Pensionärer letar tomburkar och flaskor..Handelsbanken vid Odenplan..

När jag började arbeta som socialarbetare på 70-talet så var det vad man kallar goda tider. Arbetslösheten var hyfsat låg och reallönerna var, om inte höga så ändå så pass att de flesta klarade sig.

Idag slås jag ofta av att se alla tiggare. Det är psyksjuka och missbrukare som försöker vigga folk på pengar i tunnelbanan eller på pendeltåg. Och dagligen ser jag vanliga pensionärer som springer och tittar ner i papperskorgarna efter burkar och flaskor som de kan panta.

För någon vecka sedan såg jag en äldre kvinna som plockade upp rester från McDonalds ur en papperskorg. Hon skämdes för vad hon tvingades göra och lade ner resterna i en vit plastkasse som hon hade i sin väska.

Idag verkar det som förr kallades ”folkhemmet” bara vara en chimär. Antalet fattig-pensionärer är högre än någonsin, i varje fall så syns de fattiga tydligare och tydligare för varje dag som går.

Hur det har blivit på det här sättet vet jag inte riktigt. Frågar man någon politiker får man säkert höra en harrang om att ”motståndarsidan” ställt till det. Men det enda jag kan tro på är att man helt enkelt satsar på fel saker. I Stockholm ska man nu bygga en Citytunnel som i slutändan säkert kommer att kosta 15 miljarder, om ens det räcker.

Och om det vore någon slags arbetsmarknadsåtgärd skulle jag väl inte klaga, men nu ter det sig mer som ett sätt att flytta skattepengar från kommun, stat och landsting till företagarnas fickor.

Nyss beslöt man att bygga det tredje spåret förbi Riddarholmen, men ändå fanns ett tunnelbygge med i planeringen. Att utöka den spårbundna trafiken är säkert vettigt, men att bygga ut från 2 till 5 spår är det verkligen nödvändigt? Knappast..

Faktum är att det inte står tåg i kö vid Årstabron eller vid Karlberg idag. Och bygger man det planerade tredje spåret kommer det inte att göra det i morgon heller.

Inte ens om biltullarna införs eftersom ökningen av kollektivtrafiken mestadels kommer att bli busstrafik.

Och var och en av oss som besöker Stockholm kan knappast undgå att se de trashankar som syns överallt antingen de är psyksjuka eller narkomaner.

Häromdagen satt jag på 4:ans buss på väg till min dotter och hennes man & barn. Då satt det en ung kvinna, så kraftigt heroinpåverkad att de som behövde platsen för en barnvagn inte kunde komma ombord. Hon var helt enkelt medvetslös.


Vanadislunden..

Och det tokiga är att vi vänjer oss allt mer vid detta. Vi reagerar knappt när det kommer påtända narkomaner och tigger i tunnel-banan. Vi ser bort, fyllda av obehagskänslor, när vi ser människor som är långt borta från sin egen självrespekt.

Och somliga av oss reagerar inte när vi hör våra politiska företrädare tala om möjligheten för de besuttna att göra pigavdrag för de hushållsnära tjänsterna. Eller bygga meningslösa tunnlar genom Hallandsåsen.

På 80-talet bestod missbruksvården av över 1000 vårdplatser. Idag finns det bara enstaka avgiftningsplatser och när beslutsfattarna i Stockholm pratar om missbruksvården så är det ofta poliser som kommer till tals. För någon vecka sedan var det en polisman som sade till SvD: ”- Ska de inte in i fängelse så ska de till avgiftning, det ska vi se till”. (fritt citerat)

Att det inte finns några behandlingshemsplatser efter avgiftningen tyck helt ha försvunnit ur medvetandet på beslutsfattarna.

Är det inte dags att berätta för de förtroendevalda att våra surt förvärvade skattepengar ska gå till sådant som befolkningen behöver?


6 svar till “Pensionärer letar tomburkar och flaskor..”

  1. jag vill minnas att jag i NG politk skrivit ett antal gånger om nyliberalismens seger över vänsterkrafterna på 80-talet. En följd av detta var att vänstern, naturligtvis inte, erkände sig besegrad utan ändrade fokus, från arbetarklass och andra som hade det knapert, till kvinnofrågor och andra frågot. Jag menar inte att dessa frågor är oviktiga, men man bytte ut den vanliga vänsterpolitiken mot detta, det var det som var nyliberlaismens seger. Resultatet ser du nu på stadens parkbänkar bl.a. Det finns naturligtvis fler förklaringar men detta är en viktig delförklaring.

  2. Och hur kopplar du vänsterns förmenta nederlag till den sociala utslagning som jag talar om? :-) Nu vimsar du till det mer än lovligt..

  3. Vi lever partiellt i ett nyliberalt samhälle. Utslagningen på arbetsmarknaden, (behöver inte tyda på nyliberalism i.o.f.s.), nedrustningen av de sociala överbyggnaderna, (en bantning var nog av nöden från 70talet), missbrukarvård, psykvård och annat. Nu skickar vi stålarna till EU i stället.

  4. Jo jo. Men hävdar du att vänsterns nederlag yttrar sig med en tydligare social utslagning? DEt vore väl i så fall bättre att tala om socialdemokratin isf ”vänstern”. (s) tillhör inte vänstern..

  5. Jo, det gjorde den ju innan nyliberalismens totala seger!! NU gör den inte det, nu vet jag inte vad den är, någon stelnad betångövertstatlighet blandad med nyliberalism samt en nypa feminism och några stänk grön politik. Den politiska omsvängningen påverkade både V och S, borgarna vann utan att behöva regera, lite märkligt kan man tycka. man får ha förståelse för att de också vill sitta vid taburetterna, inte bara vinna politiskt.