PropagandaDagens gästbloggare är Ulla Johansson från Göteborg, som är pensionär, författare och debattör. Ulla Johansson har medverkat i böckerna “Mona Elsa Ulla“, “Främmande besök“, “Kvinnor i butik, kvinnor på fabrik“ och givit ut boken “Flyktigt förbi“ 1998. Hennes senaste böcker är ”Valets pris” 2008 och ”Frånstulna framtidens samhälle” 2009. Hon publicerade här inlägget ”Fascismen återuppväckt” 8 augusti, ”Vem berättar sanningen om konflikten?” i Syrien 23 september och strax därefter ett inlägg om media baserad på en bra debattartikel som Aftonbladet inte ville ta in. Vidare ett blogginlägg med en skrämmande bild av en turkisk propagandistisk serie, ”Lögnen”, som sänts nästan 50 gånger i svensk TV och slutligen om ”Järnhälen” (bok av Jack London).

Dagens inlägg.
Ett uttalande av en USA-militär (ur de övre hierarkierna) jag läste för ett tag sedan: Hollywoods filmer har betytt mycket mer för USA:s militära framgångar än alla stridsflygplan och kanoner. – Så rätt han hade.

Först gavs vi film på film på film om de lömska kommunisterna. Odjur beredda till de mest avskyvärda brott. Som i nutid följs av ett oändligt antal filmer där skurkarna bytts ut och består av muslimer som attackerar demokratins amerikanska hjältar. Hjältar som i storyn besegrar skurkarna-muslimerna Därefter sockret: feel goodfilmer i USA:s medelklassmiljöer. Där man kanske i storyn är litet olycklig då och då. Men allt slutar ändå väl. Där i medelklassens villor. Den värld vi så skall önska oss. Detta har vi matats med sedan slutet på fyrtiotalet. Sextio år av propaganda. Och den världsbilden är nu hårt inpräglad i oss alla. Hiroshima, Vietnam, Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien, utmålade som fullt legitima anfallsmål i demokratins namn. USA ÄR demokratin. Det har Hollywood sagt oss.
Argo untitled
Vad gäller verklighetens krig berättar USA och därmed alla media i väst – i Sverige alla dagstidningar och SVT – att ”regimen” i Syrien hänsynslöst anfaller och dödar sina egna medborgare. En obegripligt ond ”regim”. Media berättar däremot inte att planerna att krossa Syrien utarbetades för länge sedan av USA:s ledning och att man sedan avvaktat lämpligt tillfälle. Att USA:s vasallstater Saudiarabien-Turkiet-Quatar sänder in mängder av legoknektar och vapen i avsikt att störta landets regering. ”Krigare” som i det uppdraget mördar delar av befolkningen. Mördar dem som religiöst misshagar dessa främmande invasionsstyrkor. Detta förtiger våra media. Vi tror så på den syriska regeringens ondska och sympatiserar med USA och med deras krig.
8bn.jpg Netanyahu
Syrien korthäftet untitled

Ibland kommer det för mig att lögnerna kring Syrien är ett sätt för etablissemanget att pröva sig fram för att utröna hur grov propaganda vi sväljer. Och hur väl de kan hindra rätt information om händelserna att nå allmänheten. – Vi är försökskaniner?
Mona Sahlin untitled

Propaganda i svenska förhållanden och skeenden:
Jag skrämdes illa av media inför valet 2010. Hur slugt högerpartierna fick igenom sitt budskap. I alla de stora dagstidningarna och SVT. Landsortspressen följde självklart efter. Ett heltäckande mediafält som konsekvent utmålade socialdemokratin i negativa termer. Angreppen på Mona Sahlin saknar väl motstycke i svensk politisk historia. Media bet sig envist fast i ”Tobleronen” och hennes den gången röriga privatekonomi. Sexton år gamla händelser. Det för mig otäckaste i hela upplägget var sättet att bildmässigt-fotomässigt presentera henne i media. Konsekvent visade deras foton en ful, sur och grinig person. Mona Sahlin som i verkligheten är en snygg och parant kvinna, mer leende än sur. Högern jobbade slugt. I stort och smått. Med angripande texter och förnedrande fotomaterial. SVT höll självklart en ytligt sett neutral linje. Men analytikers och intervjuares kroppsspråk och minspel talade på annat sätt. Liksom den betonade respekten för – och gillandet av – de borgerliga politikerna. – Jag är INTE socialdemokrat men såg och noterade det ohederliga spelet. Liksom det absoluta borgerliga mediaövertaget.
Carl Bildt imagesCAFRCMUO

Propagandan FÖR de borgerliga och nedsablingen av socialdemokraterna var heltäckande. Ingen kunde undgå budskapet. Nittio procent att dagstidningarna är borgerligt ägda. Deras åsikter en storm svår att stå fri från. Högerpartierna vann valet. Var det ett demokratiskt valresultat resultat med hänsyn taget till deras enorma propagandaövertag?
Propagana 1 untitled

En gång – i en helt annan tid – myntades ordet ”kulturimperialism”. Den flod av underhållning med dold propaganda vi överöses med från USA – filmer TV-program – gör att jag vill använda just begreppet kulturimperialism. Vi tänker efter den hjärntvätten amerikanska tankar.

Högerideologins totala dominans i svenska media gör att vi tänker borgarnas tankar.
”Var är vi själva? Vår rätt att tänka fritt och utan förödande påverkan? Var finner vi en objektiv information?”


intressant.se , , ,, , , ,

DN 22/5 Pierre Gilly 6/4 SvD 27/5 Aftonbladet 24/5Expressen 27/5
SvD 6/4 The Golani spy DN 6/4 SvD 6/4 Aftonbladet 2/10Svenska Dagbladet 20/9 DN Debatt 2/10 2012, DN Debatt 3/10 2012, DN Debatt 2/10 2012,


8 svar till “Propaganda”

 1. Men herregud, vad förväntar man sig? Mediernas ägare är miljardärer och medierna speglar därför miljardärers intressen. Public service håller sig till vad de anser vara en mittlinje, vilket förstås blir en mittlinje bland miljardärsmedierna.

  När sossarna gjorde sig av med sina medier fick de vad de förtjänade. Och med ”medier” menar jag inte i första hand Arbetet. Utan jag menar det suveräna medium som bestod av arbetarrörelsens organisationer. Dessa vanvårdades systematiskt till att bli envägskommunikation och utbasunerande av ledningens åsikter. Så till slut gick de inte att använda ens för detta.

  Ulla är, skulle jag vilja säga, ett exempel på hur det långvariga S-styret har skapat en avpolitiserad arbetarklass, ur stånd att föreställa sig annat än att pappa staten är snäll. Trots alla bevis om motsatsen – dessa blir bara föda för moraliserande om att pappa staten inte är så snäll som pappa staten borde. Att det finns sånt som klassmakt och maktkamp, och att denna är ofrånkomlig, har man glömt bort.

 2. Svar till Jan Wiklund:
  Nej, Ulla är inte avpolitiserad arbetarklass men däremot en MYCKET klassmedveten kvinna. Som aldrig har trott att ”pappa staten är snäll”. Heller aldrig skrivit något som kan misstolkas i den riktningen. Staten är instrumentet kapitalägarna (den härskande kasten) har i sin hand för att behärska oss alla. I strukturen använder de sina uppsyningsmän för att hålla oss som hörsamma underlydande. Uppsyningsmän: från socialsekreteraren till generaldirektören till statsministern. Som är endast servants – äger inte produktionsmedlen. I ett visst politiskt-ekonomiskt läge kan
  dock ”staten” verka till löntagarnas förmån. Som under ett par årtionden i Sverige efter andra världskriget. Socialdemokratin-fackföreningsrörelsen-riksdagen-regeringen släppte fram reformer till löntagarnas förmån: kortad arbetstid, förbättrade socialförsäkringar, förbättrad utbildning (grundskolan). Kapitalägarna tillät detta eftersom deras vinster i efterkrigsläget var så enorma.
  Historiskt: vid mitten av artonhundratalet hade man i England ekonomiska motsättningar mellan jordägare och industriägare där staten med hjälp av den situationen kunde ingripa mot de värsta avarterna i industriägarnas behandling av fabriksarbetarna. Marx nämner statens roll under just den perioden i någon av sina texter. Sällsynt att ”staten” ingriper till vår förmån. – Men det har hänt. Jan Wiklund gör sedan en väldigt bra analys av socialdemokratins förfall. Vägen mot att förvandlas till ett rosa socialliberalt parti. Men började inte förfallet redan med Hjalmar Branting och tron på att kapitalismen kunde tyglas med ”reformer”? Eduard Bernstein hade fel.
  Och Karl Marx har tolkat samhället rätt. Klassmotsättningarna har INTE planats ut. Inte i Sverige.
  Inte i Bangladesh.
  Ulla Johansson
  Ger här länken till en text jag fick publicerad i Arbetaren för ett tag sedan: ”Socialdemokratins bittra besvikelse.” Även det som ett svar till Jan Wiklund:
  http://arbetaren.se/artiklar/socialdemokratins-bittra-besvikelse/

 3. Man kan med 100% säkerhet slå vad om att Hollywood ALDRIG kommer att göra filmer som visar de vardagliga grymheterna och den långvariga terrorn som Palestinier fick utså i snart sagt en sekel. ALDRIG! Däremot är hundratals filmer om andra grymheter av andra än sionisterna. Inte att undra på att man inte hör ett dyft om den årliga film konferensen Hollywoodism som äger rum i Teheran. Hollywoodism har som mål att avslöja just vad Hollywood sysslar med – rena rama lögner, krigshets och historieförfalskning allt i maskopi med den makt som råder.

 4. Spännande inlägg och kommentarer. Det är sådant här som behövs för att klara tanken och skölja bort såpan från den US-hjärntvättade allmänheten.

 5. Jag är glad att jag har missuppfattat dig, Ulla. Skönt att det finns några såna som du kvar!

 6. Större delen av svensk vänster stöder till min fasa även de attackerna mot Syrien! Följer USA-propagandan som vilka högersympatisörer som helst. Uttalar att ”diktatorn Assad måste bort”. Och att vänstern måste stödja ”revolutionen” i Syrien. Svensk vänster har glömt Hiroshima, Nagasaki, Vietnam, 60-talets folkmord i Indonesien (mellan femhundratusen och en miljon mördade och CIA var inblandade), USA:s tillsättande av alla diktatorer i Latinamerika, glömt Irak, Afghanistan, Libyen. Vänstern glömmer och etablissemanget – politiker och media – blundar för stormaktens illgärningar. Även dem mot Syrien. Där man ju använder exakt samma taktik som för en kort tid sedan mot Libyen. Den var ju ”framgångsrik”. Strategin att först sända in ”motståndsgrupper” som skapar oro. Sedan följa upp med mer legoknektar.

  • Hej

   Det är nog så att delar av denna ”vänster” inte är någon vänster, utan tvärtom påverkas av agenter i sina led. Agenter för CIA, eller någon lämplig systerorganisation här i Sverige. Det hela blir begripligt om man ser det så.

   Någon uttryckte det så här, sett ur maktens ögon: ”Det bästa sättet att kontrollera oppositionen är att vara oppositionen.”

   Så en del av den ”vänster” vi ser omkring oss här i världen, är säkert maktens egen ”vänster”.

 7. “Those who tell the stories rule society.”
  ― Plato
  Det har varit en känd faktor sen då man bara
  hade penna och papper. Då var eliten som hade fullständig kontroll i form av läs/skriv-kunnighet
  Nu är det tekniken som har get vissa kontrollen. Men det största faktorn är den massignorans av befolkningen som utan minsta kritik sväljer allt!
  Herden har tränat sina djur väl. Så väl att han kan styra de över en stup utan problem.