Paris brinner snart enligt Expressen


Att situationen i Frankrike blir allvarligare för varje dag är helt uppenbart. Politiker runt Europa börjar nu oroa sig för att det ska spridas i hela EU.

TT redovisar i en artikel i Expressen lite av stämningen bland dessa politiker:

”Romano Prodi tog under en debatt i Bologna tillfället i akt att ge en rejäl känga mot Silvio Berlusconis regering. – Vi har de värsta förorterna i Europa, sade Prodi. – Våra förorter är en mänsklig tragedi och om vi inte vidtar åtgärder på det bostads- och socialpolitiska området kommer vi få se många scener som de som nu utspelar sig i Paris, tillade han.”

Andra pekar på den alldeles uppenbara risken för att högern kommer att skylla upploppen på muslimer som hatar väst. Och vi kan givetvis utgå ifrån att vi under de närmaste dygnen kan förvänta oss att folkpartiets talesmän kommer med olika utspel, troligen tillsammans med representanter för Timbro.

Helt visst kommer andra att skylla på polisen. Det kommer bl.a. ”vänstern” att göra tror Brittiska Independents korrespondent.

Personligen är jag mer benägen att skylla på globaliseringen. Den förändringen av politiken som gett en alltmer nyliberal inriktning är givetvis en högst påtaglig orsak.

Tror våra folkvalda att ”marknaden” ska lösa alla problem och sitter still i båten när företagen flyttar produktionen till Kina så får det givetvis konsekvenser.

Människor som tidigare varit arbetslösa och inte kunnat tro på några förbättringar blir givetvis än mer desperata för varje dag som går utan påtagliga förändringar.

Så politiker Europa runt kan snart stå inför ett värre problem än någon typ av influensapandemi. Blir det så kommer Sverige inte undan..

Independent igen: ”Brinner Paris? Inte än..”


13 svar till “Paris brinner snart enligt Expressen”

 1. Du ska se att nyliberaler – brunhögerbloggar – timbrobloggar – sverigedemokrater – nazister kommer att skriva spaltmeter på spaltmeter för att skylla detta på muslimer.

 2. Bah! Man bör skylla på åtminstone 5 saker samtidigt om man ska närma sig sanningen. Utanförskap, diskriminering, för lite jobb, idiotiska politiker OCH idiotiska människor som kastar in brandbomber på lokalbussar.

 3. Liten risk för spridning, men vi måste vara beredda att upploppen förändras. Skräcken för oro har fått fullständigt orimliga proportioner. Dagligen ser vi stora rubriker i tidningarna och lyssnar till tv om upploppen som sägs vara värre än de på sextiotalet. Medias ansvar är inte att sprida skräckscenarion i allvarliga frågor som berör människors arbetsro. Istället behöver svenska folket informeras på ett sakligt sätt, Att jinge sällar sig till dessa som hela tiden sprider falska scenarion visar ju inte på ett särskilt demokratiskt sinnelag.

  Det kan aldrig vara marknadsekonomins ansvar att dessa lata icke arbetsbenägna invandrare och vänsterelment förstör det civiliserade människor byggt upp.

  Nu fodras det att dessa människor som länge nog har drivit runt utan sysselsättning görs arbetsbenägna och det bästa sättet är nog att följa munkhammars goda råd och sänka alla ersättningar till 10%-nivån för det skulle nog få flera välgörande konsekvenser. För det första skulle dom inte ha råd att köpa flaskor och bränsle. För det andra skulle snart maten börja tryta, vilket skulle resultera i att även den lataste blev arbetsbenägen, I vilket fall som helst skulle dom inte orka att springa runt och hitta på en massa otyg till förtret för hårt arbetatande samhällsmedborgare.

 4. Jag tror sydeuropas demokrati klarar av det. Däremot om det samma börjar i östra Tyskland och sprider sig, då kan via ett effektivt samarbete ml oppositionella grupper, demokratin övergå till ngt annat. Inte minst pga att Tyskarna näst efter Portugiserna är mest tungsinta och deppiga i hela Europa. Varför inte bryta melankolin gm att satsa på ett nytt system? När neurofysiologi o storpolitik går hand i hand.

 5. En galen kommentar:

  Man ska kanske ändå tänka på att det var 80% av befolkningen i förorten där det fröt ut som var muslimer och att vid tillfällen polisen behövt skydda synagogor. (Men man ska inte glömma attacker mot moskéer i Europa.)

  Hypotetiskt skulle man kanske kunna tänka att detta är allt mellan en del i en spontan välkommen sekulariseringsprocess (tänk följande ”extremfall”: Jönköpings Livet Ord-ungdom, olydigt ut på gatorna med sten och brandbomber i hand… Islam och kriminalitet går egentligen inte alls ihop…!) och något som element av militanta islamisterna initierat och/eller hakat på.

  Man styr visst upploppen via mobiltelefoner. Ganska väl organiserat alltså, men det säger nog varken bu eller bä om syften eller orsaker.

  Ett Nice/Göteborg/Genua i större skala och i form av ett europeisk lågintensivt (en minoritet av förortsungarna ställer upp på sånt här) samt ”socialt” inbördeskrig av slöddertyp är kanske vad vi har att vänta? Men om detta inte släcks i Frankrike utan blir ett allmännt europeiskt trauma får man nog samtidigt se på upp för eventuella syften och politiska eller religiösa uppkomna tendenser uppkomna inom oroligheterna. Det hela får ju en annan och mycket olustig dimension om det hela dår _en viss_ _speciell_ politisk dimension (nazististerna startade ju tidigt 1900-tal med kriminalitet och likaså de ryska kommunistgrupperna). Men vårt samhälle klarar säkert det, men det kan nog i sämsta fall bli en historisk händelse som ger bränsle för andra längre fram. Med tanke på var upploppen skett är det väl svårt att se andra möjliga uppdykande politiska dimensioner i detta än extremvänster (a’la ”Stalin en go gubbe”) och/eller sympati för islamism och islamistisk terror? Ett alternativ är kanske att ”hela paletten” av extremtokar flippar ur… …nassar och rubbet.

  Ett extremtokigt inlägg alltså.

  LA-upploppen gav väl inga motsvarigheter i andra städer och megastort långvarigt amerikansk upplopp? Det är bara att kyla av detta med polisinsatser, för att försöka locka till att upploppen slutar med bidrag eller av kommunala tjänstemän arrangerade snittslade tipsrundor i skogen tror jag inte på ;-).

 6. ”Man styr visst upploppen via mobiltelefoner.”

  Allah då eller..?

  Magnus! Du har tänkt OVANLIGT lite på vad du skriver!

 7. Allah? Det var något reportage i ett radioinslag i dag om att polisen påstod att upploppen var välorganiserade med styrning via centraliserad kommunikation till mobiler. Det är ju en busenkel grej och inget märkligt. Snarare förvånande om busgäng (eller om man ska kalla dem mordbrandsgäng?) _inte_ använder det.

  [ironi:]
  Men det är ju inte heller som det mer improviserade buset på den gamla goda tiden — nu sedan _storbolagen_ byggt ut den mobila telefonin. Det är alltså _nyliberalismen_ som orsakar det här… De nyliberaler som bestämmer att folk ska bli arbetslösa och fattiga, ungefär som i, som i … ja, nu kommer jag inte på något nyliberalt land där arbetslösheten är enorm eller som är fattigt eller har låg tillväxt, …men i alla fall!

  [inte ironi:]
  Jag tror alltså _inte_ att detta är ett islamiskt upplopp. Framför allt för att islam är en religion mot våld och för ett s a s stilla leverne. Inte heller tror jag det är ett tydligt politiskt ideologiskt upplopp. (Jan Kallberg skriver intressant i en i september släppt bok:
  ”Rätten att aktivera sig tillhör den västerländska
  demokratins hörnpelare. Men i den våldsamma aktivismen har
  ideologin marginaliserats. Här sker angreppen uteslutande
  mot mål med högt symbolvärde, och i centrum står
  produktionen av uppmärksamhet – för att säkra fortsatt stöd
  från likasinnade, inte minst finansiellt. I
  attentionalismens tidevarv är detta en logisk utveckling.”

  Problemen är naturligtvis sociala samt bottnar i en _uteslutande_ segregation där inte tillräcklig kraft, stimulans och/eller möjligheter att på egen hand förändra sin situation finns. Men problemen torde även ha en kulturell dimension, där denna förmodligen står för en del av mistänksamheten och uteslutandet. Där har nog ytterhögern, bl a National Front, gjort stor skada i det franska samhället, men samtidigt tycker jag att vänstern inte har varit konsekventa utan verkar ha låtit acceptera en utveckling som de faktiskt har ett s a s exekutivt politiskt ansvar för.

  En social och kulturell åtskillnad som tillsammans bidragit till att permanenta problem, kanske. (Man kanske kan säga att globaliseringen INOM Frankrike inte är tillräckligt god?!)

  Jag tänkte inte så mycket innan jag skrev det förra, nej. Men det var ju spännande scenarior a’la fiction jag var ute efter, ju! ;-) Mest lite spännande kvällstidningshookar. (em vet: skriver jag lite idioti tillräckligt mycket kanske man får en fin och upphöjd anställning som Expressen-skribent?! ;-)

  Inte här heller tänkte jag innan, men kom väl ner lite på jorden… :-/

 8. Du vet likaväl som jag att polisen säger en massa saker i sådana sammanhang. Det behöver inte ha ett smack med verkligheten att göra. Bara att polisen ”vet” en sådan sak är ett skäl att misstänka dem för desinformation.

  ”Jag tänkte inte så mycket innan jag skrev det förra, nej.”

  Nej jag märkte det. Det är å andra sidan lite Magnus i ett nötskal. På tangentbordet direkt och sedan, -njaa.. kanske inte.. :-)

  Men visst finns där säkert en kulturellt betingad bakgrund, men religiös, mja inte så mycket tror jag. Fattigdom, brist på framtidstro samt att inte känna sig välkommen räcker alldeles utmärkt..

 9. Frankrike – numera själva sinnebilden för nyliberalism.

  Var det inte för några veckor sedan Frankrike var sinnebilden för det sociala Europa som höll nyliberalismen stången genom reglerade marknader, statliga insatser för att integrera immigranter och social bostadspolitik?

  Fast konsekvens har ju aldrig varit regleringsivrarnas och statisternas främsta gren.

 10. Du har rätt Gertkvist, faktiskt är ju Frankrikes ekonomi en av de minst nyliberala och mest protektionistiska och centralstyrda i den västvärlden (undantaget Norge möjligen).

  Så Jinge, att svepande förklara upploppen som ett resultat av globalisering är inte bara felaktigt (då det finns betydligt fler och mer globaliserade länder) utan det är ungefär som att säga att det är mänsklighetens fel eller nåt liknande. Dvs det förklarar allt och ingenting.

  Du får nog allt grubbla lite mer över orsakerna till Frankrikes problem i förorterna.

 11. Det finns en insöad okunskap i gnället mot globaliseringen som väldigt tydligt innebär njugghet förm spridande av rikedomar och snålhet i att dela med sig.

  Om gränserna öppnas är det globalisering. Jinge önskar säkert att tullar avskaffas på handel med jordbruksvaror med Afrikas länder, men det är också en diskurs som även vänstern numeraomfattar (att en i jinges och andra vänstertänkares ögon Timbro-jävulen själv, Johan Norberg banat väg för detta tankegods genom att sopa banan med skräp är väl en annan kanske lite pinsam sak; skräp som förresten är just det som nu visas prov på att man har kvar). Men samma möjligheter ger alla andra gränsöppningar, och resultatet för vår del är att vi får mera kvar i plånboken när vi köper billigare produkter SAMTIDIGT som de i fattigare länder får mycket högre inkomster. Båda tjänar alltså.

  Men våra jobb då; Bob Dylans nasala och (i dubbel bemärkelse)dylanskt dystopiska kaskad ”well, It’s sundown on the union and what’s made in the USA” med Chevorna som sätts samman i Mexico etc? Vi får lite mera resurser kvar när saker blir billigare och kan börja göra saker åt varandra i ett succesivt växande tjänstesamhälle istället. Det har redan skett i västvärlden när jobben gått förlorade.

  Det är egentligen lite samma sak som att man gick från bondesamhället till industrierna. (Man slutade väl då även att arbeta dygnet runt eller på helger, utan under avtal med reglerade arbetstider.) Den Schumpeterska förstörelsen som frilägger resurser för det nya som blir framtidens melodi. En rationell process men ingen rationalistisk utveckling mot ett mål, och den sker i ett syfte att skapa mervärden för den minste individuelle 4-årige kapitalist som köper en billig leksak som för den leksaksfabrikör som flyttade fabriken till asien eller de arbetande leksakstillverkare som jobbar för denne. Frankrikes 4-åringar sätter press på fabrikörens löner så att denne tvingas erbjuda fattiga arbete som därigenom får en bättre standard, medan kanske 4-åringens farsa lär sig avancerad teknologi eller blir modedesigner…

  Vi förlorar på samma sätt som beträffande jordbruksprodukter när vi vägrar att liberalisera/globalisera även allt annat än jordbruksprodukter. För vad skulle det speciella med annan produktion vara? (Jo, förresten. Vänstergubbs romantiserande drömmar om att en fattig från arbetarklass har rätt att få stå i en skitig fabrik såklart! :-)

  USA har höjt sin teknologiska nivå på ett sätt så att de höjt BNP långt mera än Europa samt hållt arbetslösheten i schack. Att Europa sackar efter är onödigt, och den som inte ser att ett dåligt företagsklimat är ett problem eller att bidragsberoende inom vissa områden har blivit en kultur — en utsatthet i sig — den är blind.

  //Magnus

  (**) på det uppkäftiga 80-tals-albumet Infidels

 12. Nej förresten: Inte en ”skitig fabrik”, bara en gammal hederlig fabrik försås. Där föll jag huvudstupa framåt i min retorik… För visst finns det väl ett smul sanning i att äldre sossar vill att arbetare ska få stora fabriker att gå till, eller är jag bara en ”högergubbs”???

  :-]