Regeringen reagerar på kritik mot elmarknaden?


Det är inte bara undertecknad som reagerar på elmarknadens ohämmade vinstuttag av sina kunder.

En av mina datorbekanta mailade mig för någon vecka sedan och berättade att han räknat ut att varje kilowattimme kostade honom runt 1 krona och 25 öre med alla skatter, certifikatsavgifter, nätavgifter plus de ohemula priser som råder per kilowatt. I praktiken kostar varje svensk kilowatt 6 öre, inte mer. Han har svårt att förstå varför han ska betala ett pris som är över 20 ggr dyrare.

Vattenfall AB, vår svenska statliga el-jätte går i spetsen för utnyttjande av kol- och kärnkraft i Tyskland och har dessutom ett antal tyska politiker på sina lönelistor. Folk börjar starkt ifrågasätta på vilket sätt ”marknaden” är till gagn för landets elkunder.

Mona Sahlin vill därför utreda konkurrensen på elmarknaden. Hon har bett Statens energimyndighet, Konkurrensverket och Energimarknads-inspektionen att utreda hur elmarknaden ska kunna fungera bättre. Bakgrunden är givetvis det spirande missnöjet.

Ekot: ”– Det får inte vara oskäliga prisnivåer som beror på bristande konkurrens. När man avreglerar en marknad blir det extra viktigt att se till att konkurrensen fungerar.

Då kräver det mer av staten och myndigheterna än om man inte har en avreglerad marknad. Det är det ansvaret jag tycker det är moget att ta nu, säger Mona Sahlin.”

Personligen är jag övertygad om att regeringen och dess representanter inser att elpriserna, parat med stormen i Sydsverige, gjort att man måste göra något.

När den fria marknaden inte fungerar så ska staten ta sitt ansvar. Nu gör de just det.. Eller.. Är tillsättandet av en utredning något som sker bara för att vi har ett val till riksdagen om ett år?


5 svar till “Regeringen reagerar på kritik mot elmarknaden?”

  1. Spel för galleriet. Elpriset kommer att höjas ytterligare. MP vill ju höja elpriset också. Marknadsanpassningen har inneburit att priserna höjdes eftersom de jämförs med utlandet numera. Att vi har extremt billig elproduktion i Sverige kommer inte oss vanliga människor till godo längre, det är de rika som snor åt sig våra surt förvärvade pengar istället och hänvisar till ”marknaden”.

  2. Vattenfall AB är en stor djäkla bluff. De tjänar massor av miljarder som går till bonusar för de egna direktörerna. Troligen har de skaffat ett antal representationsvåningar i världens huvudstäder också. Ett par privatjet kanske? Ett par små Gulfstream? Fy faaaan att våra slantar sla gå till sådant. Och inte tänker regheringen sätta stopp för det inte!

  3. Egentligen så älskar regeringen den rådande situationen. Höga priser och skatter ger mycket klirr i statskassan.

    En utredning? Tillåt mig skratta men att tillsätta en sådan är ju standard proceduren då man vill simulera handlingskraft inför väljarna.

    Och när sossarna pratar om ökad konkurrens, jag vet inte men jag antar att den tillsatta utredningen inte kommer få som slutsatts att ökad konkurrens kommer av avreglering utan tvärt om, mer statlig styrning.

    Gör som med telekomnäten, skapa en riktigt fri marknad!