Rasisterna framåt i opinionsmätning

En icke helt oväntad upplysning kommer idag med Synovates senaste opinionsmätning. Det rasistiska partiet går framåt och ligger nu nära fyraprocentsspärren.

DN: ”I DN/Synovates stora junimätning får sverigedemokraterna 3,9 procent, jämfört med 2,9 i maj… …Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får tillsammans 55,7 procent i junimätningen, mot 39,4 för de fyra borgerliga partierna. Det innebär ett avstånd på 16,3 procentenheter. I maj var oppositionens övertag 56,1-39,3.”

Oppositionens procentandel ligger stabil, den har dessutom ökat en aning. Troligen beror detta på att Mona Sahlin håller sig undan från media och att hon inte heller kommit med några nya utspel. De hon redan fört fram sedan hon blev partiledare är sådant som enbart är till för att stryka näringslivet med-
hårs, något som givetvis förr eller senare kom-
mer att leda till ett opinionsmässigt bakslag.

Det finns helt enkelt inte plats för fler högerpartier vilket kommer att bevisas i valet 2010. När både rasistpartiet och (s) tävlar med de andra högerpartierna så kommer det att leda till tillbakagångar. Ett ljus i mörkret är i alla händelser att kristdemokraterna nu ligger på kanten till att åka ur riksdagen. Det betyder i praktiken att opinionsläget mellan blocken kan bli oförändrat om rasisterna kommer in.

DN1 SvD SDS HD it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]främlingsfientliga, nazianstuckna, rasister, sverigedemokraterna, svärjedemokraterna, repatriering, invandrarfientliga, rasist, rasism, jimmie åkesson, politik, israel, mellanöstern[/tags]

  22 comments for “Rasisterna framåt i opinionsmätning

  1. Charlie
    23 juni, 2008 at 06:05

    Det är bra att du kallar rasisterna för rasister Jinge. De försöker hela tiden låtsas som om de inte är mot vare sig invandrare eller invandring. Det är oerhört viktigt att kalla saker vid dess rätta namn. Jag har inte heller något emot att kalla dem fascister, för det är vad de egentligen är.

  2. 23 juni, 2008 at 07:25

    Ja, att borgarna i panik över ett försvagat centerparti, ett (kd) som förhoppningsvis försvinner för alltid och ett (pp) som tar en stor del av centerns och (fp): s röster skulle liera sig med rasisterna tvivlar jag inte en sekund på. Efter FRA finns det ingenting jag inte tror dem om. De samarbetar ju redan lokalt på sina håll, så varför inte på riksplanet också?

  3. Robert
    23 juni, 2008 at 09:18

    Charlie: ge mig din definition av ”fascist”. Är Finland och Norge fasciststater och i så fall på vilket sätt? SD har ju liknande invandringspolitik som dessa två länder.

  4. ianto
    23 juni, 2008 at 09:34

    Sverigedemokraterna tar ju också väljare från vänstern. ”Stödet är större bland LO-medlemmar än bland TCO- och Sacomedlemmar”. Framgångarna bygger främst på att de använder en välfärdsnationalistiskt retorik. Jag betvivlar inte att sd är rasistiskt, men många sd-väljare är definitivt inte det. De ”icke-rasistiska” partierna är ju inte heller fria från främlingsfientlighet och rasism. De har ju trots allt genomfört stora delar av Ny demokratis program.

    Svd hade igår en intressant artikel om detta:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1393243.svd

  5. Urban Usling
    23 juni, 2008 at 09:35

    Kommentarsreglerna! / Jinge

  6. 23 juni, 2008 at 09:40

    @ianto:

    Man kan ju oxo diskutera begreppet ”vänstern”… Eller hur?

  7. Etik
    23 juni, 2008 at 09:48

    Nazister förbjudna! / Jinge

  8. ianto
    23 juni, 2008 at 10:03

    @ Jinge:

    Du har rätt, men jag ville bara peka på att sd har varit mest framgångsrika i socialdemokratiskt styrda kommuner. Socialdemokraterna vet inte riktigt hur de ska tackla det.

    Problemet med partier som Sverigedemokraterna är egentligen inte frågan om de kommer in i riksdagen nästa val, utan hur de lyckats förändra det politiska klimatet till sin fördel. Ny demokrati är historia, men de har lyckats sätta sin prägel på svensk politik.

  9. 23 juni, 2008 at 10:12

    Till nästa val finns det inga partier som jag tänker rösta på! Röstar bara kommunalt!

  10. Matte
    23 juni, 2008 at 10:44

    Det vore bra om SD kom in. Då skulle vi bli av med dem 2014, kommer de inte in så får vi nog dras med dem längre. Bra Jinge att dessa fascister avslöjas!

  11. Jag minns...
    23 juni, 2008 at 10:47

    Jag minns 1995 när jag var 16 år och gick första året i gymnasiet, Sverigedemokraterna stoppade in propagandabland med rasistisk skit i våra skåp. De var mer öppna och direkta med sina åsikter på den tiden.

  12. 23 juni, 2008 at 10:53

    ianto: intoleransen och dess barn fascismen växer alltid bland en missnöjd och obildad (OBS: därmed inte sagt dum) arbetarklass. Bara att kolla på Frankrike, England, Tyskland och Italien.

  13. nature
    23 juni, 2008 at 11:36

    @ianto
    Du har rätt i att problemet är i hur stor utsträckning som de övriga partierna snappar upp SD valfläsk. Tydligen så är främlingsfientliga högeråsikter otroligt attraktiva av en enkle orsak: ökad makt!

    Sossarna kunde inte låta bli at påverkas av Ny Demokratis partiprogram gällande invandring! Vad är det för sjukdom som dagens riksdagspartier lider av när de inkorporerar högerfascistoida strömningar i sina valmanifest. Se bara på sossarnas starke man i Göteborg Göran Johansson hur han uttalar sig i fråga efter fråga gälland invandrare.

  14. Marcus R
    23 juni, 2008 at 12:02

    #13 nature – Ingmar Reeplau sa något liknande här i Malmö; nu vet jag inte hur det ser ut i Göteborg men om man inte ser att där är integrationsproblem i Malmö så är man bra närsynt.
    Det är just attityden att skrika rasist åt alla som faktiskt försöker prata om problemen som gjort att Sd har haft sådana framgångar som ett missnöjesparti.

  15. Tobias Lindgren
    23 juni, 2008 at 12:25

    Läs kommentarsreglerna! / Jinge

  16. Palestinier
    23 juni, 2008 at 16:02

    De borgliga partierna kan arbeta mad satan bara för att de ska behålla makten , de saknar trovärdighet och är mästare på ljuga och vilse leda folket

  17. lennart sundin
    23 juni, 2008 at 19:49

    niklas eriksson:

    härligt att få se lite föraktfulla dräpor om arbetarklassen, niklas. slugt garderade, så klart.

    när umgicks du senast med en arbetare, niklas?

    och vad vet du om deras liv och deras ”missnöje”?

    totalitära partier , vare sig det är nazister eller stalinister, är alltid frukten av en missriktad och rädd medelklass…studera en historiebok, niklas, den kan göra under för dina kunskapsluckor

  18. nature
    23 juni, 2008 at 21:19

    Jag är positiv till invandringen! Här i Bagarmossen så startar invandare (oftast Irakiska) företag efter företag. Jäkligt treviga människor som KAN detta med service – på mänsklig nivå – inga maskiner här inte!

    På Konsum, eller på Ica för den delen, får jag oftast ett korthugget: ” Skaru chaka något” när jag går runt och försöker att hitta i butiken, vilket är omöjligt då det av något rustikt eller randigt skäl ständigt skall görs om i butiken hela tiden!

  19. el persson
    23 juni, 2008 at 23:18

    @ lennart sundin
    Och de som låter sig villigt mobiliseras är trasproletariatet, vilket väl idag kan översättas till marginaliserad arbetarklass. I sydsverige har SD gått starkast, hittills, i områden som tidigare räknats som (s)-fästen.

  20. 24 juni, 2008 at 11:28

    lennart sundin: jag arbetar som grovstädare, rivare, truckförare och flyttgubbe. Skulle säga dagligdags. How bout you, mannen?

  21. 24 juni, 2008 at 11:30

    Förresten, vilka skulle du säga att mina kunskapsluckor är och vad vet du som jag har missat?

  22. Jimmy Windeskog
    24 juni, 2008 at 12:48

    xxx

Comments are closed.