Reinfeldt ska föräldravandra på Lucia


Fredrik Reinfeldt ska ut och nattvandra på Lucia, antagligen i hemkommunen Täby. Det blir den för skattebetalarna dyraste natt-
vandringen alla kategorier.


DN:
”- Jag har en 14-årig son, och jag fick nyligen ett schema över höstens föräldravandringar. Jag insåg att den kväll jag är tilldelad, luciakvällen den 12 december, blir ett av mina viktigaste åtaganden denna höst.

Ska du gå?

– Jag ska gå. Det är ett sätt för vuxna att vara närvarande, oavsett om min kille är ute eller inte.”

Min egen inställning till dessa föräldra-
vandringar är annars odelat positiv. Jag var själv med och drog igång de första nattvandringarna i Salems kommun 1988, och jag tror att de var de första i Stockholms län. Nu förekommer de i många av länets kommuner.

Det är bra att ledande politiker ställer upp och nattvandrar, men man kan ju fundera lite över kostnaden. Han kommer minst att behöva fyra-fem livvakter från Säpo. Visst, det är sannolikt rejält brotts- och våldsförebyggande att ha ett antal ”civila” säpopoliser fnattande runt i Täby, men ser man till det förarbete som säkerhetspolisen tvingas göra, allt stabsarbete och planering inför vandringen så kan man givetvis undra. Dessutom blir väl den huvudsakliga sysselsättningen för Reinfeldt att ställa upp på diverse fototillfällen. Möjligen är det skönt för livvakterna att slippa kostym och slips för en kväll.

Men visst får händelsen ett starkt drag av happening över sig?

Vi får antagligen ta det onda med det goda. Det är bra att nattvandringar uppmärksammas, det jag personligen ogillar är att man i media bytt ut ordet mot ”föräldravandringar”. Det är bra om så många vuxna som möjligt ställer upp på dessa övningar. Dessutom uppskattas det vanligtvis av de tonåringar som är ute. ”– Man kan ju inte supa heller när man riskerar att möta kompisens farsa…”, har jag hört många ungdomar säga.

Reinfeldt hade även synpunkter på internet i den intervju som Mats Carlbom på DN gjort med honom.

DN: ”Namn och bilder på de ungdomar som misstänks för mordet i Stockholm har lagts ut på internet och mordhot riktas mot dem på flera chattsidor. Ska det accepteras?

– Vi har fått en sorts internet- och bloggdomstol, där man döms och hängs ut. Då förlorar vi det demokratiska rättssamhällets idé, nämligen att man är oskyldig tills motsatsen bevisats. Det är en mycket stor frihetsinskränkning. Men det är inte alldeles lätt att veta vad vi ska göra åt det.”

Efter det citatet konstaterar jag bara att Aktuellt i SVT lade ut en bild där namnet på den ena av de misstänkta visades. Dessutom finns det anledning att uppmärksamma att, framförallt kvällspressen, brukar hävda ”allmänintresset”

när de lägger ut namn och bild på personer misstänkta för grova brott. Det Reinfeldt pratar om är inte i första hand ett problem bara på nätet, för att de normer som tycks gälla för tidningar får följdeffekter på nätet är inte speciellt förvånande. Men den saken missade DN:s journalist.

DN påpekar i alla fall att en av de bloggare som lagt ut namnen på de misstänkta på sin blogg är en ungmoderat på Kungsholmen. Reinfeldt kontrar det med att det var flera hundra år sedan vi lagstiftat bort blodshämnd och antyder att ungmoderaten lär lagföras för det inträffade. Rimligen förutsätter det att de misstänkta vars namn är publicerade frias av alla rättsinstanser, för det kan knappast anses vara ett brott att namnge ”Kalle” om ”Kalle” också döms för brottet.

Jag kanske har fel, men jag tror inte att åklagaren kan gå vidare med en sådan sak innan domarna mot gärningsmännen vunnit laga kraft. Men Reinfeldt är inte jurist, likaså är inte hans justitieminister – jurist. Han har med andra ord svårt att få handledning i den sortens frågor i regeringen.

Men, och det förtjänar att påpekas, det är överhuvudtaget svårt att finna en minister med kompetens för sitt arbete i den sittande regeringen. Vi får hoppas att det förhållandet förändras efter valet år 19 september 2010, om 1072 dagar…

Källor: DN SvD DN1 SvD1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Reinfeldt, Nattvandringar, Föräldravandringar, Ungdomsvåld, Missbruk, Kriminalitet, Säpo, Högerregeringen, Juridik, Polisen, Politik[/tags]


10 svar till “Reinfeldt ska föräldravandra på Lucia”

 1. Han kommer nog inte att behöva så många livvakter, eftersom man först kommer att rensa Täby (för i Stockholm vågar han ju inte gå) från alla personer som vistas utomhus. Det blir en promenad i de lugna villakvarteren i Täby.

 2. Vad gör att du tror det blir bättre efter nästa val? Vi får ju bara andra politiker som i stort gör samma saker.

 3. …blir ett av mina viktigaste åtaganden denna höst.

  Ja. Det blir det nog. För något mot den globala uppvärmningen tänker han inte göra i alla fall.

 4. Reinfeldt: ..den kväll jag är tilldelad, luciakvällen den 12 december, blir ett av mina viktigaste åtaganden denna höst.

  Frågan är om inte uppdraget överstiger hans kompetensnivå.

 5. Det är ju fint att Fredrik Reinfeldt engagerar sig. Och typiskt nog så väljer han att göra det när ett barn från hans egen samhällsklass för ovanlighetens skull drabbas av gatuvåldet. Han insåg att han inte skulle behöva åka till Rinkeby och sjunga ”We Shall Overcome”, och då gick det ju bra.

 6. Fan vad trist att han gör det. Det kommer ta allt fokus från själva problemet med ungdomar som super och knarkar och våldför sig på sina kamrater och flytta det till en Alfons Åberg-liknande man med cockerspanielögon som ska tala ut i söndagsbilagan veckan efter!

 7. Ja, kortegen Alfons med livvakter kommer att bli en målerisk färgklick i Lucianatten. Dottern Reinfeldt, 14 år och kompisarna håller sig nog långt därifrån…

 8. Det är väl hans grabb som är 14? Nåå, dessa ungar får knappast göra något UTAN Säpobevakning så han riskerar nog inte att få hem halvpackade frön på kvällarna. Möjligen när de blir några år äldre, men vi får hoppas att han inte blir så långvarig i Sagerska. Han borde egentligen flyttat därifrån redan, i värsta fall blir det först om 1071 dagar.