Polackerna jobbar bra, och svart?


Återigen har jag färdats med buss och pendeltåg här i Haninge och drabbats av förundran. Det är mängder av människor som talar slaviska språk. Själv kan jag inte skilja på ryska och polska, men jag tror att det är polacker, ester och letter.

Att det finns många i Haninge är inte speciellt konstigt. Vi har färjeförbindelser till Baltikum och Polen nere i Nynäshamn, och tendensen står sig, det är nämligen många gotlänningar här också.. :)

Men eftersom man ser dessa människor arbetsklädda så förstår jag att många av dem faktiskt arbetar och bor här. Givetvis är det bra. I alla fall om de har kollektivavtal och betalar skatt som vi andra.

Men jag har förstått att det både är lite si och så med det. Jag har tidigare nämnt att jag känner till ställen där det bor ett tjugotal polacker i en och samma lägenhet. Det rör sig om byggnadsarbetare och jag är övertygad om att de huvudsakligen arbetar svart.

Detta sker samtidigt som Reinfeldt & Co vill sänka a-kassan för att ”tvinga” folk att söka fler jobb. Men har man inget ansvar för att folk ska ha avtalsenliga löner och betala skatt på sina inkomster? För anställer en byggskutt ett par polacker för 10 000.- i månaden utan sociala avgifter, arbetsgivaravgifter och liknande så kommer den svarta ekonomin att explodera.

Och ännu fler tvingas att gå och stämpla och leva på a-kassa. Jag vet inte om det är möjligt att stifta en lag så att alla företag tvingas ha kollektivavtal,

men helt klart går det att skärpa straffen ordentligt för de arbetsgivare som ertappas med att ha svart arbetskraft. Det går också att skärpa kontrollen.

Om en arbetsgivare vet att det blir ett långt fängelsestraff plus konfiskering av vederbörandes företag och privategendom för att utmäta de bortfuskade avgifterna så kommer det att inverka positivt.

Inte bara på kriminaliteten utan även på arbetslösheten.

Jag tror de flesta av oss är mycket positiva till att våra nya EU-grannar kommer hit och arbetar. Men ska det ske till priset av en ökad kriminalitet och stegrad arbetslöshet så kommer folk att reagera mycket surt.

Och ska effekten användas som ett politiskt slagträ mot arbetslösa så har det gått fel någonstans..


11 svar till “Polackerna jobbar bra, och svart?”

 1. Moderaterna skiter väl i det. Det leder till sänkta löner och det är deras främsta mål.

 2. Ja fast det är trist. Och det finns oxo risk för att det leder till motsättningar. Och det är isf dubbelt trist..

 3. Jinges bruna sida visar sig igen. Varför ska inte polacker få ta arbeten i Sverige för löner som är dubbelt så höga som i Polen? Du inser säkert att för varje polack som arbetar här ökar levnadsstandarden och välståndet i Polen och att polackerna därmed kommer att kräva och få allt högre löner tills de går om den svenska välfärden.

  Tycker du att det borde vara förbjudet att köpa tjänster från utlandet om de kan uträttas av svenska arbetare istället? Då borde vi väl förbjuda all import av livsmedel, maskiner, fordon, musik, film, litteratur. I princip allting förutom ett visst antal råvaror. För allt annat kan ju produceras i Sverige, att importera sådant som vi kan producera själva kan väl bara leda till arbetslöshet och fattigdom?
  Brunt tänkande, Jinge. Rödbrunt.

 4. Hörde vi inte på radion idag att EU-kommissionen ansåg att vi inte får hålla på våra kollektivavtal. Så rätt som det är är de avskaffade av EU och sedan får alla ingå vilka avtal de vill, väldigt fritt, dvs liberalt, och bra!.

 5. Ditt tänkande i frågan Snoozer ? Frånvarande ? Uppenbarligen..

  Du tycker att alla i Sverige ska försörjas av statskassan då?

  Kul kul.. Men ska du kommentera så försök följa kommentarsreglerna som gäller. En annan sak är att alla som arbetar här ska följande gällande lagar och betala skatt. Det tycker tydligen inte du..

 6. Jag kan försäkra dig om att den överväldigande majoriteten av gästarbetare betalar skatt.

  Noterar att du inte kunde prestera något motargument i sak utan nöjde dig med att skriva att jag var korkad.

  Frågan kvarstår: ska det vara tillåtet att importera sådant som kan produceras i Sverige fast för en högre kostnad?

 7. Det du tillförde av substans var att kalla mig brunvänster, sådana inlägg kommer framgent inte in. Sedan är det helt ok att importera både arbetskraft och tjänster men det ska vara legalt och inte svartjobb.

  Håll dig till ämnet.

  Såhär skrev jag: ”Jag tror de flesta av oss är mycket positiva till att våra nya EU-grannar kommer hit och arbetar. Men ska det ske till priset av en ökad kriminalitet och stegrad arbetslöshet så kommer folk att reagera mycket surt.

  Och ska effekten användas som ett politiskt slagträ mot arbetslösa så har det gått fel någonstans..

  Vilket du tydligt visar..

 8. I den stund de inte kan bevisa att kollektiavtal ska gälla, ja. Det skrev jag i ett flertal kommentarer då det begav sig. Men jag anser att utländska företag som verkar i Sverige ska vara tvungna att teckna svenska kollektivavtal, så du kan inte hurra för länge..