Reinfeldt stjäl 35 000 från långtidssjuka


I morse skrev jag om Fredrik Reinfeldt och Münchhausens syndrom.

Skälet var förstås att Reinfeldt och resten av högeralliansen mörkar med hur de ska finansiera det ”faktum” att de flesta lönearbetande ska få ytterligare 1000.- i månaden i sina lönekuvert. Självklart inser de flesta att den typen av skatteomläggning är traditionell högerpolitik och att det blir de sämst ställda som får betala.

Jag hade inte kollat runt vad folk skrev om saken, vare sig i tidningar eller ens på bloggar, utan först lite senare upptäckte jag att Johan Ehrenberg hade tagit upp det i en artikel i Aftonbladet. Jag väljer att citera en kortare bit av artikeln här, är du intresserad så tycker jag att du ska läsa Johans redogörelse i AB.

JE/AB: Om man läser moderaternas eller alliansens ekonomiska politik (men vilken journalist gör det) så ser man förslag som får nackhåren att resa sig på dem som drabbas. En långtidssjuk kan förlora upp till 35 000 per år! Kvinnor med låga pensioner kan förlora över en tredjedel av pensionen. Arbetslösa förlorar tiotusentals kronor, medan en manlig högre tjänsteman tjänar många tusen. Kvinnor i snitt förlorar, män vinner. Reinfeldts förslag är varken ”måttliga” eller neutrala. De handlar om att öka klyftorna, de som har det bra får lite mer (jo, även industriarbetare får en liten skattesänkning) medan alla som behöver välfärden förlorar. Målet med politiken är att skapa en ny låglönegrupp i Sverige, låga arbetslöshetsersättningar ska ge lägre löner.

Detta är vad som väntar om högeralliansen skulle vinna valet. Då kommer ersättningsnivåerna att minskas dramatiskt för att på det sättet tvinga ut förtidspensionärer och långtidssjuka på arbetsmarknaden. Hur många sjukpensionerade som de facto klarar ett arbete har jag inte en aning om, men procentsatsen kan med lätthet räknas ihop på den ena handens fingrar.

Högeralliansens motiv är dock inte att få folk i arbete, motivet är snarare att omfördela resurserna från den allmänna välfärden så att de som redan har det bra får det ännu bättre. Det är också ur det perspektivet man ska se deras tal om hushållsnära tjänster.


Faktums underbara vinjettbild

En del av de arbetslösa ska få jobb som skattesubventionerade pigor hos de som redan idag har råd att anställa en piga.

Den som inbillar sig att en ensamstående undersköterska med två barn skulle få råd med några ”hushållsnära tjänster” måste antagligen vara helt tom i huvudet alternativt socialdemokratiskt kommunalråd i Östergötland. Jag har också sett att somliga s-märkta bloggare stämt in i kören, men det är väl likadant med dem.

Att det kärvar till sig mer och mer för arbetarklassen är helt uppenbart. Idag kom industriarbetsgivarna i Teknikföretagen med ett förslag om att krav på sänkta löner skulle skrivas in i kommande avtal. Se Ekots hemsida.

Genom att sänka ersättningsnivåerna generellt så kommer det att bli en generell löneglidning nedåt, exakt på det sätt som industriarbetsgivarna och högeralliansen med Reinfeldt i spetsen vill. Och vilka som tjänar på det råder det väl ingen tvekan om?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, münchhausen, moderaterna, almedalen, reinfeldt, social nedrustning, högeralliansen, pigdebatten[/tags]


9 svar till “Reinfeldt stjäl 35 000 från långtidssjuka”

 1. Tack Jinge för att Du har börjat skriva om dessa saker som är så avslöjande för moderaterna. Just detta har ja ältat på olika sätt i snart ett halvår men vem tusan läser bloggaren KAS.

  I dag den vördsamme KAS

 2. *Applåd* Tack Jinge för att du äntligen tar upp dom viktigaste inrikespolitiska frågorna (istället för Pirate Bay och Danielsson-affären).

 3. Hmm Elliv!

  Jag har skrivit *massor* av gånger om högeralliansen. Danielsson, PP och TPB är fortfarande intressant så jag lär nog återkomma i dessa ämnen.

 4. Problemet är att sossarna också försämrar för alla långtidssjuka. Det har de gjort nu de senaste 10 – 12 åren och om inte trenden bryts kommer många att få försörja sig som tiggare eller prostituerade i framtiden. Rösta mellan pest och kolera i höst.

 5. Centerpartiet tycker ju att bäruppköparna är en förebild som arbetsgivare. D v s inga arbetgivaravgifter, finns det inte jobb (inga bär) så får arbetarna ge sig ut och stjäla ihop mat i köksträdgårdar på fält och i stugor. Arbetarna bor i vidriga förhållanden i lador och läckande mögliga husvagnar och är helt livegna, arbetgivaren bestämmer själv lönen och kan dessutom ta godtyckligt mycket betalt för husrum och annat.

 6. Kurt, barplockarna har ju ett jobb i alla fall. det ar ingen som tvingar dem att jobba, eller hur. Men du kanske foredrar att parasitiskt leva pa andras pengar medelst statens gavor.

 7. Nu tycker jag ju att det inte bara är moderaterna som försöker skuldlägga sjuka. Vi har ju en socialdemokratisk regering nu och under denna har vi fått se en sällan skådad klappjakt på sjuka och handikappade. Allt ifrån en tv-sänd film om fusk i kortspel v/s fusk med sjukförsäkringen till rena utslagningar av sjukskrivna som ”hamnar mellan stolarna”.
  Så vad gäller detta är tydligen alla riksdagspartier enade, dvs sjukdom bör bestraffas hårt…

 8. jag läser här ovan att långtidsjuka ska förlora 35000 per år, Kvinnor med låga pensioner kan förlora över en tredjedel av pensionen. Arbetslösa förlorar tiotusentals kronor, om moderaternas politik genomförs.
  För mig är detta inte troligt eftersom jag inte kan se att en sjukriven förlorar 3000 per månad eftersom det skulle bli en lägre erättning än dagens sjukersättning och det är inte vad (m)säger.
  (m) vill ge alla arbetare 1000 i skattesänkning och även skapa fler eftersom det är grunden i välfärden. Under (s)
  styre har arbetslösheten ökat, skatterna ökat och välfärden minskat, vill vi att det ska fortsätta i ytterligare 4 år????