Persson får Lindhs dummerjönsmössa


Att Dagens Nyheter kritiserar regeringen är ju knappast någon större nyhet. Men när ytterst allvarlig kritik kommer från Olof Palmes Internationella Centrum så borde kanske regeringen lyssna. I all den stund man faktiskt beställt den undersökning som man nu fått.

Att Anna Lindhs hjältegloria försvunnit och ersatts av en Dummerjönsmössa är pinsamt för regeringen. Det blir inte mindre pinsamt att sagda regering leds av en man som ljuger offentligt och påstår att de två egyptierna som utvisats var farliga terrorister.

DN skriver: ”Regeringen har begått allvarliga misstag. Det har lett till att två personer utsatts för tortyr och misshandel och att deras familjer har fått utstå psykiska lidanden. Sveriges anseende i kretsar som värnar mänskliga rättigheter har allvarligt skadats,” säger Thomas Hammarberg generalsekreterare för Olof Palmes Internationella centrum.

Han klandrar också dem som offentligt påstått att de två egyptierna var mycket farliga och tungt kriminellt belastade.

”- Det är mycket anmärkningsvärt att svenska ministrar uttalar sig om att någon är skyldig, utan att det varit någon rättegång,” kommenterar Thomas Hammarberg.

I rapporten skriver han: ”Det är en viktig rättsprincip att ingen utpekas som skyldig förrän skuld etablerats i en korrekt rättsprocess.”

De båda männen behandlades brutalt och förnedrande redan på Bromma flygplats och Hammarberg menar att överträdelsen av tortyrkonventionen alltså började på svenskt territorium.

Männen hämtades av amerikansk säkerhetstjänst, och ”det handlade förstås inte bara om en praktisk lösning av transportfrågan”.

Läs den artikel som borde få Persson att rodna!

Att Human rights Watch och Amnesty International redan innan kritiserat Sveriges agerande i hårda ordalag tigs ihjäl av regeringen.

– Förvånande?


Ett svar till “Persson får Lindhs dummerjönsmössa”

  1. Det är en fråga som jag faktiskt håller med Jinge om. Media tappade tyvärr fokus på frågan när katastrofen i Thailand inträffade.