Positiv utveckling i Israel med Peretz


Att Amir Peretz valts till arbetarpartiets ordförande är en sak att glädja sig åt för alla fredsvänner.

Cordelia Edvardson skriver i SvD:

Amir Peretz är Peres absoluta motsats. Här handlar det inte bara om en generationsväxling mellan en 83-åring och en 53-åring, det är också en ”oriental” som avlöser en ”askenas” (jude med europeisk bakgrund). Peretz kom till Israel från Marocko 1952. Efter att ha bott i tältläger stjälptes familjen av i ”utvecklingsstaden” Sderot.

De högerextrema i Likud jublar väl inte direkt idag eftersom Peretz troligen kommer att fullfölja det fredsarbete som han sedan länge ägnat sig åt. Han lär vara medlem i Israels största fredsorganisation vilket gör honom till måltavla för högerextrema lönnmördare.

Cordelia sade i radions Studio Ett idag att arbetarepartiet sedan länge legat i koma, fast i en koma där man ägnat sig åt att bråka inbördes. Peretz i sin tur har sagt att han inte vill att partiet ska sitta med i en regering med Likud vilket troligen leder till nyval inom några månader.

Vad ett sådant val leder till på kort sikt är väl oklart, men Sharons ställning är nog alldeles för stark för att han ska tvingas bort direkt. Men på sikt så kommer majoriteten av israelerna troligen att stödja Peretz precis som de israeliska araberna kommer att göra. Detta eftersom en majoritet vill ha fred.

SvD: Även om det var de sociala frågorna som han engagerade sig i först och främst så är Peretz också en ”duva” när det gäller de ockuperade områdena och fred med palestinierna. Han tillhör folkrörelsen ”Fred

Nu” och vill se ett slut på ockupationen (på Västbanken). Inte bara för att han anser den vara omoralisk, utan också för att det ligger i Israels eget ekonomiska och sociala intresse att ge upp herraväldet över ett annat folk..

Så vid nästa ordinarie val så kan det komma att bli en mer fredsvillig inställning i bästa fall. Idag sitter 10 000 palestinier i fängsligt förvar i Israel, varav 3000 utan vare sig rannsakan eller dom. Det skulle se väldigt konstigt ut om man inte försökte att ändra på detta förhållande. Det är ett flagrant brott mot Genèvekonventionen och mot de mänskliga rättigheterna.

Men som sagt, nu gäller det för polisen att skydda honom från högerextremisterna. En liten lustig detalj, som framgår av citatet, är att han är född i Marocko..


8 svar till “Positiv utveckling i Israel med Peretz”

  1. Nåja.. :) Men visst vore det lustigt med en Marockan som premiärminister i Israel? Det kan ju inte bli sämre än nu iaf..

  2. Lagen som tillåter 6 månaders fängsling utan rannsakan eller dom är en brittisk lag. Samma lag finns i t.ex. Jordanien, och används där ganska flitigt.

  3. Är det inte lite konstigt att sätta sin tilltro till en man som har förlorat alla val han har ställt upp i? :)

  4. Menar du Peretz?

    Han har vunnit bormästarval och nu internt i valet till partiledare. Jag tror inte att han kommer att spöa Sharon direkt, men på sikt förhoppningsvis..

  5. Killen är militant LO-boss och har fler strejkdagar (statsanställda tjänstemän) på sitt samvete än någon annan västerländsk LO ledare. Det är OK att strejka, men vad skall han göra när han är både premiärminister och LO-boss? Förhandla med sig själv?? Bevare oss för sådana intressekonflikter. Det enda säkra är att skattepengarna slösas bort.