Poff?

En del nyheter som kan läsas i tidningar är helt enkelt inte möjliga att ta in och bearbeta för den mänskliga hjärnan. Vi kan förstå innebörden men vi kan aldrig förstå den i sin helhet.

DN: ”Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har registrerat den hittills mest lysande explosion som upptäckts i rymden — ett massivt energiutbrott 7,5 miljarder ljusår bort — och synligt från jorden med blotta ögat. Explosionen, en krevad av gammastrålar äldre än jorden själv, noterades av Nasas Swiftsatellit.

– Inget annat känt föremål eller ljusfenomen har kunnat ses med blotta ögat från ett så oändligt avstånd, sade Stephen Holland som arbetar med satelliten vid Nasa.”

7,5 miljarder ljusår är en betydande sträcka. Bara en storhet som ett ljusår representerar ett så ofantligt avstånd att våra hjärnor inte riktigt kan greppa det. Multiplicera med 7,5 miljarder och alla ställs helt offside. Syntes den smällen från jorden, som inte ens fanns då det small, då var det en juste smäll, eller hur? DN SvD AB


Andra om , , , ,

[tags]Rymden, Ljusår, Explosion, Astronomi, Vetenskap[/tags]

  7 comments for “Poff?

 1. 21 mars, 2008 at 09:46

  Fast det går väl bra med vilken smäll som helst?

 2. 22 mars, 2008 at 13:47

  Alltså 7,5 miljarder ljusår bort. Men eftersom universum expanderar, är det räknat för avståndet när explosionen ägde rum, eller är det avståndet nu? I första fallet fanns inte jorden, i andra fallet finns inte explosionen.
  Någon smäll, eller ens ett litet poff, hördes väl knappast, i tomma rymden fortplantas inga tryckvågor.

 3. 22 mars, 2008 at 14:12

  Hans. Ett liiitet kaaapoff hördes nog iaf även om inte ljudet kan förmedlas via en obefintlig luft. En själslig kaaapoff… :)

 4. Micke
  22 mars, 2008 at 21:30

  Hm, tar det 7,5 miljarder år för ljuset att komma fram till jorden så skulle det ta betydligt längre för en eventuell *kapoooff* att komma fram

 5. Rien
  22 mars, 2008 at 22:47

  Hans, det tog 7,5 miljarder år för ljuset att ta sig hit, därför 7,5 miljarder ljusår. Eftersom universum expanderar så finns det inget orubbligt sätt att definiera avståndet så långt bort. Kosmologer brukar definiera nåt som kallas luminositetsavstånd men det är inte samma sak, speciellt inte för så stora avstånd. I vilket fall som helst så är ljuset rödförkjutet 1,94 gånger vilket betyder att universum expanderat så mycket sen det smällde.

 6. Laif
  24 mars, 2008 at 10:31

  Universum är alltså fullt av explosionsljus på väg åt alla håll. Även vår egen big bang? Skulle man kunna mäta ifatt den? Var den större än denna smäll? Eller det som small nu; fanns det här då, och var med vid BIG BANG? Universum sprids ju, säger de…
  Vi får snart ta reda på vad som finns bakom!

  YR!

 7. 24 mars, 2008 at 10:41

  Får vi snart veta vad som finns bakom? :-)

  Jag förstår att du känner dig yr…

Comments are closed.