Rasolyckan visar upp Internets potential


När en allvarlig olycka inträffar i ett grannland som Norge så blir alltid rubrikerna extra feta i media. Inget att säga om, det berör oss givetvis mer.

Men jag klarar inte att bortse ifrån det faktum att det idag har dött över fyrtio människor i stridigheter i Basra, att långt många fler dött i krigshandlingar i andra länder. Det är så, och det lär förbli så. Fem saknade i Norge är långt viktigare för oss än 40 döda i Irak.

Media hävdar just nu att det tycks som ett stort klippblock lossnat från berget, och att det är orsaken till olyckan. Det är möjligen det mest anmärkningsvärda – man bygger tydligen flerbostadshus på platser där en sådan sak borde gå att förutse. Det är märkligt, även om man ännu inte kan utesluta andra orsaker. En annan sak som jag genast blir klar över är att Televisionen numer fått rejäl konkurrens på medieområdet. De tre svenska tidningar som jag länkar till har alla TV-bilder att visa på sina hemsidor, men bäst i klassen när det gäller storlek och kvalitet är det norska Dagbladet.

Det säger en hel del om framtiden för Internet och den ändrade mediesituation som radio/TV står inför, eller snarare som redan inträffat. Vill man ha snabba nyheter så är det idag Internet som gäller. Vill man se aktuella rörliga bilder likaså. Det är tragiskt att det ska krävas stora olyckor där människor kommer till skada och till och med avlider för att det ska bli så tydligt.

Dagbladet1 AB1 DN1 SvD1 Politiken

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Media, Internet, Radio, TV, Etermedia, Nätet, Olycka, Bergras, Norge, Husras, Tidningar, TV-bilder[/tags]


14 svar till “Rasolyckan visar upp Internets potential”

  1. …och en miljon doda i Irak beror oss tydligen vida mer an sex miljoner doda i Kongo-Kinshasakonflikten. Hur kommer det sig?

  2. Om det nu är så många döda i Kongo-Kinshasakonflikten Hanna.

    Men det är väl det vanliga, Irak och USA får väsentligt mer medieutrymme och upptar därmed vår uppmärksamhet. Konflikten ifråga har hamnat i samma medieskugga som utvecklingen av HIV/AIDS i Afrika, något som skördar mångfalt fler offer där än lokala krig.

    Det är bra att det påpekas, man får aldrig glömma bort det.

    I mitt eget fall så beror det på att jag inte läst några böcker om konflikten. Över huvud taget så är Afrika värt MYCKET uppmärksamhet ifrån vår sida.

  3. I Norge har man inte så mycket att välja på på många ställen, bergen är branta och det går inte att förutse vart det kommer att ske ras. Varje år dör folk på vägarna p g a ras, berg är levande och man kan inte överallt lägga vägar i tunnlar eller täcka alla sluttningar med nät.

  4. Men du ville jo brydd deg mer om naboen var blitt drept enn om en i nabobyen var blitt drept!
    Det er et meget dårlig argument å bruke at det fokuseres mer på ting som skjer i Norge enn i Irak (det er forøvrig det samme i Norge når noe skjer i Sverige).
    Det er jo helt logisk at avisene fokuserer mer på noe som er relativt nærliggende fremfor at de fokuserer på noe som ligger en halv verden unna.
    Dessuten det blir helt feil å si at det ikke er fokus på Irak i svenske (/nordiske) aviser – det blir jo tross alt nevnt nesten hver eneste dag, og da er det jo også mye mindre som skjer i Norge, så når det først er noe som skjer der, så vil man jo legge mer fokus på det enn at man kjører det samme fokuset hver dag på det som skjer i Irak (og andre land), det er jo tross alt fremme i media hver dag, og når det er i ansiketet på oss hele tiden, ser jeg ikke problemet med å også fokusere på andre ting som ligger nærmere.
    Men selvsagt, det burde bli gjort noe i Irak, det er ikke det som er poenget mitt, men den diskusjonen vil jeg ikke ta nå, og det var vel ikke det som var hensikten heller…

  5. Håller med om att offren för kriget i det mineralrika Kongo-Kinshasa borde få mer uppmärksamhet.

    Inte minst bakgrunden och det faktum att landet en gång hade en folkvald ledare, Patrice Lumumba, som USA och Belgien mördade med Dag Hammarskjölds och de svenska FN-soldaternas välvilliga hjälp.

  6. Det är knappast speciellt konstigt att en sådan olycka som den i Norge slås upp stort i tidningarna här Stefan. Men Hanna pekar på en viktig sak, -samtidigt- som jag konstaterar att tidningarna på nätet blir allt viktigare och absolut konkurrerar med TV.

    Olyckan visar just det och dumma kommentarer undanbedes framöver.

  7. Det är väl rätt självklart att en sådan olycka får större uppmärksamhet än det som händer i Irak. Nu brinner ju huset också så risken är uppenbar att de som saknas inte kommer att kunna räddas. En annan sak är att tidningarnas hemsidor redan nu är bättre nyhetsförmedlare än radio/TV. Medias framtid är redan här.

  8. Internet… snabbt som ljuset, och långsammare än Posten.
    Ibland går det fortare att skicka filerna på en disket med post istället för epost.
    Dessutom saknar jag postgången med utdelning 2 gånger per dag. Av samma bolag alltså.
    Då har jag hört att man kunde skicka ett kort på förmiddagen till en kompis angående fika, och sedan få svar på eftermiddagens postgång.
    Jag känner mer för ett sånt system än ett där mailen tar en vecka ibland. Särskilt nu när telia visst krånglar. det är jättemycket företag som har problem.

  9. #10 Daniel – Skaffa hotmail eller gmail som sekundäradress så försvinner kanske problemen? :)

  10. Jinge, siffran kommer fran ett flygblad som en kongolesisk aktionsgrupp delade ut under den stora demonstrationen har i London for nagra veckor sedan for att markera femarsdagen av invasionen av Irak. Hur exakt den ar vet jag inte, men de flesta uppskattningar ligger pa mellan fyra och sex miljoner. Kan mycket val handa att de overdrev siffran i ett desperat forsok att vinna intresse fran en allmanhet som inte ar det minsta intresserad av vad som hander i deras land. Grymheterna som utfors mot kvinnor i Kongo saknar dessutom helt motstycke i Irak.

    Du sager att Afrika fortjanar ”MYCKET” uppmarksamhet, men hur aterspeglas det pa t.ex. din blogg? Ta det inte pa fel satt nu, det ar tankt som konstruktiv kritik.

  11. Jinge;

    Gode betraktninger, både rundt det faktum at det er svært betenkelig hvordan det nyhetsbildet vi blir servert allerede ”chewed and digested”. Når det gjelder Afrika kan man nevne mange konflikter, bare i løpet av de siste 10-15 årene, som har vært kraftig underrapportert. F.eks. borgerkrigene i Rwanda, Sierra Leone og Sudan. Videre er det faktisk sånn at multiresistent tuberkulose tar livet av flere enn malaria og HIV/AIDS, men det er visst ikke så populært å snakke om…

  12. Ja Claus. Olyckan i Norge blir inte mindre för det, men visst är det en märklig tingens ordning att vi hör så lite om de riktigt STORA katastroferna.