OS – framgång eller inte?



Framgångar i OS brukar mätas i antalet medaljer som ett land skördar. Sverige har nu 7 medaljer och ligger på 8:de plats i medaljligan. Nu hoppas vi på guld i herrstafetten. Samt om arenorna, arrangemanget och inte minst invigningen. Då det gäller OS i Sotij har andra aspekter varit framträdande, kanske främst i USA-pressen. Kanske kan de något tillspetsat sammanfattas i beteckningen – OS som inslag i hetsen mot Ryssland.
OS-invigningen II imagesCAO2T26W

Någon kritik mot den förnämliga invigningen har dock inte framkommit. Som Stefan Lindgren skriver i Nyhetsbanken ”bjöd arrangörerna på ett majestätisk skådespel med bl.a. en glödande trojka av hästar, mångfärgade lökkupoler guppande i luften, litterära referenser till Gogol och Tolstoj, bilder i konstruktivistisk stil över det socialistiska uppbygget under sovjetåren, hyllningar till kärleken – till barnen och familjen. Vad Ryssland saknar i popmusik och Hollywoodglans kompenserades rikligt med klassisk musik, litteratur och balett och mängder av ortodoxa symboler (fisken, flicka på klot etc). Gräddan av rysk balett deltog och den levande musiken blandade på ett skickligt sätt fragment från Aleksandr Borodin Georgij Sviridov (Natasjas bal), Stravinskij och Tjajkovskij (Svansjön) och Dmitrij Sjostakovitj.” Och den store dirigeten Gergei var bland dem som bar OS-flaggan. Även invigningen av London-OS var bra, men framställningen av Rysslands historia var mer dämpad och kortare tycker jag.
Björgen, Kalla originalCA4N2KQ9

I DN skrev i tisdags den erfarne sportjournalisten Johan Esk under den märkliga rubriken ”En vanlig demokrati hade inte lyckats” att ”Putins OS är de bästa vinterspel jag bevakat.”. Vid skiathlon i lördags då Charlotte Kalla tog silver rapporterades om perfekta spår i TV 3.
Och detta tjat om just Putins spel – det är arbete som utförts av tusentals människor, där många arbetare tyvärr inte betalats enligt avtal (”Uppdrag granskning”), och där korruption förekommit, liksom i andra olympiska spel. Hela föreställningen vid invigningen bar titeln ”Drömmar om Ryssland” och var producerad under ledning av Konstantin Ernst, chef för Rysslands första TV-kanal.

DN och andra svenska massmedia har betonat att Obama och andra västledare inte deltog, och vissa västledare uppmanade direkt till bojkott. Vid OS 2002 i Salt Lake City deltog 20 stats- och regeringschefer, i Turin 2006 var det 15, i Vancouver 2010 39 och nu i Sotji över 60 stats- och regeringschefer. Dessutom dedltog FN:s generalsekreterare Ban Ki-Mon, men ingen representant för den svens regeringen. Minns ni alla rapporterna om att endast 20 regeringschefer deltog vid OS 2002 och bara 39 år 2010? I så fall är minnet kort – sådana rapporter fanns inte. Nu gällde det att hetsa mot Ryssland.

Från USA deltog förra chefen för Homeland Security Janet Napolitano och USA: s ambassadör i Ryssland Michael McFaul, som högljutt stött oppositionen mot Putin? Italiens premiärminister Enrico Letti var den ende G8- ledare utanför Japan som deltog vid invigningen har fått hård kritik för detta.

I USA har man hårt kritiserat lagar i Ryssland som förbjuder ”homosexuell propaganda”, medan USA upprätthåller mycket intima band med regimer som Saudiarabien, där homosexualitet är straffbart med prygel och död. Google ändrade färgerna i sin OS-logo till de regnbågsfärger som anses symbolisera homosexualitet. Men Rapport på TV 2 kunde sända ett inslag i söndags med bilder och intervjuer på Sotjis gay-klubb, som man inte trodde existerade. De USA-amerikanska massmedias rapportering granskas ingående i länkad artikel från Globalresearch.

USA:s luftfartsmyndigheter kom på att terrorister kunde gömma sprängmedel i tandkräm på plan till Ryssland, och kunde annonsera detta dagen före spelens invigning. Påpassligt och omtänksamt, eller hur? Och våra välartade massmedia förmedlade detta utan någon särskild kommentar.
Tjetjenien rebeller basayevKHATTAB

Hur pass stor den omdiskuterade risken för terrorhot är vet jag inte. Detta bedöms, enligt Michel Chossudovsky på Globalresearch främst komma från rebeller i Tjetjenien, som USA försökte hjälpa till att avsöndra efter Sovjetunionens sammanbrott. De viktigaste tjetjenska rebelledare, Shamil Basajev och Al Khattab, utbildades och indoktrinerade i CIA-sponsrade läger i Afghanistan och Pakistan. De två viktigaste tjetjenska rebellgreupperna var anslutna till al-Qaida och uppskattades till 35 000 man. De fick stöd av Pakistans militära underrättelsetjänst (ISI) på uppdrag av CIA. Michael Chossudovsky skriver att Moskva säkert är fullt medveten om att USA i tysthet stödjer terrogrupper som hotar OS.

Trots en smutskastningskampanj från vissa USA- och EU-ledares sida ser OS i Sotji är inledningen på OS en stor framgång för arrangörerna.u hoppas vi på fortsatt framgång för spelen arrangörsmässigt, sportsligt (vi vill slippa dopingfall), och gärna någon medalj till Sverige!


i , , , , , , ,

i
DN 11/2 Johan Esk Nyhetsbanken US massmedia om OS Hotet om terroristattacken DN curling Calle Rockbäcks blogg Seniorbloggen Socialist och bloggar


2 svar till “OS – framgång eller inte?”

  1. tyvärr ligger våra nyheter efter, med eller utan vilje. för en vecka sedan utbetalades slutlöner till ca. 6000 arbetare av den olympiska ryska kommiten (påpekas kan att dom flesta arbetsgivarna var privata)