Persson enda knäppgöken?


Den mediala ankdammen i pyttelandet Sverige behöver uppenbarligen vitamininjektioner från de mest överraskande håll, och det gärna flera gånger dagligen.

Enligt DN så har Bildt sagt att en kubansk diplomat uttryckt sig på ett helt oacceptabelt sätt. Denne hade nämligen sagt något som hade fått vår utrikesminister att sätta morgongröten i fel strupe, något som kanske kan förklara utrikesministerns märkliga accent. Under alla omständigheter så har detta uttalande fått Göran Perssons huvudroll i det mediala bruset att reduceras till en biroll, något som rimligen bara Persson kan tjäna på.

SvD hävdar: ”Den kubanske FN-ambassadören anklagade Carl Bildt för hyckleri, eftersom han i sitt tal om mänskliga rättigheter inte nämnde USA:s Guantanamobas på Kuba eller USA:s krig i Irak. Han konstaterade också att Kuba är medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter medan Sverige inte förtjänat en plats i rådet. Han tycker, att det vore bättre om Carl Bildt stannade i Stockholm.”

Man kan utifrån detta konstatera att Kubas FN-ambassadör inte läser svenska tidningar. Att Carl Bildt varit betald lobbyist för Vita Huset i USA, en anställd förespråkare för USA:s krig mot Irak, borde inte ha missats av kubanerna. Att förvänta sig att Bildt ska bita handen som föder honom är korkat i övermått. Sedan hävdar ambassadören, enligt SvD, att Bildt borde ha stannat i Stockholm. En sådan dumhet berör mig personligen eftersom jag är född och uppväxt i Stockholm.


Var Bildt har svalt gröten vet jag inte, men namnet tyder på att det är en dansk släkt. Äras den som äras bör, enligt min uppfattning. Men blanda inte in Stockholm i detta snälla…

AB SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Kuba, Lobbyist, USA, Guantanamo, Högerregeringen, Moderaterna, FN, Diplomati, Ambassadör, Gröt, Danmark, Politik[/tags]


41 svar till “Persson enda knäppgöken?”

 1. Men vad är detta för dravel? Det är Bildt som är knäppgöken när den kubanske ambassadören anklagade Sverige för att vara en blodig imperialistmakt som genomför etnisk resning av dem som inte har vikingablod??

 2. Vid samma möte angrep Bildt även Venezuela som han, liksom Kuba, beskyllde för nedåtgående trend vad det gäller mänskliga rättigheter. Samtidigt hyllade han Colombia för sitt framstående arbete för mänskliga rättigheter.
  Det är nog inte så märkligt att Kubanerna blev förbannade vid denna jämförelse och att Bildt nu ojar sig för deras språkbruk är naturligtvis ett knep för att trissa upp stämningen ytterligare.
  Han gör fel saker på fel ställen. Om han nu ville bidra till en bättre och fredligare värld skulle han vara borta i Irak och Afganistan och fixa förhandligar samt skriva fredsavtal där det verkligen behövs.
  Nu går han sina verkliga uppdragsgivares ärenden och hetsar mot de stater som de tycker är obekväma. Han deltar i bl a följande minst sagt skumma organisationer:

  Trilateral Commission (Member of)
  RAND Corporation (Trustee of)
  Council on Foreign Relations (CFR) (Member of)
  Royal Institute of International Affairs (RIIA) (Member of)
  Bilderberg Group (Member of, 1992 to present)
  Aspen Institute for Humanistic Studies (Director of)
  Centre for European Reform (Advisor of)

  När man granskar vilka de är och vad de sysslar med blir insikten i hans verksamhet uppenbar och skrämmande. Carl Bildt är troligen Europas farligaste politiker just nu.

 3. Antar kubanen syftar på Sverige varit de senaste åren med ordförande Persson vid rordret. Sen glömde han berätta att världen är etniskt rensad från kubaner, dom skjuts i ryggen om dom försöker resa ut ur landet. Men det tycker vänstern är jättebra!

 4. Ambassadören tar bladet ur munnen och Bildt showar på sitt sedvanliga ”humoristiska” sätt. Bildt är en typisk good-for-nothing-borgare som utan sitt nätverk, dom ljusskygga kretsarna bestående av imperialister och kapitalister, skulle vara en typisk stolle. Istället bereds han närhelst han vill plats i de jublande opch ryggklappande svenska medierna. Dessa vinklar och tar delar av ambassadörens replik ur sitt sammanhang. Som det brukar bli när borgerlig press ”rapporterar”

  Egentligen,
  Vilket land är det som bedriver folkmord i Irak och upprättar tortyrcentraler mitt i Europa? Vilket land är det som skickar tusentals läkare utomlands för att ge gratis vård till dom fattiga i slum- och katastrofområdena?
  Sånt förstår inte Bildt för han är sedan länge köpt av kapitalet.

 5. Jag tror ett flertal av ovanstående borde lyssna på vad Carl Bildt och den Kubanske ambassadören egentligen sagt.

  Carl Bildt talar mest om att dödstraffet borde avskaffas och pekar då ut Kina. Han tlar om Darfur, Palestina och andra områden som har problem med mänskliga rättigheter. Kuba nämns endast i en allmän lista över länder där mänskliga rättigheter kränks – den som inte skriver under på den listan är nog lätt blind.

  Kubas ambassadör angriper i sitt svar Sverige, svenskarna, Carl Bildt och vikingar (!) med en räcka av invektiv och anklagelser, inkluderande diskriminering, etnisk rensning och våld mot våra grannstater…

  Självklart hör inte sådant språkbruk hemma i FN. Om Carl Bildt inkluderade Guantanamo, Venezuela eller annat i sitt tal (eller inte)är oväsentligt, det är Kubas ogrundade attack på Sverige och allt svenskt det handlar om. Självklart har Sverige rätt att protestera!

  Vad det handlar om är att Kuba chockat ser att Sverige har en ny regering som inte ser på mänskliga rättigheter förblindat av rödfärgad revolutionsromantik. Castros medlöpare hara tågat ut ur Rosenbad.

  UN web cast: http://www.un.org/webcast/unhrc/archive.asp?go=070312

 6. Har Carl Bildt åsikter om dödsstraffet borde han väl peka ut USA oxo?

  Bildt är USA:s språkrör iom att han har engagerats som betald lobbyist för Irakkriget.

  Oavsett vad han än gör så är han irrelevant.

 7. Men please! Hur vänstervriden Bildthatare man än är så måste man ju hålla med om att Kubasnubbens uttalande är rent svammel, taget ur luften!!

 8. Det är ingen som är intresserad av att läsa vad FN-ambassadören faktiskt sade? Gå in på Svensk-kubanska och bilda er en egen uppfattning.

 9. Andreas, visst, kubansk politikern har gått över gränser…
  MEN, det talar om att Sverige har tappat sin neutralitet och börjar bli utsatt för kritik. Vi ska se samma scenario många gånger i framtiden, säkert, och vi ska vara ovänner med många länder, enligt politiken vi kör idag med förlorad neutralitet.
  Hade vi varit neutrala, då skulle vi ha en utrikes ministern som talar om dödstraffen i Japan, USA, Kina, Saudiarabien, m.m. Men, vi är inte neutrala och det ser vi idag genom Carl Bildt. Samma bild gav Laila Freivalds också: Hon kritiserade Kuba, men inte Guantanamos koncentrationslägret.
  Jag försökte förklara det till Aviel också…
  Vi är inte alla likvärda inför internationella lagen: Om landet kallar sig som demokratin, då är det OK att begå brott mot mänskliga rättigheter, att bomba vilket land som helst, att riva bort andras hus, m.m. Stater som saknar den här varumärke (demokratin) får inte göra det samma utan att bli straffade & utpekade.
  Det som jag säger, betyder inte att jag är exempelvis kommunist, utan det betyder att jag är realist.

 10. Tack för tipset Pasquale!

  Sverige är inte ens medlem i Rådet för mänskliga rättigheter och lär efter detta inte heller få några möjligheter. Kubas representant i rådet – Rodolfo Reyes Rodriguez – gick i svaromål med en kort replik:

  ”Vi har med bestörtning lyssnat till Kungariket Sveriges representant. Hans stridslystna och mästrande inlägg påminner om den svenska imperialismens alls icke ärorika dagar, som drabbade grannfolk med blod, tårar och kolonial underkastelse.

  Cynismen, hyckleriet och medlöperiet i hans ord väcker förvåning.

  Hur kan man tala om läget för de mänskliga rättigheterna i världen utan att nämna det tortyrcentrum som USA har upprättat i Guantanamo?

  Om han nu är så engagerad för de mänskliga rättigheterna i världen, varför nämnde han inte de krigsförbrytelser som begås av ockupationstrupperna i Irak? Varför undvek han att beröra de hemliga flygningarna och CIAs fång- och tortyrcentraler runt om i Europa?

  Kuba är en rättstat som innefattar alla. I Sverige ökar förföljelse och diskriminering av invandrare och minoriteter som inte motsvarar rasistiska ideal från vikingatidens erövringståg och förtäckta etniska rensning.

  Sveriges anförande var typiskt för den förkastade politik av konfrontation och manipulation som präglade den gamla människorättskommissionen.

  Det förklarar varför Sverige inte ingår i detta Råd, medan Kuba på grund av sina välkända meriter när det gäller mänskliga rättigheter valdes in som grundare och medlem med stöd av över två tredjedelar av medlemmarna i FNs Generalförsamling. ”

  Den här översättningen ska jämföras med Bildts skitsnack på sin blogg. Han gjorde verkligen bort sig i FN den 12 mars!

 11. Det är inte bara Carl Bildt som glömde att peka ut Guantanamos koncentrationslägret när han kritiserade Kuba…Det samma gjorde Laila Freivalds också. Vår neutralitet är BORTA. Där ligger problemmet och vi kommer att höra liknande kritik mer och mer i framtiden…

 12. Så Kask och Pasquale tycker att det som Kubas ambassadör sa enligt ovan är god diplomati? Tror inte ni bör söka er till diplomatyrket. Ni kanske tycker det är helt OK att snoka i diplomatpost också?

  Det enda Carl Bildt gjorde var att nämna Kuba en gång.

  Och Ida D, du har fel! Han nämde Kina tydligt och påpekade i sitt FN-tal att 70% av alla avrättningar i världen sker i Kina.

 13. Jag håller helt med vad Kask skriver och vill bara tillägga att det sorgliga är att Sverige idag representeras av denne ”portföljbärare i olika globalekonomiska och politiska sammanhang” som Jonas Thente skrev i DN. Snart väntar väl ord som ”ondskans imperium”, ”skurkstater” – allt för att föra in Sverige under Bushs vingar.
  Trist är även tystnaden från Sahlin i frågan samt (s)-stödet till Bildt, allt för att på intet sätt kopplas samman med Kuba.
  Det känns som en miljon år passerat sedan en svensk statsminister höll tal i Havanna med Fidel.

 14. Kubanerna har till skillnad mot Bildt inget att be om ursäkt för. De besvarade Bildts hycklande och cyniska angrepp i Rådet inom diplomatiska normer.
  UD kan heller inte redovisa att Kuba har bett om ursäkt och hittar nu på en ny och fantasilös anklagelse i påståendet att de skulle ha öppnat diplomatpost. Det är den typ av anklagelse som varken kan bevisas eller förnekas och har tillskapats endast i syfte att mörka Bildts fadäs som UD givetvis inte kan försvara.

  Även om de skulle ha öppnat diplomatposten är det troligen en rimlig åtgärd med tanke på det terroristhot som Bildt och hans uppdragsgivare skapat och varför skulle inte Kuba kunna förvänta en brevbomb via diplomatposten från ett land angriper dem så tydligt?

 15. Johan, citat: ”…Och Ida D, du har fel! Han nämde Kina tydligt och påpekade i sitt FN-tal att 70% av alla avrättningar i världen sker i Kina…”
  Johan, USA är första i världen med musik produktion, men om man ser på befolknings siffra & musik produktion, då är vi förre USA..! (t.ex.)
  Det samma är med avrättningar: 70% sker i Kina, men om man ser siffra på befolkning och antal av avrättningar då är det Texas som toppar sista 5 år..!
  Som tidigare sagt, man ska peka ut med kritik bara länder som saknar demokratins varumärke. Kina får inte begå liknande brott…men Japan kan göra exakt det samma.

 16. När Sverige öppet ger ”bistånd” till ”oppositionen” på Kuba så kan man fråga sig varför inte kubanerna kastar ut dom svenska USA-agenterna genast? Vad har poängen med att ha en samling illvilliga ryggradslösa svenskar som tar order från Washington på kubanska mark? Dom stödjer verksamhet som undergräver regering och landets självständighet. Vilket land skulle tillåta sådant?
  Att den svenska regeringen, oavsett färg, numer alltid ställer upp på Washingtons krav (kidnappning, tortyr, fildelningstillslag, afghanska krigsäventyr, polisiärt samarbete med iraks qvisling-regerimg, etc) innebär inte att alla andra länder har samma målsättning. Särskilt inte Kuba.

 17. Haha…

  Ja, som jag sa tidigare. Tror inte Kask med flera ska söka sig till diplomatyrket, era karriärer skulle bli korta.

  Angrepp som det det den Kubanska ambassadören gjorde säger mycket mer om honom själv och om Kuba än om vad Carl Bildt sade.

  En faktakoll bara:
  Anser Kask, Ida D., St Just och Jim att Kuba har helt rent samvete (renare än Sverige) vad gäller mänskliga rättigheter?
  För i så fall är mitt bidrag till den här diskussionen avslutad.

  Och bara ett tillrättaläggande. Jag anser att
  – dödstraff är helt fel oavsett brott.
  – dödstraff i USA är ett brott mot mänskliga rättigheter.
  – USAs behandling av fångar på Guantanamo är ett brott mot internationell lag och mänskliga rättigheter
  – Irakkriget borde aldrig ha startats.

  Så kom inte och angrip mig på de punkterna nu, utan svara på frågan om Kuba!

 18. Nej, man tror ju sannerligen inte att Kask är på riktigt. Den översättning han lyckats komma över stämmer ju inte speciellt bra med det som verkligen sades. Det är en hel del som lämnats ute kan man säga.
  Sedan skulle jag vilja tipsa Kask om att lyssna till det Bildt faktiskt sa, för det verkar som om man inte brytt sig om att höra på det.

 19. Jag vill bara bifoga det att Bildt till exempel kritiserar alla länder som har kvar dödsstraffet i sitt tal, och menar att alla dessa länder borde avveckla detta straff snarast möjligt.

 20. Att Bildt säger något så svepande kan jag föreställa mig. För jag har aldrig hört ett negativt ord från hans läppar vad gäller USA.

  Och det hade känts märkligt med tanke på att han fått betalt för att agera krigsivrare och lobbyist åt Vita Huset.

 21. Jag tycker att detta är humor på hög nivå.

  Men en liten utvikning (snälla, snälla Jinge:)
  Om den israeliska ambassadören, efter att Sverige påpekat att Israel bryter mot de mänskliga rättigheterna i de ockuperade områdena, hade gått upp på UD och sagt att ”Om han nu är så engagerad för de mänskliga rättigheterna i världen, varför nämnde han inte de krigsförbrytelser som begås av sudanesiska trupper i Darfur? Varför undvek han att beröra avrättandet av minderåriga i Iran och fång- och tortyrcentraler runt om i arabvärlden?” för att sedan avge en harang om
  ”vikingar, blod och etnisk rensning” då jävlar hade Kask stått på barrikaderna så det tjongade om det.

  Missförstå mig inte, israelerna är också rätt bra på att hyckla. Liksom Carl Bildt och mästerhycklaren Bush. Men de är inte helt ensamma om det. Det är naturligtvis helt OK att påpeka brott mot mänskliga rättigheter utan att därför göra en komplett lista av alla brott som begås i världen. Hycklare i alla länder, förena eder.

 22. Översättningen kommer tydligen från Svensk-Kubanska.

  Jag rekommenderar den som vill få till sig det hela utan filter á la Kask/Svensk-Kubanska att själv se och lyssna på Kubanska ambassadören och Carl Bildt med följande länk:

  UN web cast: http://www.un.org/webcast/unhrc/archive.asp?go=070312

  Sen kan du själv dra slutsats om vem som gjort bort sig.

 23.  

  På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna men jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad, eller har tid, så att jag sitter och kollar upp länkar. Bloggreklam givetvis förbjuden, trackbacks är ok. Det är ok att länka till etablerade tidningar/radio och TV-kanaler. Spamfiltret är satt så att två länkar är max.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således ej tillåtna. Inte heller kommentarer som är skrivna för att provocera.

  Kommentarer som upplevs som främlingsfientliga eller rasistiska tas bort direkt, de kommer aldrig att synas.

  Personliga kommentarer till mig är ett exempel på Meta-kommentarer som raderas direkt, använd mail till sådant.

  Medvetet ljugande raderas givetvis. Har du uppgifter som du själv inser kan ifrågasättas så får du skicka ett separat mail med de länkar du refererar till om det inte är internationellt väletablerade medier.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av dessa villkor ej uppfyllts. För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

  Jämför gärna med en tidnings insändarsida…

  // Jinge

   

 24. Johan..
  Du kan vara lugn. Mina inlägg avser inga diplomatiska ambitioner men tack ändå för att du tycks tro det. Det vittnar ju om att du åtminstånde ifrågasatt förmågan.
  Mina inlägg handlar ytterst om att få utvärderat vad som är sant och inte -när det är klarlagt kan man fråga vad det är för typ av påstående, t ex om det är ett politiskt budskap och i så fall behöver granskas ännu mera då de oftast är vilseledande.
  Jag tror att du Johan, först frågar om det är ett höger eller vänsterpolitiskt påstående därför att de flesta faktiskt nöjer sig med inbillningen att vänsterpolitik = sann/falsk eller högerpolitik = sann/falsk och tar ställning i alla framtida meningsutbyten utefter detta.
  Bortsett från att du är politiskt förblindad i Kubaärendet så har du naturligtvis rätt i dina åsikter om de uppräknade exemplen ang brott mot mänskliga rättigheter.

  Gunilla..
  (På riktigt) har jag lyssnat på Bildt och sett hans inägg på FNs video, jag har läst inlägget PÅ UDs hemsida, hans uttalanden i tidningar, andra media och hans bloggsida. Jag har också lyssnat på, sett videon och läst Rodolfo Reyes Rodriguez svaromål på Bildts anklagelser.
  Bildt angriper i efterhand Kubanen med påståenden som t ex:

  ”ett furiöst utbrott från den kubanske ambassadören om Sveriges blod, kolonialism och imperialism och vikingar och förtryck och det ena med det fjärde” och ”hysteriskt angrepp på en hel nation” +alla varianter från olika media.
  På vilket sätt menar du att Rodolfo Reyes Rodriguez var hysterisk i ett furiöst utbrott och att övriga invektiv beskrivs i sitt verkliga sammanhang?
  På vilket sätt är Svensk-Kubanska översättningen felaktig? Kom gärna med en beskrivning av vad som är fel -det är ju svårt att ta dig på fullt allvar annars.

  Tills inget bättre presenteras hävdar jag att Bildt har ljugit och förvrängt Kubanens svaromål i syfte att hetsa omvärlden mot Kuba.

  Ingen, absolut ingen, kan ta ställning till värdering av mänskliga rättigheter utan att först veta, med säkerhet, vad som är sant eller lögn. Bildt ljuger och UD mörkar!

 25. Johan, självfallet har inte Kuba rent samvete när det gäller mänskliga rättigheter, även Sverige syndar ju.
  De flesta håller med dina tillägg:
  ”- dödstraff är helt fel oavsett brott.
  – dödstraff i USA är ett brott mot mänskliga rättigheter.
  – USAs behandling av fångar på Guantanamo är ett brott mot internationell lag och mänskliga rättigheter
  – Irakkriget borde aldrig ha startats.”
  Tyvärr har vi nu en minister som fjäskar för USA och undviker att kritisera Bush, samt lobbade för den olagliga Irak-invasionen.

  Ett delmål måste vara att avsätta mannen som gav arrogansen ett ansikte. Han kan knappast kallas nyansernas mästare vilket bevisas av hans sammanfattning av vad Rodriguez sa.

 26. Har också sett och hört video från FNs MR-kommission. Kuba, ett litet land med ung samma invånarantal som Sverige men som haft mindre tur i historien. Som en mexikansk president sa Så långt från Gud, men så nära Estados Unidos!
  Detta lilla kämpande land angrips av Bildt när bushisterna satt en del av världen i brand som fascisterna gjorde för mer än ett halvsekel sedan! Väck med Bildt!

 27. Jag håller med den kubanske ambassadören om att Carl är en hycklare eftersom han inte nämde Usa, Israel och andra länder som han borde nämnt före Kuba. Jag tror inte att Carl vet något om mänskliga rättigheter om han inte nämner bl a Guantanamo och Israel.

  Carl har en meritförteckning med skumma organisationer. Carl berättar aldrig något negativt om USA, inte konstigt… Vita huset har betalat honom mkt pengar :) Han är helt enkelt inte neutral men representerar ett neutralt land.

  Men den kubanske ambassadören gjorde också fel genom att säga att Sverige hatar invandrare och beter dig som vikingar. Sverige är ett av de länderna som ställer upp mest för flyktingar. Och vikingarna brydde sig inte om man va blond eller svarthårig, dom va helt enkelt barbarer (döda allt i vägen).

  Men däremot har han rätt att anklaga Sverige, och svenska folket. Carl bildt representerar tyvär svenska folket. Det är ju vi indirekt som valt honom till utrikesminister.

  Frågan är:
  Carl när ska du avgå? Du har skämmt ut oss! Snälla Carl du representerar Sverige som är neutralt land och inte lobbygrupperna i vita huset. Avgå innan du gör det värre för oss.

 28. Om Carl Bildt får styra och ställa precis som han vill hamnar vi ganska snart i ett infekterat läge, med terroristattacker tillföljd att vänta här hemma i Sverige. Bildt köper USAs linje nästan rakt av vad gäller det mesta. Ett pinsamt okritiskt slickande och en skam för Sverige.

 29. Jinge du skriver i kommentarsreglerna, inga personliga meddelande, använd mail istället.

  Bör då inte mailadressen till dig vara lätt att finna, i vart fall ser jag den inte så där utan vidare.

  Christer

 30. Nu har även jag lyssnat igenom utlägget en gång till och jämfört med Svensk-kubanskas översättning. Den är rätt i stort, men en del detaljer saknas. Några invektiv om rasutskillnad i Sverige baserat på hår- och hudfärg som skiljer sig från vikingars m.m. Sen saknas avslutningskommentaren att Bildt borde ha stannat hemma i stället för att sprida hat och konfrontation.

  Nu kommer det intressanta. Har Carl Bildt ljugit om detta i media som Kask påstår?

  – Är det ”ett furiöst utbrott från den kubanske ambassadören”? Ja, se bara hans kroppspråk och ordval.
  – Handlar det om ”Sveriges blod, kolonialism och imperialism och vikingar och förtryck” Javisst, allt detta finns med även i Svensk-kubanskas översättningen!
  – Handlar det om ”det ena med det fjärde”. Klart Bildskt ordval, men knappast en lögn. :-)))
  – Är det ett “hysteriskt angrepp på en hel nation”. Helt klart, han påstår att Sverige är rasistiskt och diskriminerande, helt utan belägg. Ett angrepp på hela Sverige istället för att angripa det Carl Bildt verkligen sa!

  Jag ser inte att Bildt ljuger.
  Vad är det som är lögn?

 31. Ingrid, Maz, Alex & Gunilla!
  Vi vet väldigt lite om hur folk talar om oss i andra länder..!
  Vår media är trögt..!
  SVT talade om tusentals samernas lik som bevarades i Lund, Umeå och Uppsala, från början av 1900-talet eller slutet av 1800-talet, för att man forskade på folkets genetik, ras. Vi hörde senare att samerna krävde begravning, och allt detta tystnades väldigt snabbt, och vi fick aldrig veta hur världen diskuterade den här fråga.
  Programmet gick på Discovery… och senare läste jag i italienska tidningar diskussion om rasismen i det här landet redan från 1800-talet. Italienare fick översätta Jantelagen (1833), sen talade man om samerna, och sen om rashygien och sterilisering.
  Allt är faktum.
  Vår media visade aldrig liknande kommentarer runt i Europa. När Kubansk politikern plötsligt sa grova saker om oss, då är vi i chock-tillstånd! Jag fattar inte att Carl Bildt har missat liknande diskussioner om samerna i andra länder. I Grekland är det intressant ämne, i Italien, Balkan-länder… men ingen informerar oss om det..!

 32. Bildt kan gaffla hur mycket han vill (och det gör han tydligen). Han kommer inte, och har aldrig, representerat mig, Sverige eller de 95 % som inte är överklass. Utan borgar-media skulle Bildt framstå mycket naken och ensam, som dom flesta imperialister och reaktionärer. Ambassadören sa inget speciellt egentligen. Man skulle kunna elaborera betydligt mer på den/de svenska regeringarnas Washington consensus.

 33. Christer!

  Under alla bloggposter står den. Längst ner strax före de ”nyckelord” som finns där.

  Så ser den ut..

 34. Johan..
  Bildt påstår att Kuba har avkrävts en ursäkt men UD kan inte visa att detta verkligen hänt eller i så fall varför.
  Kubanen känner tydligen till vår historia bättre än vi själva när han hänvisar till ”förföljelse och diskriminering av invandrare och minoriteter som inte motsvarar rasistiska ideal från vikingatidens erövringståg och förtäckta etniska rensning.”

  Fråga gärna samerna (Hallå Jinge) hur deras historia ser ut vad det gäller etnisk rensning som minoritet och om inte detta har pågått med rasistiska ideal sedan vikingatid.
  Fråga om de inte utsatts för förföljelse och diskriminering sedan vikingatid.
  (Ida D. har koll på detta i #35)
  Att våra, i slumgetton hopfösta, invandrare diskrimineras även i nutid är väl ändå svårt att förneka.

  Om du vidhåller att Rodriguez uttrycker sig i ”ett furiöst utbrott” och ”hysteriskt angrepp” kan du inte ha sett FNs video. Jämför gärna med Bildts kroppsspråk och jag börjar tro att du du blandat ihop dem? (Bildt är den långe som står upp, gormar och viftar med hela handen. Rodriguez är den lille som sitter lugnt på sin invalda plats och pekar på de stolar i Rådet som Sverige kan glömma efter detta).

  Bildts utmålning av Rodriguez är en ren lögn men han kanske har missförstått Rodriguez beskrivning i det historiska perspektivet och därför förvränger vad han sagt men sammantaget fördubblas hans ljugande om han dessutom ljuger av okunnighet. När han påstår att Kuba bett om ursäkt hos UD blåljuger han.

 35. Kask,

  Bedömningen är självklart subjektiv, men det finns nyanser som är oemotstridliga. Jag rekommenderar fortfarnade var och en att titta själv på debatten och bedöma nivån av ”furiositet” hos de två inblandade. Jag tror att din beskrivning är lätt förvanskad av en revolutionsromatikers glasögon…

  Men det är inte någon idé att fortsätta den här diskussionen eftersom du fortfarande inte svarat på den enda frågan jag anser är av intresse:
  Anser du att Kuba har helt rent samvete (renare än Sverige) vad gäller mänskliga rättigheter?

  Det var ju där det började, med Carl Bildts omnämnande av Kuba i sitt tal.

 36. OK Johan..
  Nej, nej, jag påstår heller inte att någon har renare samvete än någon annan. Men CB har jag följt noga sedan Ubåtsaffären 1983 och jag har hitintills inte sett honom göra någonting som han gjort rätt eller ens trovärdigt.
  Nu är det läge att kolla in Jinges senaste ;o)