Pat Condells nya provocerande video


Pat Condell är en ateist som brukar låta höra av sig med diverse videos lite då och då. Han lägger upp dem på Liveleak och Youtube och liknande ställen, och han är duktig på att prata.

Den här gången så sågar han Jesus och han gör det så elegant att jag känner att jag måste tipsa besökarna här handgripligen genom att visa videon.

Visst har han en del poänger i vad han säger?

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Ateism, Jesus, Kristis, Gud, Pat Condell, Video[/tags]


24 svar till “Pat Condells nya provocerande video”

 1. Vad bra han är, tack Jinge! Jag hoppas att han nästa gång samtidigt tilltalar fanatiska kristna och fanatiska muslimer i sitt tal, de har så mycket gemensamt mer än det anar.

 2. Pat Condell är på intet sätt annorlunda än den absoluta majoriteten andra ateister jag har haft djupare diskussioner med – gemensamt är den högmodiga arrogansen där de i princip börjar med ett förtäckt ”bara så du vet – inget du någonsin säger kommer jag att respektera eller tycka är värt att diskutera, för i egenskap av ateist är jag fullärd”. Och de har mage att kritisera andra för det beteendet…..

 3. Det är nog visst och sant Banana! Men han framför sina åsikter på ett klart underhållande sätt. Visst finns det invändningar, ibland buntvis. En som jag funderar på att visa imorgon är den om Jesuslandet USA. Tyvärr är han lite aningslös och drar för långtgående konsekvenser, men vissa grejer är faktiskt kul. I alla fall om man inte tillhör gruppen han gnäller på… :-)

 4. Ja du Jinge, man kan se förringande av förtryck och förföljelse av muslimer på de sofistikerade sätt som världen med väst i spetsen har hittat på som ”underhållande”, eller den darrande rösten som plötsligt ursäkta sig för alla andra videon där han dränker en och annan muslim (och folk tillhörande andra religioner) men ändå summerar det ett ”hursomhelst – ni är alla födda skitstövlar” som informativt – faktum kvarstår att detta orättfärdiga hetsjakt tillhör de värsta i modern historia. Vad dumt av mig, det lilla enkla futtiga som Condell och liksinnade kräver av alla andra är bara att de ska vara, tänka, leva och bete sig som dem…

 5. Condell är tveklöst en man med rent fascistoid läggning, men som ateist så kan jag inte annat än att le åt hans sågning av kristendomen och Jesusmyten. Han vevar runt på det där sättet mot det mesta, och då man håller med honom i sak så blir det, som med kristendomen, rätt underhållande. Hans islamofobi är inte rolig, men det var ngn gök här som hävdade att en sådan video inte skulle finnas eller visas.

  Det är fel.

  De finns och jag har lagt in en i en kommentar, och du en till av ngn anledning.

 6. Varför är han helt plötsligt fascistoid när han kritiserar illasinnat beteende inom islam? Det finns sanning i det han säger och det är upp till muslimerna att visa att de inte är makthungriga och arroganta. Jag håller med om att Pat själv är lite väl arrogant, men om någon får kritik ska han/hon inte svara med ilska utan visa att han/hon är en bättre man/kvinna. Kritik är bra!

  Tips: Ordspråksboken 25:12

 7. Ja Jonas. Åtminstone jag fylls av en obehagskänsla när jag lyssnar på vad han säger. Jag har själv inga problem med att kritisera islam, det finns gott om både knäppgökar och märkliga grejar inom religionen precis som i andra religioner.

  Och visst har han vissa poänger, och han plockar dem oxo. Hade det stannat vid det hade det väl varit helt ok, men det finns rasistiska övertoner som gör att jag inte klarar att ha länkar kvar till det.

  Och fascistoid? Ja helt klart!

 8. Bland religiösa är det ju så många som verkar avskräckas av ateism och som inte kan acceptera ett avståndstagande från religion. Därför tror jag att det ofta kan vara bättre att presentera alternativa religioner i stället, som t ex

  Church of the Flying Spaghetti Monster

  http://www.venganza.org/

 9. Ja du Jonas, om du, efter att ha sett hans videon om islam och muslimer, finner det att vara legitimt och rationellt av honom att dra de slutsatser han drar om muslimer – ja då är jag inte så förvånad att du sympatiserar med hans idéer. Detta är ett klassiskt knep som många atietser använder mot folk som har en religion och det är att reducera personen i fråga på alla möjliga nivåer till bekväm höjd att trampa på. Detta är essensen av arrogansen. Då tycker de sig med gott samvete och på lagom höjd kunna sparka på denne som person, dennes övertygelse, dennes identitet, dennes livsstil, denne i gruppen där de har övertygelsen gemensamt och gruppen som helhet. Då får jag bjuda på fler bottnar för dig att sparka på, nu när du tycker att det är helt resonligt att Condell gör det på sitt sätt:

  * Jag är man – så mycket brott som vi män begår… här måste väl både du och jag dela bördan, även om den enda gång jag varit inne på polishuset har varit för att införskaffa ett nytt pass.

  * jag är ung – större delen av brott begås av yngre. I kombination med att vara ung man så är väl saken framdukat!

  * jag är född utomlands – blatte som blatte, vad tusan spelar det för någon roll. Utlänningar står proportionellt för större del brottslighet i SVA REE GEA!

  * jag är från mellanöstern – jaaaa just det, en sån där sandn*gger! De har ställt till med mer elände än deras beskärda del här på jorden!

  * jag är muslim – här kan man inte börja prata….det skulle aldrig ta slut!

  * jag är av kurdisk härkomst – ja, du vet, kompis…en sån där som begraver sina systrar levande för att hon visade foten naken för en Svenne…

  Skratta lagom åt de kristnas arvsynd – dessa ”non-kristna” är de RIKTIGA förvaltarna av den medfödda och kollektiva synden!

 10. Den här gången håller jag mer med THE Banana än Jinge. Övertygad ateist från gymnasieåren efter två korta perioder som troende – 7-8-årsåldern och vid konfirmationen.
  Men har längre fram så småningom övergett bättre-vetande attityden mot religiösa.
  Som Myrdal har framhållit har man mer gemensamt med en troende som är mot USAs krig än en upplyst ateist som är cyniskt likgiltig eller står på den motsatta sidan. Exempel är Broderskapsrörelsen som tar parti för palestinierna.
  Underhållningsvärde tycker jag de har som skojar med religionen inifrån – som irländare (Dean Martin) med katoliker och judar med sina rabbiner.

 11. THE Banana: Jag håller med dig.
  Ateistisk fundamentalism är inget vidare det heller och att håna kommer man ingen vart med. Snacka om att vara övertygad om sin egen förträfflighet!

  Jinge, hur kommer det sig att du inte lagt ut Condells såging av islam? Tror inte att jag personligen skulle bli gladare, och jag vet att du hellre ger dig på kristenheten, men, ja…

 12. Jag har haft den utlagd i två dygn. Men jag tyckte att den var så obehaglig att jag tog väck den. Det känns lättare att ha sådant utlagt som det finns mening med..

 13. Varför blir vart påvisande av det uppenbart absurda i en gudstro anklagat för att vara fundamentalistiskt? Med den inställningen blir väl varje ståndpunkt som klart tar avstånd från förekomsten av ens en gnutta gud i tillvaron också stämplat som fundamentalistisk? Och omvänt måste var ståndpunkt för att ”godkännas” ha i alla fall en liten gnutta gud i sig? Vad blir nästa steg? Att anklaga ateister för att vara historierevisionister?

 14. Ja, THE Banana, jag håller med om att Condell är arrogant.

  Jag har uppfattningen att islam, kristendom, judisk politik samt ateism är expansiva, dvs försöker tränga sig på andra, vilket leder till konfrontationer. I det läget är det svårt att inte ta ställning för någon sida, och eftersom jag känner mig mest hemma i sekulär politisk miljö är det det jag förordar. Jag vet inte hur vi ska gå vidare med dialogen mellan sekulära eller kristna västerlänningar och muslimer.

  I Europa sker ju den politiska diskussionen mellan olika politiska åsiktsriktningar och här kan man tänka sig att islam blir en del av den politiska diskussionen, om det är så att islam har politiska konsekvenser, vilket det ofta har. Det innebär att i den politiska debatten blir islamska traditioner lika utsatta som alla andra idéer.

 15. Monty Pytons Life of Brian är ett mästerstycke. Den borde ingå i religionsundervisningen…
  I rättvis värld utan fattigdom så skulle mycket av det här ständiga religionstjafset försvinna. Men så länge politikerna använder religion för att styra befolkningen så blir det ingen ändring på någonting.
  Det gäller Bush såväl som Khomeninis efterföljare.

 16. Desdichado:

  varje människa är sin egen bästa ambassadör. Du må tycka att guds tro är uppenbart absurt, men detta går emot dig då du bara bekräftar tesen om arrogans och hybris.

  Jonas:

  Du kliver ur förra diskussionen och inleder ett sidospår gällande ”värderingar” och hemmahörnade, som egentligen inte har så mycket med Condells anti-muslimska slutsatser att göra (HAR du sett hans videon?). Du utgår ifrån en bas där du redan tillägnat Condell absolut korrekthet gällande muslimer ur diverse aspekter- teologiska, politiska, nationella, etniska, traditionella, kulturella, socioekonomiska etc. Det är här hela processen upprepar sig för Condell, för dig och för alla liksinnade då muslimer förvägras alla faktorer som andra grupper ges som flagranta avgörare av livsöden. De förvägras den divergens som annars accepteras som det pluralistiska samhället för övrigt. Samtidigt handlar mycket om irrationalitet och rena osanningar, som även här skyddas av det ”ateisttiska” eller ”sekulära” bättre vetandet. Det är här reduktionen tillämpas och utmålas som ”sekulär samhällssyn”. Detta påminner mig om när man diskuterar politik med amerikanska repulikaner och demokrater – även om de oense sinsemellan så anser båda sidor att de iaf har mer rätt än vad icke-amerikanare har…