Regeringen struntar i narkomanerna

Idag berättar återigen tidningarna den gamla sanningen att det faktiskt lönar sig att ha en väl utbyggd narkomanvård och ett aktivt förebyggande arbete.

DN: ”Samhället kan spara miljarder kronor om tunga missbrukare får vård. Det visar rapporten ”Varje drogfri dag en framgång” som DN tagit del av. Men narkomanerna har inte fått tillgång till vården.

De kommande tre åren satsar regeringen 260 miljoner kronor för förebyggande arbete mot narkotika. Men sedan slutet av 1960-talet har de tunga narkomanerna blivit fler. Regeringens tidigare narkotikasamordnaren, Björn Fries, har riktat kritik mot insatserna.”

… Folkhälsominister Maria Larsson (kd) håller inte med. – Vi vill visa att vi arbetar långsiktigt med drogprevention, säger hon till DN.se.”

Att Maria Larsson säger att regeringen vill arbeta långsiktigt med drogprevention är bara ett sätt att undvika sanningen, regeringen gör ingenting för missbrukarna och har inte heller för avsikt att göra det. Tilläggas kan att inte heller den socialdemokratiska regeringen gjorde någonting för att hjälpa den gruppen människor, möjligen beroende på att endast ett fåtal narkomaner röstar, och det oavsett vilken regering som sitter.

Under 80-talet så fick landets kommuner statsbidrag för att inrätta missbruksenheter vilket ledde till att samtliga större kommuner hade ett väl utbyggt förebyggande arbete och motivationsarbete. Jag minns inte hur många specialiserade behandlingshem som då fanns, men jag skulle tro att det var ungefär femtio stycken. Jag har själv besökt mellan tio och femton sådana, men idag undrar jag om det överhuvudtaget finns något kvar.

När man talar om behandling idag handlar det mer om sprututbytesprogram och legalförskrivning av droger som Metadon och Subutex. Det är visserligen sant att heroinister som har kommit långt i missbrukarkarriären är hjälpta av dessa preparat, men sanningen är också att resurserna bör inriktas på förebyggande arbete och uppsökande arbete bland dem som är precis i början av missbrukskarriären.

På sikt kan vi också räkna med att många av dem som idag använder kokain vid festligare


En heroinist löser upp drogen…

tillfällen ”ute i svängen” så småningom kommer att bli narkomaniserade. Med andra ord så krävs det riktat förebyggande arbete också mot krogsvängen.

Sedan Sverige avrustat tullen, och polisen numera räknar statistik på antalet omhändertagna narkotikapåverkade så har narkotikalangningen svällt ofantligt. Polisen lägger knappast ner något arbete alls för att spåra de riktigt stora langarna, något som dessa givetvis utnyttjar maximalt.

Skulle samhällets insatser mot narkotikan förstärkas så sjunker brottsligheten direkt som en följd av detta.

Men det finns tyvärr ingenting som tyder på en sådan politik från de ansvariga politikernas sida, Maria Larssons uttalande är snarare ett bevis för att inget kommer att förändras.

DN1 HD SDS Politiken SvD1 Svensson

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Narkotika, Missbruk, Smuggling, Behandling, Tull, Kontroll, Polis, Subutex, EU, Schengen, Politik, Kokain, Metadon, Maria Larsson, Björn Fries[/tags]

  6 comments for “Regeringen struntar i narkomanerna

 1. Matte
  26 februari, 2008 at 09:45

  Det är väl en självklarhet att en moderatregering inte vill göra något åt missbruket, kriminaliteten ökar ju BNP. Och dessutom är det inte högerns ungar som går under i missbruket, det är arbetarnas ungar i första hand. Högern vill sälja knark på recept, de ser förstås att det är en av deras ännu oexploaterade marknader.

 2. Sara G
  26 februari, 2008 at 10:18

  Det knarkas rätt ordentligt även inom den ”fiiina världen” också, fastän då kan lilla pappsen ordna en sängplats på Sofiahemmet, eller någon liknande plats utomlands, så att ätteläggen får vila bort sina besvär.

  Här i Skåne emigrerar många knarkare till Köpenhamn, där metadon är lättillgängligt och folk betydligt mindre misstänksamma mot knarkare.
  (Man har fullt upp med muslimerna)

 3. 26 februari, 2008 at 11:04

  Kokainet sprider sig som en lavin ”nedåt”. Priserna går ner som fan och nu kan du utan större bekymmer köpa cola på Da Salvatore i Hjällbo, något som var omöjligt för några år sedan.

 4. Kurt
  26 februari, 2008 at 11:13

  Nej det drabbar nog all sociala klasser, Stockholms Finansborgarråd Kristina Axén Olin fick ju också lägga in sig på klinik en månad bla för tablettmissbruk. Narkotikamissbruka är inte bara pundare på plattan.

 5. 26 februari, 2008 at 11:53

  Jag är lite smått ambivalent beträffande subotex och metadon, de fyller säkert den funktion du säger Jinge, men det är alldeles för mycket subotex på vift. Dilemmat med det är ju som du säkert vet väl eftersom du jobbat inom soc att subotex i kombination med bensodiazepiner kan vara andningsdepressivt…(Vilket är ganska o-bra, med tanke på hur vanligt det är i missbrukarkretsar att skyffla i sig benso som ”mellanmål”)

  Det behövs ordentlig kontroll på det där, ja och på bensodiazepinerna också för den delen.

 6. Lasse Gustafsson
  26 februari, 2008 at 12:07

  ”Regeringen arbetar bara på lång sikt”. Man glömmer därför att även den långa resan endast består av korta steg. Varje litet steg på den långa resan kostar pengar, varför det vore klokt att börja skapa ekonomi i första steget. Ville man satsa på vård av dagens missbrukare, skulle det skapa ekonomi genom besparingen. Samtidigt skulle skapa ett minskat antal missbrukare som aktiva ”försäljare”, eftersom ”intresset” kräver någon som berättar om ”inköpsställe”. Följden blir alltså totalt färre ”tunga missbrukare”.

  Den sittande ministern måste lära sig, ”att även den stora skogen är träd som har vuxit upp ur jorden”. Utan frön inga plantor.

Comments are closed.