PRESSMEDDELANDE: Kommunistiska Partiet byter namn till nya Folkpartiet!


Jag har idag vid min skanning över nätet hittar ett intressant meddelande i Proletären, som jag prenumererar på och läser jämte Dagens Nyheter. Oftare citerar jag ju DN, men nu dags för plats Proletärens meddelande.

Jag har också hört att Dagens Nyheter senare idag ska byta namn till ”Dagens Nys”, men kan för stunden inte bekräfta detta.

Proletären
På en snabbinkallad extrakongress under påskhelgen beslutade Kommunistiska Partiet att byta namn till Folkpartiet och att kandidera i höstens riksdagsval med förstanamnet Karl Gustav Nilsson, slaktaren från Dalarna som blev känd genom sitt framträdande på Nordeas stämma.

All heder åt Jan Björklund för att de äntligen övergivit namnet Folkpartiet, de har inte haft vanligt folk i det liberala partiet sedan varvsarbetaren Ture Königson som på 1950-talet bröt mot partilinjen och röstade för hederliga pensioner åt arbetare, säger Robert Mathiasson, som omvaldes till ordförande i det nya Folkpartiet.
Antikommunism

– Vi vill ändra perspektiven i den svenska politiken, berättar Robert Mathiasson. Istället för höjd pensionsålder har vi ett förslag på höjda pensioner som garanterar alla pensionärer minst 15 000 kronor efter skatt. Och istället för inskränkt strejkrätt vill vi se ett förbud mot de bemanningsföretag som skapar splittring på jobben.

– Vi vill se mer folkvett och arbetarmoral i politiken, förklarar riksdagskandidaten Karl Gustav Nilsson. Den första motion vi kommer lägga när vi kommer in i riksdagen handlar om en demokratisk nyreform. Vi vill sänka lönerna för riksdags- och regeringsledamöter till en genomsnittlig svensk inkomst, så att de lever som vanligt folk.

Varför ska makteliten ha två och en halv månad ledigt på sommaren, frågar sig Karl Gustav Nilsson. De ska ha fem veckor som alla andra och resterande månad ska de arbeta i äldreomsorgen och med egna ögon se hur politiken drabbar vanligt folk.
jan-bjorklund-med-skagg
Dessutom vill nya Folkpartiet kraftigt sänka det statliga och kommunala partistödet.

– Partier ska leva på sina medlemmars och sympatisörers stöd, inte mjölka stat och kommun på pengar, menar Karl Gustav Nilsson.

Nilsson menar att det inte är någon slump att elitens värsta skällsord idag – populist och demagog – har sitt ursprung i ordet folk.

– Det finns ett enormt folkförakt i samhällstoppen, menar han. Jag brukar säga ”Populist, javisst” och jag lovar att tala samma klarspråk som jag gjorde mot Nordeas ägare och direktörer om jag får folkets förtroende att ta plats i riksdagen i september.

Folkpartiets fullständiga valsedel kommer att presenteras på en presskonferens inom kort. För mer information kontakta pressekreterare Pär Johansson 0737021598 eller par.johansson@kommunisterna.org.

Se Folkpartiets valfilm här:

intressant.se, , , , , , , , , , , , , ,


16 svar till “PRESSMEDDELANDE: Kommunistiska Partiet byter namn till nya Folkpartiet!”

 1. Detta här är också menat som ett aprilskämt, men ett skämt som säger mer om sanningen av ett s k ’kommunistiskt’ parti:
  http://proletaren.se/artikel/kommunisterna-byter-namn-till-folkpartiet
  Kp kan lika gärna göra allvar med det april skämtet, och börja kalla sig för det Nya Folkpartiet! För de överger mer och mer den kommunistiska ideologin. Men eftersom de förmodligen fortfarande är socialister så föreslår jag namnet ’Nya Socialistiska Folkpartiet’! Det skulle kanske gå hem hos gamla f d Socialdemokrater som idag röstar på SD!

  • Jag som fd. KP hoppas ju på att dom skall överge den enligt mig felaktiga kommunistiska teorin och nya folkpartiet hade varit ett utmärkt bra namn. Jag kan dessvärre inte alls se att dom har gjort det.
   Vad är det du ser Kerstin, som jag har missat?

   • Jag har här fört ihop 4 kommentarer av dig – som inte har med bloggartikeln att göra. Publiceras som undantag.

    Du måste även lyssna på Finbar Cullen på Connolly Media Group när han pratar om klass!
    https://www.youtube.com/watch?v=hqA8ypN3vIg&t=907s
    Gör det, snälla du! Han är mycket bra!
    Bara en sak – när han pratar om nationalism så menar han den vänsternationalism som Sinn Féin står för. Sinn Féin står nära vänsterpartiet här hemma.
    Deras extremhöger kallas för Blueskirts eller Far-right.

    Här är Sinn Feins uttalanden om attacken på den ryska spionen i England:
    http://www.anphoblacht.com/contents/27358
    Så lite skillnad på VP och Sinn Féins finns det! På Irland finns det inga munkavlar på. Men VP har ju inte upplevt ett brittiskt förtryck som irländarna har gjort.
    För övrigt stödjer Sinn Féin palestinierna och kurderna. Medan VP totalt ignorerade Fidel Castros död så bevistade Gerry Adams (dåvarande ledare till SF) Castros begravning.
    Men precis som VP är Sinn Féin INTE ett socialistiskt parti (med några få personliga undantag)! De är ett nyliberalt parti.

    Här är Sinn Feins uttalanden om attacken på den ryska spionen i England:
    http://www.anphoblacht.com/contents/27358
    Så lite skillnad på VP och Sinn Féins finns det! På Irland finns det inga munkavlar på. Men VP har ju inte upplevt ett brittiskt förtryck som irländarna har gjort.
    För övrigt stödjer Sinn Féin palestinierna och kurderna. Medan VP totalt ignorerade Fidel Castros död så bevistade Gerry Adams (dåvarande ledare till SF) Castros begravning.
    Men precis som VP är Sinn Féin INTE ett socialistiskt parti (med några få personliga undantag)! De är ett nyliberalt parti.

    Här är definitionen på Sinn Féin:
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Sinn_Féin
    Kanske ett parti för dig, Anders Åberg!
    Men de är emot Brexit!

   • Här är vår åsikt om Kps högervridning:
    https://riktpunkt.nu/2018/03/kommunistiska-partiets-nya-politik/
    De har gjort detsamma som andra socialistiska partier – övergett kommunismen till förmån till populismen.
    Men den senaste ledarartikeln var bra!
    Du har tidigare nämnt att du anser att arbetarklassen är utdöende på grund av tekniken. Men så behöver det inte vara. Sovjetunionen var inte motståndare till tekniken. Tvärtom. De ansåg att tekniken underlättade arbetarens vardag.
    I dag har vi ett kapitalistiskt system. varför inte förändra det till ett socialistiskt och solidariskt system?

    • Uj Kerstin, det var tunn soppa. Att Kp är emot arbetskraftsinvandring gör alltså att dom har övergivit kommunismen! Rent struntprat skulle jag kalla det. Att motverka import av billig arbetskraft som sänker Svenska löner tycker jag snarare är en rent självklar attityd hos ett kommunistiskt parti.
     Situationen hade varit annorlunda om vi hade haft stridbara demokratiska fackföreningar som försvarade arbetarklassens löner och arbetsvillkor, men så ser det ju inte ut. Sossarna har mycket medvetet saboterat arbetarrörelsen till en punkt när det nu bara finns en fackförening värd namnet kvar, nämligen hamnarbetarförbundet. Arbetet i kanslihuset och LO för att knäcka även dom pågår dock för fullt och det kommer troligen att lyckas.
     Hade stridbara fackföreningar funnits så hade ju arbetsgivarna inte haft något intresse av arbetskraftsimport då dom ju inte hade kunnat sänka dom importerade arbetarnas löner heller.
     Nu däremot, blir denna import ett av deras främsta vapen för att dumpa både löner och arbetsvillkor i hela landet, men det verkar du inte ha begripit. Så frågan blir nog snarare hur mycket kommunist du själv är.

     Naturligtvis dör arbetarklassen ut om maskiner utför deras arbeten. Hur kan du ens komma på tanken att ifrågasätta något så fullständigt självklart? Vad gamla Sovjetunionen tyckte eller inte tyckte om det är helt irrelevant.

     Jag köper utan tvekan iden om att förändra Sverige till solidariskt system. Problemet är bara att det inte går att göra med utdaterade metoder som bygger på en försvinnande samhällsklass.
     Nya materiella förhållanden kräver ny politik. Allt annat är dödsdömd idealism och sådan har inget med varken framtiden eller ens med marxismen att göra.
     En konkret analys av konkreta förhållanden måste göras och strikt materialism är det enda som kan leverera någon lösning.
     Dags för dig att vakna upp ur det tidiga nittonhundratalets drömmar och se verkligheten som den är Kerstin.

     • Men den stora majoriteten, kanske 80 %, utgörs av arbetarklass i vid mening, inkluderande de många i ganska underordnade serviceyrken. Läs gärna rapporterna från Katalys.

      • Jo, det är säkert korrekt, men även många av dom jobben lär gå att ersätta med mer utvecklade datorer och robotar.
       Vi är antagligen bara i början av den här utvecklingen ännu och med Asiens ekonomiska uppryckning så kanske det rentav finns flera arbetare i värden än någonsin, men det struntar tekniken högaktningsfullt i och utvecklingen går framåt i allt snabbare takt.
       Precis som i naturen finns här trösklar och kvalitativa språng och vi har svårt att fastställa tidsschemat, men att det kommer att hända kan vi nog vara ganska säkra på.
       Om vänstern då står där enbart med tankar och idéer från förra århundradets början så lär någon annan skriva dagordningen.

       • Du kan kanske läsa vad Marx säger om arbetare och om de nya maskinerna som infördes av kapitalisterna:
        https://www.marxists.org/svenska/marx/1867/23-d104.htm#h81

        Marx säger också så här i det Kapitalistiska Manifestet (Proletärerna och kommunister):
        ”I samma grad som den ena individens exploatering av den andra upphäves, i samma grad upphäver den ena nationens exploatering av den andra. Med klassmotsättningar inom nationen faller fientliga ställningar mellan nationer.”

        Om svenska Swedbank, svenska massafabriker, etc kan etablera sig i de baltiska länderna på grund av de enormt låga lönerna (som får människor att söka arbete i Sverige) så måste vi även ta oss an den baltiska arbetarklassen. Lenin: ”Enhet med opportunisterna betyder nu i praktiken att arbetarklassen underordnas den ’egna’ nationella bourgeoisin, betyder förbund med den i syfte att undertrycka andra nationer och att kämpa för stormaktsprivilegier, den betyder splittring av det revolutionära proletäriatet i alla länder.” ”Opportunismen och socialchauvinismen har samma ekonomiska grundval: Intressena hos ett högst obetydligt skikt av privilegierade arbetare och småborugeoisi, vilket värnar sin privilegierade ställning, sin ’rätt’ till smulor av de profiter, som ’deras’ nationella borugeoisi erhållit genom att plundra andra nationer, genom de förbund dess stormaktsställning ger, o s v.”

     • Här är den långa versionen om den debatt vi hade med Kps Mathiasson i somras.
      https://riktpunkt.nu/2017/06/skps-svar-till-robert-mathiason-och-kp/
      Så det är ingen tunn soppa!
      Kommunismen arbetar för att inga klasser ska vara kvar. Så arbetarklassen – precis som överklassen och medelklassen – kommer att försvinna i ett solidariskt system. Kommunismen är egentligen inte ett nytt system som Marx och Lenin har hittat på. Det kommunistiska systemet fanns i tex USA redan före 1860-talet. Men då kallades det inte för kommunism. Det var bara Marx och Lenin som satte det i skrift. Det var urinvånarna – indianerna – som levde utan klasser och av det som jorden gav dom. Ingen var förmer än någon annan och alla bidrog med stammens överlevnad.
      Idag dör de flesta amerikanska urinvånare som de har blivit påtvingade av det kapitalistiska systemet – sprit, droger, sjukdomar, kriminalitet, etc.
      Varför skulle det materiella förhållandet kräva en ny politik? Sovjetunionen utvecklade tekniken enormt till arbetarens och samhällets bästa. De ansåg att tekniken inte ska vara till för få utan för alla.
      Lyssna även på Finbar Cullen om Klasser i den Video som jag länkade till i nedre kommentaren!

      • Det är bara SKP:s version av det hela. Och jag hoppas verkligen att SKP inte delar din beskrivning av läget i världen, där du inte ser kapitalistiska Rysslands viktiga insatser mot terrorism och för fred, i kamp mot imperialistiska USA & Co.

        • Ja, inte minst högergrupper. Artikeln är bättre än vad du brukar skriva i sanningens namn. Men den gör inte en tillräcklig analys om i vilken utsträckning Ryssland uppfyller Lenins och dagens karakteristika för imperialism.

         Utdrag ur annan artikel: (https://www.newcoldwar.org/the-myth-of-russian-imperialism-in-defense-of-lenins-analyses/

         By Renfrey Clarke and Roger Annis

         February 29, 2016 — International Journal of Socialist Renewal).

         ”The forms of Russia’s present-day capitalism include a high degree of monopolism. In almost all sectors of the economy, a relative handful of corporations dominate. This might suggest a close match between the processes of Russia’s capitalism and those of the system as found in advanced, imperialist countries, but the analogy is deceptive. Today’s Russian monopolism, to paraphrase Lenin, did not arise out of a “high stage” of capitalist production and accumulation. Typically, Russia’s monopolies have their roots in the large, integrated production complexes that were favoured by Soviet planning. Reinforcing the trend to monopoly has been the fact that in capitalist Russia’s violent, chronically unstable business milieu, medium-sized firms rarely prosper.

         Meanwhile, it should be noted that monopolies are no longer unusual in the countries of today’s capitalist semi-periphery.” ”Russia has few companies, either private or state-owned, that approach in scale the “hyper-corporations” of the advanced West. In Forbes magazine’s 2015 list of the world’s 2000 largest publicly-traded companies, the highest-placed Russian firm is the gas corporation Gazprom in 27th place, while the oil corporation Rosneft is listed at number 59.[15] Both these companies are majority state-owned. The largest privately-controlled Russian corporation listed by Forbes is LUKOIL, in 109th place. In all, Russia rates 27 firms in the Forbes list – similar to Brazil with 25, and well behind India with 56.”

         * ”Russia is strikingly poor in financial assets. Credit Suisse in its Global Wealth Databook for 2015 cites the astonishingly low figure for financial assets per adult in Russia in mid-2015 of $2,490, compared to $8,204 in Brazil, $25,962 in Chile, and figures in Western Europe that mostly top $100,000.[17] The low figure for Russia reflects the weak development since Soviet times of the financial instruments, including stocks, bonds, money market funds and bank deposits, that in most parts of the capitalist world make up the bulk of wealth.”… ”Russia’s small banking industry is dominated by two majority state-owned banks descended from Soviet financial institutions. Neither of these two is especially big in world terms. In the SNL Financial list of the world’s largest 100 banks as of 31 March 2015, Sberbank ranks at number 59 while the VTB Group holds 100th place.[20] The remaining Russian banks are much smaller.”

         ”Russia’s finance capital, meanwhile, has never made much impact in the archetypal role played by this sector in modern imperialism – as the cutting edge of economic expansion outside the country’s borders. Unlike major Western banks with their massive international operations, Russian banks focus overwhelmingly on domestic lending.”

 2. Svt Public Service basunerar ut en dömd brottsling. En man i 80-års åldern som stulit en flaska whisky från Systembolaget. Riksnyhet. Hmm… Bra att dom visar vart kriminaliteten och brottsligheten finns. Nyheter skall vara sanna och relevanta. Inga fejk news här inte. Sådan samhällsfientlig verksamhet bör förbjudas i lag.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/man-i-80-arsaldern-stal-whisky-fran-systembolaget

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/macron-vill-forbjuda-falska-nyheter