Personliga nakenbilder på nätet?


Kvällstidningarnas taktik för att locka lösnummerköpare upphör aldrig att fascinera mig. Nu handlar det om nakenbilder.

En dockusåpadeltagare, Idol-Cissi Ramsbyeller har uppenbarligen e-postat bilder på sig själv och eventuellt sin flickvän utan en tråd på kroppen till en ”vän”. Bortsett från att jag känner mig främmande för den sortens kommunikation så hamnade dessa bilder på nätet enligt Aftonbladets webbupplaga, gissningsvis även på nämnda tidnings löpsedel.

Man kände sig också föranlåtna att fråga läsekretsen om den också hade lagt ut nakenbilder på sig själva på nätet. Just nu har 10,4 % av 34 500 personer svarat ja på den frågan. Så gjorde givetvis jag själv också. Dum fråga kräver dumt svar. Men frågan är vilka som är dummast, läsarna eller Aftonbladets redaktion?

Men det är inte bara skräp det som skrivs i tidningen. Kjell Häglund (ett ”g”) skrev en artikel i tidningen journalisten där han var kritisk mot Jan Guillous inställning till bloggare. Han skrev bland annat detta: ”När den palestinske fredsaktivisten Bassem Eid enligt DNs ledarsida skulle ha sagt att de flesta palestinska dödsoffren under 2005 orsakades av andra palestinier så var det inte tidningen, utan den nitiske vänster-
bloggaren Jan-Inge Flücht, som avslöjade lögnen genom att faktiskt faktakolla med Bassem Eid personligen.”

Han nämner även Lennart Frantzell i sin krönika som uppenbarligen var skriven innan Magnus Ljungkvist avslöjade Maria Borelius. Med andra ord är inte allt skräp som står i tidningar… Men läs artikeln, den går hårt åt Jan Guillou.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Mediekritik, Aftonbladet, Idol-Cissi, Jan Guillou, Nakenbilder, Sex, Politik[/tags]


3 svar till “Personliga nakenbilder på nätet?”

 1. Intressant, jag fick uppfattningen att du helt och hållet höll med Guillou i denna fråga. Bra skrivet av Häglund, vilket som. Och jag är fortfarande helt övertygad om att traditionell medias bevakning av bloggar, forum etc. är långt ifrån fullständig, vilket raserar Guillous tes.

 2. Rörande bloggeriet, så har Kjell Häglund uppenbarligen en bitvis ganska romantiserad bild av bloggare som någon form av grävande avslöjande sanningsägande amatörjournalister, som tar vid där etablerade tidningar & myndigheter inte törs eller missar.
  Generellt sett är det knappast så.

  Vem som helst kan starta en egen blogg, där man i princip kan hävda vad som helst.
  Bloggeriet kan vara ett sätt att sprida sina personliga åsikter, skapa opinion på, ett sätt att sprida rykten eller plantera uppgifter på, eller helt sonika blåljuga. Ingen vet.

  Detta hindrar naturligtvis inte att det finns intressanta,läsvärda & korrekta bloggar, som profilerat sig med hjälp av det.

  Det var tydligen inte svårt för JG att reta upp Häglund, men en något mera problematiserad inställning krävs faktiskt av den senare.

  När Magnus Ljungkvist (S) på sin blogg
  ”avslöjande” Maria Borelius (FP), så handlar det knappast om några ”Kalle-Blomkvist-ambitioner” utan om renodlad politisk smutskastning, där bloggen blir ett medel.

  Någon som kommer ihåg cirkusen kring Lars Danielssons påstådda ”otrohet” och Folkpartiets bloggande ungdomar med Johan Ingerö i spetsen?
  Där det hela slutade med att Ingerö fick sitt namn och gamla blogg kapad…

  Att det finns andra som vet mer än Jan Guillou i militära frågor, är det knappast någon sensation, men JG:s senaste bok är ändå ett skönlitterärt verk, ingen absolut sanning…
  (JG blev säkert oerhört smickrad av tokhögerns ”granskning”, som säkert genererade en större försäljning av boken..)

  Jag tycker att Häglunds försök att beskriva tendenser, som mycket dåligt underbyggda och vissa av exemplen dåliga eller missvisande.

  När oseriösa israelmegafonen TT-kritik beskrivs som ”mer omistligt korrekt än TT” ger Häglund JG indirekt rätt i beskrivningen av bloggeriet som ”tjatter på nätet”.

  Men det är naturligtvis så Israellobbyn vill att folk ska uppfatta deras ”granskning” och inte bara svälja betet, utan även sänke & flöte oxå…

 3. Min åsikt om Guillous bloggintervju har jag skrivit om förut. Jag anser att han har rätt. Sådant som är viktigt kommer förr eller senare i papperstidningen.

  Som t.ex. Magnus avslöjande. Det var viktigt och man kan nog säga att – det kom i tidningen.. :)

  Att han skriver om TT-kritik förtar ju det mesta av det andra i artikeln..