Osäkra väljare söker info på nätet


DN Skriver idag: ”Unga väljare tar ställning mer och mer via hemsidor. Internet kan spela en avgörande roll i nästa års val.”

”För osäkra väljare är partiernas hemsidor och annan nätinfo minst lika viktiga som dagstidningar och teve. Nära hälften av de osäkra tänker i första hand söka sin politiska information via nätet, enligt en Temomätning.”

Som bloggare kanske man borde bli glad över en sådan utveckling. Stämmer Temos undersökning överens med verkligheten så finns det en fördel med mångfalden på nätet, och den fördelen består då i att många som annars inte skulle få komma till tals gör det idag.

Samtidigt är det lite skrämmande eftersom vi alla vet att nätet inte är en plats där man i alla lägen hittar balanserad och korrekt information. Som argument mot det kan man givetvis invända att medierna inte heller uppfyller dessa krav i speciellt hög utsträckning.

DN: ”Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Temo, konstaterar att den politiska informationen alltmer går genom kanaler bortom journalisternas kontroll. – Det är en form av maktförskjutning, en spännande möjlighet för partierna att nå väldigt stora grupper väljare utan att ta omvägen via medierna.”

Detta uttalande visar också på en helt annan sak än vad Källebring tänkt sig. Nu går de politiska partierna ut med sina respektive ”utspel” i medierna, där den borgerliga alliansen leder såpaligan med folkpartiets olika rasistanstuckna uppkastningar i tid och otid. Som mycket god tvåa kommer Reinfeldt med sin allvarliga uppsyn, lätt bekymrad, där han försöker göra gällande att se sämst ställda ska finansiera överklassens pigor.

Att regeringen Persson & Co gör honom platsen stridig med olika utspel om spionlagar mot människor som inte är misstänkta för brott understöds ivrigt av kvällspressens fantasifulla och delvis påhittade historier om olika ”terrorister” i Sverige.

Numera avgörs valet i TV:s morgonsoffor och i olika debattprogram. Det var inte så länge sedan de olika folkrörelserna hade ett avgörande inflytande över hur människor tog ställning inför valen. Att partierna generellt tappar medlemmar är ett tydligt bevis på att något gått fel under vägen fram till idag.

Personligen oroar jag mig trots allt mer över att Temos åsikt faktiskt kan vara sann. Då kommer vi framgent att översvämmas av olika näringslivsbloggar där reklambyråer som Timbro lurar i bakgrunden. Bloggar som är snygga och lättlästa och skrivna med en glimt i ögat. Bloggar med mycket bilder och en folklig touche..

Blir det för svåra konkurrenter till de genuina bloggarna?

[i] Artikeln i DN


4 svar till “Osäkra väljare söker info på nätet”

  1. Borttaget metasurr / Jinge

    – Varför skulle du personligen vara ansvarig för vad jag skriver??

    Lagen är så konstruerad. DEt som skrivs här, oavsett av vem, är jag ansvarig för.

  2. Jag såg din kommentar när det gäller privata bloggare och näringslivsbloggar. Din blogg är lättläst och har många bilder och jag läser den gärna även ifall jag har vissa synpunkter på dina åsikter. Det som förvånar mig som känner till dina starka känslor för upphovsrätt är att du orkar med att ordna tillstånd att publicera bilderna på din blogg. Det är väl ofta inga problem på näringslivsbloggar där man säkert har avtal med bildbyråer och tidningar.

  3. Man måste ligga i som en Vietnamesisk risbonde förstår du.. :)

    Annars kan jag tycka att det finns en gradskillnad även om det knappast håller i en domstol. Använda en bild som en privatperson tagit skulle jag inte klara. Men att låna en från CNN gör mig inte lika mycket. Lite moral även om det inte håller i rätten kanske..