokrati den enda modellen som visat sig fungera, de andra leder bara till dod och elande… QED