Perssonsåpan del III


Gårdagens avsnitt av Perssonsåpan bjöd egentligen inte på några överraskningar. En sådan skulle möjligen vara att Anna Lindh plötsligen dök upp – men först efter sin död.

Under intervjun hävdade Persson att hon var påtänkt som efterträdare men om detta har vi inga andra vittnesmål än Perssons, och det lär väl inte stå så högt i kurs dessa dagar. Det får givetvis vara hur det vill med den saken, vem bryr sig? Jo en himla massa bloggare, dessutom ett helt koppel av journalister. Men allmänheten bryr sig inte berättade Claes Elfsberg, tittar-
ombudsman, för DN igår.

Att det politiska intresset har avtagit under de senaste årtiondena är statistiskt säkerställt. Om inte annat så är medlemsavtappningen i partierna ett påtagligt bevis för detta. Och när politiker är så maktfullkomliga och själv-
centrerade som det vi nu blir vittne till så blir det naturligt att ungdomar blir utan politiska förebilder. En tidigare statsminister sitter dessutom i den nuvarande regeringen och han är exakt lika dryg som den nu avgångna.

Med Olof Palme var det precis tvärtom. Under hans år som ledande politiker så engagerade sig väldigt många ur den yngre generationen politiskt. Även om jag själv minns FNL-rörelsen, Kårhusockupationen och Grupp-8 bäst så var det faktiskt samma sak på högersidan. Dåtidens ”Stureplanscentern” hette Demokratisk Allians och finns överraskande dåligt dokumenterad på nätet.

Palmes uttalande om ”- Satans Mördare” visade upp massor av känslosamhet, en känslosamhet som, oavsett om den var äkta eller inte, talade till den yngre regionen. Troligen skulle Persson kunnat uppnå samma sak om även han visat upp lite av sitt känsloliv, det som man nu såg en skymt av i det tredje avsnittet.


En känslosam scen från minnesstunden för Anna L

Nu efteråt ramlar Margot Wallström in i debatten, precis som Leif Pagrotsky och Margareta Winberg. Det är väl egentligen det som är väst av allt – för Mona Sahlin.

Annars innehöll knappast programmet något nytt som jag ser saken. Det enda nya för mig var väl att SVT sände det klockan 20.00 på webben, precis som den eterbundna sändningen. Vi TV-fria kunde se programmet exakt samtidigt som TV-innehavarna. Men det är ett helt annat ämne som jag kommer att återkomma till…

Länkar: AB DN DN 2 SvD DN 3 DN 4 SvD Ledare

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Göran Persson, Dokumentären, Lögnerna, Ljugarkväll, Leif Pagrotsky, Carl Bildt, Erik Fichtelius, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Anna Lindh, Politik[/tags]


2 svar till “Perssonsåpan del III”

  1. Om det politiska intresset har avtagit finns det egentligen några belägg för. Att intresset för de politiska partierna sjunkit är ju mycket tydligt med krympande medlemssiffror både för partierna och ungdomsförbunden. Detta är i och för sig inget märkligt om man beaktar att vårt politiska system är drygt hundra år och troligen har gjort sitt.
    Men partierna och deras folk vill gärna se sitt parti och systemet som bestånde för all evighet. Men det är en omöjlighet, även demokrati kräver utveckling, förnyelse och förändring, om vi ska få nya ”Olof Palmar” och engagerade människor.

  2. Även om Anna Lindh medverkade ytters lite, så lyste hon ändå så mycket starkare än GP, under den korta tiden.