Problemet – Iran vill ha betalt i Euro


Det vi nu ser spelas upp framför våra ögon tycks vara en upptrappning inför ett bombkrig mot Iran. Som vanligt hade Konflikt i radions P1 ett antal intressanta synpunkter på USA:s roll i världen, och de motiv man hade för att angripa Irak, och därmed i förlängningen Iran.

Ett av motiven jag pekat på ett antal gånger är att Saddam Hussein ville frångå dollar som betalning för olja, något som han för övrigt har gemensamt med Iran. En sådan åtgärd leder till att USA inte längre kan öka farten på sedelpressarna för att betala för sig, och vad det skulle innebära för den amerikanska ekonomin är lätt att inse.

En sak som tas upp i Konflikt är det faktum att USA agerat hårt för att privatisera den irakiska oljan, och därmed öppna för sin egen industri att helt enkelt stjäla den mest värdefulla råvaran av alla. Man gör det genom att tvinga marionetterna i den irakiska ”regeringen” att ändra lagen för att möjliggöra detta. Något som väcker berättigat tvivel och som givetvis får en massa människor världen runt att säga ”- Vad var det vi sa?”

Då Irak, och nu verkar det vara dags för Iran.

Ett brev från en av fångarna i Iran:

”To British People

I am writing to you as a British service person who has been sent to Iraq, sacrificed due to the intervening policies of the Bush and Blair governments.

We were arrested after entering Iranian waters by the Iranian forces.
For this, I am deeply sorry. I understand that this has caused even more distrust for the people of Iran and the whole area in the British (sic)…”

Propaganda? – Visst.
Tvingad därtill? – Troligt.

Men i sådana fall är det knappast värre propaganda än den som pumpas ut av Bush och Blair i allt intensivare omfattning, en propaganda som nu också Carl Bildt börjat trumma in i folks medvetande. Vi har ingenting med Irans önskan om att bygga upp en kärnkraftsindustri att göra. Men nu gör England och USA allt som står i deras makt för att vi plötsligen alla ska känna att de fångade soldaterna faktiskt har något med oss att göra. Och därmed skaffa legitimitet för……..

Lyssna på Konflikt: här Brevet på BBC SvD DN DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Dollar, Euro, USA, Bush, England, Blair, Iran, Irak, Kriget mot Terrorismen, Desinformation, Lögner, Olja, Politik[/tags]


6 svar till “Problemet – Iran vill ha betalt i Euro”

 1. Euro-grejen kan vara en faktor, men man kan inte heller bortse från Israels roll. Det räcker att se på vilka lobbygrupper som skriker högst för krig och sanktioner mot Iran.

  Som den fd vapeninspektören Scott Ritter skriver i sin bok: Let there be no doubt: If there is an American war with Iran, it is a war that was made in Israel and nowhere else.

 2. ”Propaganda? – Visst.
  Tvingad därtill? – Troligt.”

  Inte nödvändigtvis, men sett ur ett västligt papegojmediafilter uppfattas det oundvikligen vad man avser att det skall uppfattas som.

  Vi borde vara mer luttrade än så efter alla mediala upptrappningar inför västmakternas ockupationer.

  Samma sak inför uppstyckningen av Jugoslavien som Irak och Afghanistan, föremålet för västmakternas aggressioner tvingas först till underkastelse under världsbanken och IMFs giriga stövelklack varpå mediakonglomeraten drar igång den gamla sedvanliga sataniseringen av folk och statsledare, därpå sanktioner och vapenskrammel och slutligen, om man fortfarande inte rättar sig efter bankirmaffians diktat, terrorbombningar ockupation och installering av quislingregimer.

  Clinton medgav öppet att anledningen till att man gav efter för Tysklands och senare EUs krav på att arbeta för att stycka upp Jugoslavien var att landet aktivt motsatte sig IMFs och Wallstreets ”rekommendationer” i den ekonomiska politiken och av att uppgå i EU-staten.

  Irak och Iran vägrade/vägrar samma underkastelse och erbjuder dessutom det starka motstånd föregående var inkapabla till efter år av sanktioner och utpressningar.

  Hur som helst är hela saken med de gripna Brittiska ockupationssoldaternas öde löljigt, föreställ er att Iran ockuperade Frankrike och började patrullera engelska kanalen…

  Det perspektivet ger en viss vink om absurditeten i legitimiseringsförsöken av västmakternas militära närvaro.

  Man har inte där att göra.

  Att man sedan drar upp egna gränser i det aktuella området som inte existerar för att visa att man befann sig på ”eget” område gör saken bara ännu värre och visar det fula anglo-amerikanska koloniala-trynet i öppen dager.

  Det finns bara ett enda land i hela världen som gynnas av ockupationerna balkaniseringen av dess grannstater och upptrappningen till ett tredje världskrig, detta land har till sitt förfogande de mäktigaste lobbyorganisationer historien skådat och amerikanska religiösa fanatikers hängivna stöd, gissa vilket?

 3. Jag tror att det borde finnas gränser hur mycket kan en människa förnedra sig, Bildt verkar inte ha några gräser alls, han lägger sig som matta för de militära-industriella världsintressen. Han har ingen som helst empati för de svaga och utsatta det visade han redan under Bosnien konflikten. Kan det vara så att han lider av Asperger syyndrom? Behöver man överhuvudtaget en sån minister?

 4. Om all världshandek gick över till en eller flera andra valutor. Då upphör dollarns makt och USA kan inte styra längre.
  Det är inte bara Iran som vill börja handla med EURO, även Venezuela och Chaves har tankar åt det hållet. Ryssarna handlar väl alltmer i EURO väl?
  Men alla som vill byta handelsvaluta riskerar samma öde som Irak. Därför är det viktigt att flera gör det samtidigt

 5. Christer W. skrev: ”Om all världshandek gick över till en eller flera andra valutor. Då upphör dollarns makt och USA kan inte styra längre.
  Det är inte bara Iran som vill börja handla med EURO, även Venezuela och Chaves har tankar åt det hållet. Ryssarna handlar väl alltmer i EURO väl?
  Men alla som vill byta handelsvaluta riskerar samma öde som Irak. Därför är det viktigt att flera gör det samtidigt.”

  Kina har trillions dollar i reserv och jag har skrivit tidigare att de började sälja av U.S. $ tillsammans med Iran sista Thanksgiving helgen. Jag skrev också att dumpning av Dollarn kommer att få USA på sina knän och ruinera ekonomin och landet. Jag skrev också tidigare på denna blog i samma inlägg att 6 regeringsrepresentanter reste till Kina i december 2006 och lyckades tillfälligt stoppa dumpningen.

  Christer skriver: ”Därför är det viktigt att flera gör det samtidigt.”

  Nu ska jag sätta mig i en Amerikansk hjärna och försöka att komma fram till vad det är som yttervärlden Iraq, Iran, Ryssland, China och Venezuela vill med USA. Nu är jag en Amerikan som tänker på problemet: Men herregud, jag tror de försöker förstöra vår Amerikanska idé, vår Amerikanska frihetsdröm, vår ekonomi, och det fasansfulla är att idéen att få oss på knä har kanske stöd inom EU. Troligtvis skulle jag om jag vore Amerikan se detta som en krigsförklaring mot USA. Men gör inga misstag i er bedömning vad en dumpning av dollarn kommer att göra för en kontinent med över 350 miljoner innevånare. Ni kan ju jämföra det med att göra den Svenska kronan nästan värdelös…

  Jag börjar nu ana vad som ligger bakom kriget i Iraq och ”hotet” mot Iran, och det är ju inte så säkert längre att hela problemet vilar hos den Amerikanska sidan utan begynnelsen och intiativet var hos de nämnda ovan länderna…Iraq, Iran, Kina och Ryssland…långtid svurna fiender till U.S.

 6. ”Kina kommer aldrig att dumpa ut sin valuta-reserv av dollar så Usa’s ekonomi går åt pipan, då de är beroende av exporten.”

  Du har en viktig poäng där Zarkow, som jag också tänkte på. Poängen är ju om Bush tror det.