Pakistans dubbla roller


Idag domineras nyheterna av Pakistan och den militärjunta som USA säger sig vara missnöjd med. Frågan om USA:s engagemang kan dock ifrågasättas.

Att USA, som vissa skriver, ”skärper tonen”, mot Pakistan betyder dock noll och ingenting. USA är landets viktigaste allierade och kommer på intet sätt att motsätta sig militärjuntans agerande mot de islamister som agerar för att få landet mer instabilt. Det är viktigt att komma ihåg USA:s roll i regionen, genom att stödja militärdiktaturen hoppas man att hålla tillbaka diverse talibangrupper som man tidigare stött ekonomiskt och militärt.

Tyvärr gör man i samma stund samma misstag som man gjort så många gånger förut. Man lierar sig med förtryckarregimer och inser inte att man på längre sikt får dessa emot sig. Situationen i Pakistan är speciell eftersom landet har kärnvapen, något som inte USA kan bortse ifrån. Nu har man låst upp sig i en koalition med, en man som kan kalla sig ”president” så länge det gagnar USA:s intressen.

Att Pervez Musharraf ses som en marionett för Bush likt Hamid Karsaj i Afghanistan hindrar dock inte i sammanhanget. Som vanligt är det inte vare sig Musharraf, Karsaj eller Bush som betalar notan. Något som svenska media borde trycka på hårdare än vad de gör.

Källor: DN DN1 DN2 AB AB1 AB2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Pakistan, Pervez Musharraf, Afghanistan, Hamid Karsaj, George W Bush, Marionetter, Politik, USA[/tags]


5 svar till “Pakistans dubbla roller”

 1. Det finns en tradition att USA binder upp sig till kufar som sedan elimineras för att de börjar uppträda självsvåldigt, eller som man struntar i att stödja när de gjort sig omöjliga. Diem i Vietnam, Trujillo i Dominikanska Republiken, Shahen av Iran, Saddam Hussein i Irak, Mobutu i Zaire – det är några namn som kommer för mig i en hast. Så rätt vad det är kanske någon i Washington tänker om, och då är det ajöss för Perverse Musharraf!

 2. Läste nyss i en amerikansk bok (tryckår 2004) om Pakistan att 50% av befolkningen räknas som ’illiterate’ och
  att 22 familjer äger det mesta av banker, försäkringsbolag och industri.
  Musharaff som besökte Stockholm för ett par år sen, lovade mycket, men han har inte gjort något alls för att landet ska gå mot demokrati

 3. Han är en diktator och man kan se i denna stund att han visar vem han är då han arresterar jurister och hindrar högsta domstolen in Pakistan att i hans tycke fatta ”fel” beslut.

 4. Tycker media och folk i väst är så fjantiga när dem börjar sina häxjakter.. sedan musharraff kom till makten har det bara gått frammåt för Pakistan på alla fronter, om inte statistiken talar sitt tydliga språk så vettefan vad som gör.. sen har jag varit där flera gånger personligen och sätt vilka stora skillnader det blivit bara sedan han kom. Och angående det hela med högsta domstolen.. det va det bästa han kunde gjort enligt mitt tycke då den endast fanns till för att sabbotera det presidenten försöker åstadkomma, man friar tex alla terrorister som presidenten fängslar (tex, röda mosken incidenten, samtliga domar upphävdes och alla friades), enbart i sabboterande syfte, om man kan kalla det politiskt korrekt så then be it.. Högsta domstolen var roten till instabiliteten den senaste tiden så nu fick dem betala, synd att det blev på det här sättet bara.. Media är så ensidig, spellar ingen roll vilken del i världen man följer den! Var lite mer källkritiska!

 5. Yurrre

  Vad skulle vi ta oss till utan sådana tillförlitliga källorrrr som du!