Regeringen sågas av katastrofkommissionen


Ekot: Hård kritik mot Persson och Freivalds. Avsaknaden av en fungerande krisledning i regeringen var det största problemet vid tsunamikatastrofen. Det är Göran Persson som har det övergripande ansvaret för bristerna.

Trögheten inom regeringen var påtaglig. Många insåg tidigt vilken omfattning katastrofen hade, bland annat skrev jag så här 26/12 strax efter 14.00:

Kan man över huvud taget tala om hygien i en situation där i slutändan tio tusentals kan ha dött, och miljoner människor blivit hemlösa? Givetvis inte. Men det Svenska Räddningsverket är en verkligen inte någon blixtsnabb organisation. De skickar en datatekniker och en kommunikations-expert till regionen i nästa vecka. Stiligt..

Hur vore det att mobilisera sjukvårds-resurser också?

Att skicka ett par Herkulesplan med ett fältsjukhus med personal till en flygplats i närheten av katastrofområdet vore väl lämpligt. Då kan FN berätta var de resurserna anses behövas och då kan de vara på plats inom några timmar.

I stället för att som nu sätta igång först efter att man hittat rätt plats för den

insatsen och sedan, efter att ha mobiliserat personal och utrustning, flyga runt halva jorden..

Hur svårt kan de vara för en regering att begripa detta med de resurser de förfogar över?

Att enskilda människor på ett tidigt stadium inser en katastrofs omfattning är inte märkligt.

Men att regeringskansliet missar trots att frågan om krishanteringen aktualiserats ett flertal gånger under Göran Perssons åtta år som chef är en skandal som han inte kan friskriva sig ansvar ifrån.


3 svar till “Regeringen sågas av katastrofkommissionen”

 1. Nu sticker KAS ut hakan

  Nu skriker de ologiska gamarna i kör.

  Nu får faktiskt moderatkartellens ledare och anhängare bestämma sig ska det vara staten eller privata bolag som skall stå för skyddet vid olyckor och sjukdom?

  Nej till privata socialförsäkringar
  Nästan alltid får man höra att socialförsäkringarna skall göras privata.
  Det finns nu ett bra exempel på hur privata försäkringar fungerar i verkligheten. Det är skamligt att nu höra förespråkarna för det privata kräva Göran Persons avgång. Göran Persson har inte sålt en enda privat försäkring till någon av dessa som råkade illa ut i tsunamin. Det är dags att utkräva ansvar av försäkringsbolagen.

  KAS

  Slutsats
  Den enda säkra slutsats man kan dra av detta är att privata försäkringar är båg ;).

 2. Under presskonferensen pratade Persson om hur han tittat på Sky News och kollat olika tidningars nätupplagor. Är det bara jag som tycker det är lite oroväckande att landets ledare i huvudsak förlitar sig på media för att orientera sig om tillståndet i världen?