Politikermord på modet – mördade vänstermannen Belaid i Tunisien kritiserade USA:s SyrienpolitikUSA försöker stärka sin makt runtom i världen, med diplomati och inte minst med våld (krigen i Irak,Afghanistan och Libyen, Syrien via ombud. Dit hör statskupper och mord. Många hittills misslyckade mordförsök på Chavez och på Castro har utförts av CIA. I juni 2009 skedde en av USA sanktionerad kuppen mot Honduras folkvalde president Manuel Zelaya. Sommaren 2012 störtades dens ganska radikale folkvalde presidenten Fernande Lugo i Paraguay i en kupp. Saddam Hussein, Osama bin Laden och Khadaffi dödades utan rättegång. Natten mellan 2 och 3:de februari störtade ett flygplan i Paraguay med en presidentkandidat i Paraguay som en USA ansetts som svårhanterlig. Det var Lino Oviedo som omkom i en helikopterkrasch under veckoslutet vid en flygning under bra väderförhållanden och med en erfaren pilot. I Vita Huset bestämmer presidenten och överbefälhavaren Obama varje tisdag vilka som med drönare ska lönnmördas, en verksamhet som bevisligen krävt många oskyldiga människors liv.

I början av februari (5/2) dödades den tuniske vänsteinriktade och islamistiske politikern Chokri Bellaid utanför sitt hem. I hela Tunisien demonstrerade nära en miljon människor mot mordet, fler än någonsin tidigare de senaste 2 åren. Protesterna riktar sig också mot den nuvarande politiska ledningen. Tunisiens landsorganisation UGTT ordnade en generalstrejk i höstas och en ny efter mordet, vilket lamslog stora delar av det tunisiska samhället.Banker och affärer var stängda och Tunis Air ställde in alla flyg. Premiärministern har avgått.
Belaid untitled

Tiden dessförinnan har utmärkts av en period av ökade spänningar mellan oppositionen, inklusive Belaid, och den islamistdominerade regeringen. Det råder missnöje med regeringens förmåga att förbättra ekonomin och mot den nya författningen, (som i Egypten). Grupper med anknytning till regeringen hade attackerat fackföreningslokaler, barer och biografer. Spänningen i Tunisien påminner om den i Egypten, men det finns skillnader. I Tunisien är den icke-islamska vänstern starkare, och möjligen är den regerande islamistpartiet försiktigare än Morsi.

Dagarna före mordet intervjuades Belaid i tidningen Alkhaleej. Intervjuaren frågade ”Vad har du för uppfattning om krisen i Syrien, är den en folklig revolution?”

Han svarade ”Det som händer i Levanten är en konspiration av USA ochsionister och en agressionshandling aggression för att störta regimen (i Syrien) och införa ett nytt system med en islamisk fernissa. Därtill finns några arabiska regimer som används av USA som verktyg för att tvinga igenom USA-projekt (i regionen).”

Chokri Belaid är den första som avslöjade hemliga islamister träningsläger (finansierat av Qatar via tunisiska Al-Nahda partiet) i Tunisien för att skicka rebeller till Syrien.

En försynt fråga: Kan mordet ha något att göra med Belaids islamkritiska radikala politik och hans kritik av USA:s utrikespolitik?


i , , , , , , , ,, ,

Intervjun med Belaid Helsingborgs Dagblad DN 21/2 DN 8/2Globalresearch Alkhaleej DN 23/6 2012 DN 24/6 SvD 30/6 3/2 2013Globalresearch 8/2 2013 Strategic Cultural FoundationEcuador inlägg här


2 svar till “Politikermord på modet – mördade vänstermannen Belaid i Tunisien kritiserade USA:s Syrienpolitik”

  1. Ta med återtagandet av Panamakanalen med mordet på Torrijo (flygplan som exploderade) och insättandet av Noriega, som senare föll i onåd.
    Chavez lär kunna flyga själv. (Och därmed välja bland flygmaskiner).

  2. Ytterligare ett exempel. Alla mordförsök mot Castro. USA:s stöd till Chile och dödandet av Pinochet 1973 mm. Logiskt att presidenten sitter i Vita Huset och i samarbete med terroriganisationen CIA själv bestämmer vilka man ska försöka döda med drönare – enligt officiella uppgifter. Barbariet i världen ökar.