Perssons sista kväll


Dagens Nyheter berättar under rubriken ”Göran Persson kände till att Laila Freivalds ljög” något som antagligen de flesta förstod redan då det var aktuellt.

DN: ”Statsminister Göran Persson kände till att utrikesminister Laila Freivalds inte gett en sann bild av hur hon hanterade krisen med Muhammedbilderna. Men först när det blev allmänt känt tvingades hon avgå. Det framgår i det extramaterial som läggs ut i samband med den fjärde och sista dokumentären om Göran Persson som visas på måndagskvällen. ”

Personligen tycker jag att det ska bli skönt att se det sista avsnittet av Fichtelius intervjuserie ikväll. Jag vet fortfarande inte om reportern är ett geni, vilket anses betyda att han tillhandahållit tillräckligt mycket rep för att Persson skulle kunna hänga sig själv offentligt. Motpolen till det resonemanget handlar om att Fichtelius i själva verket inte skött sitt jobb på ett sätt som anstår en journalist.

Vilket som är mest rätt, eller minst fel, det vet inte jag och det lär väl dröja innan det klarnar skulle jag tro. Det vettigaste som sagts i tidningarna om denna dokusåpa har i alla fall Dagens Nyheters ledarredaktion stått för, ”Den Malligaste Morgontidningen” som Guillou brukar kalla den. De förde fram förslaget att SVT ska lägga ut allt material på nätet så att var och en kan ta del av den oklippta versionen. På det sättet kan alla som är intresserade av den epok som varit bilda sig en egen uppfattning.

Jag skrev om Grandios Narcissism för några dagar sedan. Samma linje följs av en hel del journalister. Så har t.ex. Göran Eriksson på SvD lagt pannan i veck och skrivit en artikel i ämnet. SvD: ”Morgonen efter vill P1 diskutera dokumentärens bild av Persson som egotrippad och självfixerad. Inbjuden är chefsrekryteraren Lars-Olof Tunbrå, som har skrivit en bok om chefer som är psykopater. ”För att orka med det tuffa klimatet på toppen idag får man ju ha en personlighet med dragning åt vissa narcissistiska inslag”, säger Tunbrå…”

Glädjande nog så skrev jag om det innan någon nämnt saken i media. Att det sedan poppar upp beror givetvis på att vi är många som känner igen, och kan namnge, de drag som utmärker personlighetsstörningar av olika karaktär. Tidigare hade jag inte stött på ordet ”psykopati” i samband med diskussionen om Göran Persson. Det är också något jag funderat lite på och vi får se om jag får vatten på kvarn i samband med kvällens avsnitt.

Länkar: DN SvD Grandios narcissism AB

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Laila Freivalds, Göran Persson, Erik Fichtelius, Statsminister, Dokumentär, Socialdemokratin, Historia, Politik[/tags]


7 svar till “Perssons sista kväll”

 1. Nu får det vara slut med Göran Perssons era, han har åstadkommit enorm skada redan som det är, och ockupationsapologeten och Israelkramaren borde göra oss alla en tjänst och dra sig ur politiken en gång för alla. Jag tror nog inte att många vill ha kvar honom i rampljuset.

 2. Vad är det för fel att driva hobby psykologi ?
  Måste man läsa 180 högskole poäng i psykologi för att kunna uttala sig ?
  Det är väl ganska naturligt sak att man börjar diskutera Göran Perssons personlighet efter dokumentären.
  Min hobby diagnos är nog att Göran Persson inte är Psykopat, psykopater är mer impulsiva, agressiva och har dåligt förmåga att planera långsiktigt.
  Jag lutar mig åt narcissism, vilket liknar psykopati i många avseenden.

 3. Har också tänkt på narcissism i samband med GP-såpan på TV och tyckte Göran Erikssons reflektioner kändes välkomna. En annan etikett är ”Tyckaren”, en av personlighetstyperna som beskrivs i (Johari fönster/pdf) (pdf). Läste idag att GP sagt att ”någon måste säga obehagliga sanningar om folk och ingen annan åtar sig det”. Jag undrar om det verkligen är så nödvändigt. Samtidigt finns det gott om andra tillfrågade personer i det här sammantaget som nog skulle ha en o annan ”obehaglig sanning” att leverera, men som istället hitta mer diplomatiska sätt att uttrycka sig. Det imponerar mer än GP:s självpåtagna ok som ”sanningssägare”.

 4. Politisk fånge, :-) Det finns över 50 olika typer av schizofreni (hoppas jag stavade rätt). Psykopater är ofta drabbade av schizofreni. En del är helt borta, utan förmåga att kontrollera sina handlingar och beteende. Men, det finns dem som definierar vi ibland som helt normala och behöver lång tid att upptäcka deras psykiska problem.
  Nej, jag säger inte att Göran Persson är psykopat.
  Men, enligt hans senaste dokumentärer, visar han en nyans av mitomani (ständigt behov att ljuga för vad som helst) – i fallet att han ljög, vilket är mycket mer möjligt än omöjligt.
  Den andra är att han visade sig som en riktig mobbare i regeringen vilken kan vara skada från barndomen – att han själv var mobbad.
  Den trädje, som är mycket sannolikt, är att han gillade makt som han själv förlorade och i stor besvikelse hoppar han på alla möjliga människor. Inget folk skulle önska se sin stadsminister som faller så lågt på slutet som han har gjort.

 5. Glädjande nog så har jag sagt detta i bekantskapskretsen långt innan jag läste det här eller någon annanstans ;-) Att Persson visar narcissistiska drag, alltså! Hans libido kan inte ha utvecklats som hos de flesta. Ja, t.o.m. hybris ligger nära till hands.

  Håller med Ida D: det spiller över på hela folket att han bär sig åt som han gör.