Pressfotografen Björn Larsson Ask

Jag har alltid varit intresserad och road av fotografering, det gick till och med så långt att jag försörjde mig några år som fotograf under 70-talet.

Intresset för foto har aldrig försvunnit och vissa fotografer känner man igen även om man inte läser den foto-byline som normalt finns under alla bilder. Men fotografer finns det gott om, men bara några har gjort ett bestående intryck. Skulle jag få frågan om vilka som varit bäst genom åren så kan jag snabbt räkna upp tre-fyra stycken, Björn Larsson Ask är ett av de första namnen på den listan.

Att slå upp Svenska Dagbladet på morgonen och direkt se vilken fotograf som tagit bilden eller bilderna som illustrerar en artikel är en rätt fantastisk sak. Fotografens stil känns omedelbart igen då den är så personlig som hans. Nu är han nybliven pensionär och ska bygga sig ett hus i Thailand. Det är en stor förlust för SvD.

Finns det då inga värdiga efterträdare? Jo, man kan hoppas det, men än så länge så har jag inte upptäckt någon så begåvad fotograf.

Tyvärr så tycker jag att Svenska Dagbladet slarvar bort hans bilder i webbupplagan. Det bildspel man visar innehåller många bra bilder, men jag tycker ändå inte att de gör fotografen rättvisa. Några tillhör kategorin enastående, men man borde ha tiofaldiga antalet. Tyvärr så är bilderna på tok för hårt komprimerade. De här bilderna ska förstås ses i helskärmsläge, men försöker man det så blir det väldigt mycket bildstörningar på grund av komprimeringen. Det är synd, Svenska Dagbladet borde förstå att de vanligaste nätläsarna inte längre sitter och tragglar med ett telefonmodem. Man kunde gott ha minskat komprimeringen, nu är det närmast

en förolämpning mot både bilderna och fotografen.

Mina favoriter? Det är en omöjlig fråga. Bilden på Anna Lindh kanske?

Kolla in Björn Larsson Asks bilder

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Björn Larsson Ask, Pressfoto, Bilder, Media, Pressbild, Foto, Fotografi, SvD[/tags]

  2 comments for “Pressfotografen Björn Larsson Ask

 1. lasse
  10 december, 2007 at 18:45

  Rent bedrövligt att duktiga fotografers arbete inte värderas högre än som nån sorts utfyllnad som inte värt att vissa i sin fulla potential.

  Jämmerligt dålig kvalitet på bilderna i helskärmsvarianten, de gick inte att titta på, man fick växla tillbaks till det lilla formatet för att kunna titta på bilderna. Slött och oengagerat helt enkelt, verkar som om man gjort bilderna för det lilla formatet och låter Flash plug -inen blåsa upp storleken. Erbjuder man fullskärm är det minsta man kan begära att gör bilder för det också.

  Det är generellt alldeles för snålt och smått med bilderna på nättidningarnas sidor.

  Något för SvD:s hemsidesnickrare : http://www.photoshopsupport.com

 2. 10 december, 2007 at 19:05

  Ja det är bedrövligt. Det har dessutom blivit sämre med tabloidformatet. Förut fanns det i alla fall fysiska förutsättningar till stora bilder, nu gör de inte ut dem lika stora för att få plats med lite fler annonser.

  Men DN har haft sina ryck på webben. Jag har sett att vissa bildredaktörer utnyttjar formatet maximalt samtidigt som de genomgående väljer BRA bilder. Men det tycks som om den killen slutat på DN nu..

Comments are closed.