Rånare stänger storstad


Precis som alla andra häpnar jag över rånet i Göteborg. Det måste handla om ett ytterst välplanerat brott, ett brott med många inblandade.


Att rånare slänger ut
mängder med fotanglar efter flyktbilen är ingen nyhet, det verkar ha blivit standard bland gangsters, men bombtricket är lite ovanligare. Genom att placera ett antal bomber, som sannolikt bara är attrapper, så ser de till att knyta upp mängder av poliser som istället för att jaga rånare får säkra och bevaka dessa bomber. Det är smart, samtidigt som det visar på hur enormt sårbar en stad är.

Man kan ju tänka sig vad som skulle hända i Stockholm om ett antal stulna bilar placerades i infarterna med baksätet fullt av kartonger som ser misstänkta ut. På det sättet är samhället oerhört ömtåligt. Dessutom är det näst intill omöjligt att värja sig mot den sortens aktioner.

Just nu kan inte polisen berätta om de kommit över några pengar eller ej, men det är knappast troligt att dessa rånare skulle uppvisa en betydande professionalitet men missa det mest väsentliga. Så frågan är väl mer hur många miljoner de fått med sig. Det konstigaste är möjligen Ekots morgon-
sändningar där de hävdade att vapnen de hotade med var ”gevär”. Jag brukar kalla jaktvapen för gevär och rånare vill oftast använda automatkarbiner i en eller annan form. Gevär är sällsynta om det inte rör sig om avsågade hagelgevär förstås.

Tidningskolportörerna gör lysande affärer idag och man får trycka extraupplagor. Därför gillar journalister rån, men det kan de inte säga högt, ju mer spektakulärt desto bättre tänker de. Jag frågar mig själv hur man ska kunna hindra den här sortens händelser, men jag har inte en aning. En sak är dock tämligen självklar, de nya tvångslagarna om telefon-
avlyssning, buggning och spionerande på datatrafik hjälper inte polisen. Den här kategorin brottslingar är knappast så korkade att de sitter och pratar om kommande brott på telefon, inte e-postar de mellan varandra heller.

Tvångslagarna är ämnade för småfolket, dvs. vi andra som inte är vare sig kriminella eller terrorister. Men man kan nog utgå ifrån att de som tycker att spionerandet från myndigheternas sida ska vara fritt kommer att använda denna händelse som ett argument för dessa lagar. Hemlig kameraövervakning hjälper aldrig mot någon som gett sig sjutton på att genomföra djävulskap i den här omfattningen och av denna art.

Det oavsett om det är vanlig kriminalitet eller terrorism.

AB1234 SvD1234 DN

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Rån, Göteborg, Kriminalitet, Bomber, Polisen, Avlyssning, Kameraövervakning, Buggning, Storebror, Politik[/tags]


34 svar till “Rånare stänger storstad”

 1. Undrar om det här har något samband med att någon sköt sönder helikoptrarna för några veckor sedan?
  Det där kanske bara var ett test för att se polisens respons.

 2. Det är postsorteringen dom har rånat. Stockholms motsvarighet är väl Tomteboda. Vet inte vad dom var ute efter, men inte var det pengar i alla fall, för det sysslar dom ju inte med där. Det kanske var nåt särskilt paket eller brev. Men dom kan ju inte gå igenom en hel terminal för nåt sånt. det påminner lite om rånet i höstas mot banken i ?Ankarsund? Dom hade planerat med flera flyktbilar, fotanklar och dylikt, men hade missat att banken var kontantlös, och att ICA mitt emot var den som hade hand om kontanterna. Men kassörskan där insåg snabbt att det var ett rån på banken, och såg till att stänga butiken fort. Så det blev inga pengar för rånarna, fast å andra sidan åkte dom inte fast heller.

 3. Smart av rånarna att skapa kaos omkring sig. Det verkar pågå nån slags maktkamp mellan kriminella och polisen i Göteborg? Det verkar som busarna har övertaget…

 4. och hur kan det komma sig att några har ouptäckt kunnat åka runt halva göteborg.
  placerat ut mängder av ”bomber”, kört ut ett otal bilar (som dessutom antänts),spärrat av vägar med spanskaryttare…dessutom har flera av dessa saker inträffat i direkt angränsning till polisstationer
  Allt detta kan inte ha gått på en kvart utan måste ju ha tagit sin tid att implementera.
  Kan det bero på att det inte finns några patrulerande poliser i effektiva antal i sverige längre?? Sverige är inte en rättsstat längre utan har blivit en stat där de kriminella har alla rättigheter och inga skyldigheter.
  Skulle vela se de som genomfört detta prova göra en sådan kupp i vilken stad som helst i staterna…
  dessutom skall ju detta agerande inte bara klassas som grovt rån utan som ett terrorbrott…

  FLER AKTIVA POLISER
  ÄTERINFÖR BESTRAFFNING FÖR ÅTERFALLSFÖRBRYTARE
  under brottslig handling förlorar personen alla civilrättsliga rättigheter MAO VERKANSELD!!!!

 5. Nu är nog Farbror Blå arg,rent av förbannad… Måste nog lugna sig med en låång kolosterol-lunch på favoritstället samt avreagera sig med en trafik och fartkontroll idag på em. på någon av Göteborgs tillfartsleder när jobben slutar.
  För att de skall ta tag i den organiserade brottsligheten, OG och dess gelikar och verkligen rensa upp är väl att hoppas på för mycket?

 6. Det är den vanliga jargongen, fler poliser och hårdare straff.
  Göteborg är nog en av landets mest segregerade stad.
  Så varför inte stämma i bäcken?
  1.Fördela resurserna jämlikt, istället för vad man gör nu:
  ger dem till de redan välbeställda.
  2. Rusta upp ordentligt i ghettoområdena, gör dem attraktiva. Med ordentliga och trevliga mötesplatser, fullt med möjligheter till kreativitet och folkbildning.
  3.Ta hand om barnen på ett tidigt stadium och vara mycket lyhörda för deras sociala situation. Lyft handgripligt bort dem ur familjer som missbrukar och misshandlar.
  4. Se till att människorna kommer i arbete. Det kan skapas hur många arbetstillfällen som helst i de fattiga områdena.

  En ordentlig upprustning av miljonprogrammets bostadsområden skulle kosta mycket. Men vi har inte råd att förlora den generation som lever där nu.

 7. Charlie! farbror Blå hävdade i radio att de INTE blivit hindrade trots rånarnas aktioner. Av säkerhetsskäl antagligen för nog fasen tog rånarna en halvnelson på polisen. Polisen ska väl vara glada att det inte blev värre.

 8. Hårdare straff har ingen som helst verkan på den grova brottsligheten. Alltför många tar åren på fängelserna som en tid av rekreation och till att knyta an nya medlemmar till de olika brottssyndikaten. Dessutom bedrivs många gånger den brottslig verksamheten direkt från fängelserna.

 9. Sara G: Resurserna fördelas mycket i dag genom skatter och bidragssystem där företagare måste betala mer än hälften av inflöde av pengar. Trots det (eller kanske på grund av det) växer inte samhällets ekonomi och politiker lägger inte stora resurser på polisen för att stoppa kriminalitet. (Att du inte anser att fler poliser är bra tycker jag låter oansvarigt.)

  Upprustning av ”ghettomorådena” görs. Bergsjön har man satsat massor i, vilket ansetts ge resultat. Ändå är en majoritet av de unga där kriminella, enligt vittnesmål i senaste Uppdrag Granskning. Tyvärr har även bara 52-53 procent av utomnordiska invandrare arbete i Sverige, vilket ju i hög grad drabbar invandrarområden.

  Att handgripligen lyfta barn från familjer som misshandlar är förstås viktigt, och såna familjer skapas nog i en situation där samhällets ekonomi och förmåga att skapa jobb brister. Att lyfta flickor från muslimska familjer där man tillämpar tvångsgifte, är det också din mening att man ska göra det?

  Människor i arbete är viktigt, men det kräver en hälsosam ekonomi. Bombattentatet i London utfördes dock av personer med bra arbete och ställning i samhället. Likaså det planerade dådet av läkare i London.

  Jag anser att man hårdare ska stoppa rent kriminella invandrare, vilka i dag ibland slinker in utan god kontroll från myndigheterna. De ska även utvisas utan pardin, vilket inte görs i dag. Även de militanta islamister här som härjar om att mörda NA:s chefredaktör och så borde ju utvisas direkt.

 10. Jag vill lägga lite rolig kuriosa i det hela. Polishuset i Göteborg håller på att byggas om, och därför delar polisen lokaler med SÄPO.
  Sedan vill jag faktiskt svara på Sara G:s påpekande om segregationen. Jag måste faktiskt inte hålla med dig om att gettoområdena är slitna. Det har klagats mycket från andra områden, t.ex. majorna om att det dom betalar i hyra har gått till t.ex. hjällbo. Många av områdena i Göteborgs segregerade delar är väldigt fräscha, men många svenskar vill inte beblanda sig med invandrare. Dom säger att bostadsbristen är akut i Göteborg, men det finns fortfarande lediga lägenheter i bl.a. Bergsjön och Gårdsten och även Rannebergen. Så i Göteborg är det ingen bostadsbrist, utan det är brist på bostäder i invandrarfria områden. Som tur är, finns det många människor (på vänsterkanten av nån anledning:) som gör mycket för att bryta segregationen.
  Och sedan vill jag pika dig lite, är inte det fördomsfullt att det är människor från segregerade områden som har gjort det här? Det område med mest skadegörelse i Göteborg heter Långedrag. Det är också där inkomsten är högst.

 11. Yrke?: Kriminell!

  Säger det ”yrkesvalet” ngt om vårt samhälle och vår nuvarande samhällsmodell där var och en ”tar för sig” efter förmåga av den gemensamma kakan och skiter i andra.. tom andras liv och hälsa om dom står ivägen..

  Den har vissa ”biverkningar” eller hur?

  Och:
  Vad säger nyliberalerna? Vad säger alliansen?

  Mer poliser? Mer fängelser? Längre straff? Hårdare straff?
  Mycket poliser blir det.. många fängelser blir det.. mycket straff blir det..

  skulle det kunna gå att fördela välfärden bättre tror ngn? är alliansens väg den rätta som ger ÖKANDE sociala och ekonomiska klyftor?

 12. Daniel, det var ett bra tag sedan jag bodde i Göteborg.
  Men på den tiden upplevde jag verkligen staden som i högsta grad segregerad. Jag bodde först i Kortedala och därefter i Västra Frölunda – och det räckte för att jag
  skulle dra så fort som möjligt därifrån.
  Som liten besökte jag mammas vänner i Örgryte och var med ut till sommarstugan på Särö. Det var en helt annan värld.
  Tillsist, jag kan inte dela din postiva bild av Göteborg.
  Till och med den ”skojiga” jargongen med allt vitsande gick mig på nerverna efter ett halvår

 13. Sara G,
  Efter upprustning av de områden du kallar ghetton, ska dina skattepengar särskilt sponsra de höjda hyrorna för de boende?

  Daniel,
  Insiktsfullt. Vill också inflika att Torslanda och Tolered med hög andel medelklass och över medelklass för mig varit obehagligare områden att vistas i än Kortedala och Biskopsgården.

 14. Magnus A, först och främst: Sverige är ett mycket rikt land. Vi har råd att satsa verkligt mycket pengar på de eftersatta områdena, inte bara punktsanera lite här och där som man nu gör. Staten skulle få in mer pengar till ett bra samhällsbygge om alliansen såg till att inte förstöra möjligheterna till inkomster genom en mycket oförsiktig skattepolitik, som i det närmaste bör betraktas som mer eller mindre nepotism.
  Skolan spelar också en stor roll. Där behövs resurser, istället för den oavlåtliga privatiseringsvågen som nu gäller för landet skolor – och där man inte riktig kan kontrollera hur undervisningen bedrivs.
  Naturligtvis så ska barn som hotas av tvångsgifte lyftas bort från familjen, eller har möjligheter till samhällets skydd. Vad är det du insinuerar?

 15. Som jag ser det är antingen gangsterna i Göteborg som vill djävlas med rättvisan, eftersom de rånar en postbrevsortering och ej se dem sprättandes miljontalsbrev för hitta en tjuga.
  Eller så har gangsterna gjort en väldigt dålig förundersökning på attackmål.
  Exempelvis för par månader sedan försökte några gangsters råna en kontantlös bank. Vid rånet blev de tvärförbannade och vägrade inse faktumet, banken hanterade överhuvudtaget inga kontanter.
  Det synes som gangsters idag är väldigt outbildade och ej hänger med i samhällsutvecklingen längre.

 16. Jag har bott i Lövgärdet i Angered. den finaste lägenheten jag har haft. Sedan flyttade jag till kortedala av den enkla anledningen att kollektivtrafiken under swebus styre havererade i Angered. I kortedala hade jag också en ljus och fin lägenhet. En privat hyresvärd som lät mig välja mellan 3-4 lägenheter. Nu har jag dock flyttat till en bostadsrätt. Det var ett vrakpris på den så jag kunde inte motstå. Halva priset nästan. Men jag saknar Kortedala. Det lummigt gröna landskapet med rådjur och räv utanför vardagsfönstret, som förövrigt var ett stort panoramafönster som vette mot skogen.

 17. Bokstavsbarn Viveka som inte fått den hjälp som behövdes i skolan av en cynisk skolvärld som alltid satsat mest på prov, betyg och resurser och på dom som minst behövt satsningar. Dom har det inte så lätt!
  (Vid dom undersökingar som gjorts på våra ”tunga” anstalter konstateras gång på gång att över 75% av dom intagna har ”bokstavskombinationer” av olika slag..

  Hur skall dom kunna skilja på en brevsortering från en sortering av sedlar om dom inte innan sett stålarna..

 18. Det kan, haha, vara frågan om tics, Viveka.
  Alla med yrket kriminell behöver inte besitta hög begåvning.
  Man gör så gott man kan med de resurser man fått, eller inte fått, bättre sagt.
  Det högst orättvisa och råkapitalistiska samhälle vi nu lever i skapar ännu mera fattigdom och kriminalitet. Det vet mådderötterna, men tror att systemfelet och orättvisorna i deras politik kan avhjälpas med fler poliser och strängar straff.
  Snart hör vi väl röster som ropar på dödsstraff i takt med den ökade kriminaliteten.
  För den kommer att öka, var så säker…

 19. Sverige är ett av världens tio länder med mest brottslighet. Ja vi ligger faktiskt tvåa efter Island! USA är inte med på listan.

  Fundera på om vi inte borde ha världens näst bästa poliskår?

 20. Man kan väl kalla dem smarta om man vill, men det är nog inte så svårt att planera sådana kupper om man inte har några skrupler eller respekt för oskyldiga människors liv och säkerhet.
  Jag kallar det skrämmande brist på mänsklighet och även om det skulle lyckas är kriminalitet ingen väg till ett bra liv. Dumhet och okunnighet är det som kanske kan leda till korta stunder av lycka lycka men mest till otrygghet och lidande.
  Det borde upplysas mer om den sidan av kriminaliteten, i media blir det ofta skildrat som något häftigt, kanske av rädsla blir gängledare nästan skildrade som värda respekt.
  Man måste börja med att hindra nyrekryteringen genom att satsa på bättre miljö för de som växer upp i de försummade områden där kriminaliteten frodas. Mer resurser till skolorna och fritidsverksamheten där.

 21. ett postkontor rånas och plötsligt är det skattepolitiken det är fel på?? dessa otroligt långsökta resonemang är precis vad som är felet med dagens vänster. sverige har jämfört med andra länder i västvärlden extremt många rån (länder med mycket högre fattigdom och större klassklyftor än swe). orsaken är att vi har mycket välorganiserade kriminella gäng samt en poliskår & ett rättsväsende som inte har något att sätta emot. vi behöver politiska beslut som underlättar bekämpning av organiserad brottslighet + att lite erfarenhetsutbyte med andra länders poliskårer (ex den brittiska) säkert inte skulle skada…

 22. Läs igenom dessa, har du svårt att förstå dem så använd e-post när du ska fråga mig vad det betyder! / Jinge

  Detta gäller här:

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.
  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.
  § Provocerande kommentarer raderas 
  
  Din kommentar får inte innehålla:
  
  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig. 
  § Håll dig till ämnet för bloggposten.
  
  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller 
  ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar 
  ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att 
  visas så snart den godkänts. 

 23. Sara G #18
  ”Det högst orättvisa och råkapitalistiska samhälle vi nu lever i skapar ännu mera fattigdom och kriminalitet.”

  Detta till skillnad från i de reellt existerande socialistiska länderna där det skapades jämlik rikedom så länge de existerade (även om vissa personer var jämlikare än andra).

 24. Håller många ggr med Sara G. Men denna brottslighet som riktar sig direkt mot polisen måste behandlas polisiärt. Poliserna måste av självbevarelsedrift prioritera att bekämpa gangsterligorna. Det får inte bli så att enskild polisman ska ligga sömnlös och tänka: Hoppas de inte spränger kontoret imorron när jag är där! Lagen måste upprätthållas och det är polisen som är ..ja, alla vet ”dess långa arm”.

 25. Alex, jag har inte sagt att polisstyrkan ska bort, eller att inte fler ska kunnan utbilda sig till poliser.
  Däremot så borde polisutbildnnigen bli både längre och
  bättre. För övrig kan fler poliser komma ut på fältet och man låter civila personer sköta pappersarbetet.
  Jag blir så himlans trött på främst moderaternas ständiga rop efter fler poliser och strängare straff så fort något osedvanligt hemskt händer. Och det kommer det att göra, ske fruktansvärda saker.
  Fler poliser – och framför allt strängare straff är som att försöka bota symtomet men inte bryr sig om orsaken till sjukdomen.
  Vi har fått en betydligt ökad och värre kriminalitet på köpet genom vårt EU-medlemsskap, vi har en urusel invandrapolitik och till syvende och sist: En sanslös ekonomisk politik där man låter marknaden mer eller mindre styra det mesta i samhället – och som medför allt djupare klassklyftor.
  Socialarbetarna klagar över sin fördubblade arbetsbörda, som är ett klart negativt resultat av alliansens ekonomiska politik.
  Men visst Alex, den globala kriminaliteten med trafficking, knarkhandel, kidnappning, mord och människosmuggling har nått oss nu, och vi är inte så speciellt väl förberedda.
  Så fram för bättre polisutbildnig och en bättre regering, en mera handlingskraftig regering som gör dom rätta sakerna…

 26. el person, vad det där ett tema på den gamla klyschan: För fan åk till Ryssland då?

 27. Funderar på om de styrande och övriga som har makt att påverka ens är överens om vad problemet är? Och framför allt, vem som ska ta ansvar för att reda upp saker och ting? Är inte själv från stan från början, men har bott här ganska länge nu. Skillnaden är påtaglig sett ca 10 år tillbaka i tiden. Jag vet inte, men tror att diskussionen behöver börja där, snarare än den, i vissa fall, rena pajkastningen som sker.

  Och för er som ev. undrar; för mig är ett brott ett brott. Den som begår ett brott enligt Svea rikes lag (eller snarare bryter mot det som står i ”Boken”) är en brottsling, detta oavsett om den personen är ljushyad, mörkhyad eller med någon annan nyans på hyn. Det spelar ingen som helst roll.

 28. Sara #28.
  Nej!!!

  Som gammal (ex)stalinist föredrar jag numera ett mindre enfaldigt samhälle. Med mindre enfaldigt menar jag mångfaldigt så jag har någon att vara oense med. Så varför skulle du flytta? Jag menar: inte för min skull i alla fall. Vill du flytta någonstans för din egen skull så visst, men nog skulle Sverige bli lite enfaldigare utan dig ;-).

 29. Tack, el persson för en något komplicerad komplimang från en som har haft stalin som husgud!
  Men lugn, jag är numera stationär och stannar här och ingår i mångfaldens lägre skikt.

 30. Sara G kritiserar inte helt oväntat regeringen/moderater så fort tillfälle ges.
  Men nu som ofta blir det slag i luften.

  Alliansens valmanifest förklarade tydligt att mer resurser skulle ges till polis(+2.500 poliser till 2010), kriminalvård och psykvård.
  Inom kriminalvården har mer resurser redan getts för behandling av sexual- och kvinnofridsbrott (budget 2007).
  Flera förslag om åtgärder mot den organiserade brottsligheten är under utredning. Men riksdagen (dvs. oppositionen) ska ju tycka till och då kan det dra ut på tiden.
  Dom skärpta straffen gäller misshandel och grov misshandel, våldtäkt och grov våldtäkt, rån och grovt rån samt grov kvinnofridskränkning. Presenteras 30/4 2008.
  Påföljdssystemet ses över så att upprepade våldsbrott ger ökade straff.

  Allt detta presenterades alltså anno valet 2006 och inte vid varje ”hemsk händelse”.
  Den mest framträdande populisten är däremot Hr. Bodström som ivrigt påpekar nya ideér som regeringen ”måste” genomföra, t.ex. ett svensk ”FBI”. Märkligt att han inte själv gjorde mycket under sina 6 år som minister.

  Jag håller med om att EU-öppna-alla-gränser medfört en enklare spelplan för kriminella. Håller även med om att invandringspolitiken kan påverka kriminalitet i invandrartäta områden.
  Men att skylla på segregation vid alla ”hemska händelser” är magstarkt.
  Särskilt vid denna händelse där nu medlemmar ur brödraskapet Wolfpack anhållits. Med WP’s bakgrund så lär knappast invandrare vara välrepresenterade.
  Det handlar istället om välplanerade illdåd med dolda syften av organiserade ligor. Dessa hade genomförts oavsett regeringssammansättning, du Sara G tror väl inte på fullaste allvar att WP, OG, HA, Bandidos, juggarna osv. skulle stå med hatten i handen och ursäktat sig om det suttit en annan regering vid makten????

 31. #33 Aah…tala är silver och tiga är guld eller?
  Du verkar lika undflyende som den (nye) osynlige.