Organisationen Djurens Rätt har talat


Det är inte särskilt ofta som jag har anledning att berömma en organisation med ett uppenbart särintresse som Djurens Rätt.

Men när det gäller den s.k. ”godsjakten” på uppfödda och tama fåglar så ger den en fadd smak i munnen. Oavsett vad man än tycker om jakt så känns det jämförbart med att tillåta jakt på Skansen i Stockholm. Att föda upp djur, enkom på grund av att vissa människor vill skjuta dem i småbitar, känns som en sorts barbari som inte är värdigt vårt släkte. Jag håller stenhårt på Djurens Rätt i denna fråga.


47 svar till “Organisationen Djurens Rätt har talat”

 1. Jag kan bara instämma.

  Normalt är jag inte så förtjust i såna här uttalanden, men godsjakten är enbart att döda djur för sitt eget höga nöjes skull. Det finns ingenting ärofyllt eller spännande med det. Det är som att skjuta fisk i en tunna.

 2. Ja det är helt djävla otroligt. Och vissa av dårarna fullkomligt vägrar att ta in fakta…

 3. ”Och vissa av dårarna fullkomligt vägrar att ta in fakta… ”

  Vilka fakta Jinge? Tror det förklarats en hel del för dej på annat ställe och hur mycket av detta har du tagit till dej? Om du är resistent mot fakta i frågan, kan inte andra få vara det? Jag har ju varit med på ett rätt stort antal ”godsjakter” och ska delta i fler, kan det då inte vara läge att fråga lite fint hur det verkligen går till? Du torde vid detta laget ha fått klart för dej att budskapet som FDR matar dej med inte för en sekund klarar av en granskning faktamässigt..

  isecore..

  Skjuta fisk i en tunna? :-))) Om det vore så lätt så skulle jakten inte vara speciellt eftertraktad öht. Det är inte speciellt hedrande varken för gården/viltmästaren att ha tama fåglar så riktigt så enklet är det inte. Sen är det inte bara att tömma ut ngr hundra fåglar och därefter skjuta dem, det är bara FDR som gör gällande att så är fallet.

  / Samuel

 4. Som jag sagt tidigare, under en annan blogg om detta, fåglarna släpps i juni/juli och klappjakter startar tidigast i november. Mycket arbete läggs ner för att passa fältviltet, där fasanerna bara är en av alla arter, skyddsplanteringar och sprurningsfria kantzoner för insekternas skull är exempel på sådan viltvård. 40 procent av fasanerna skjuts under jakt och de skjuts INTE i småbitar utan är högkvalitativt livsmedel. Resten lever vidare i frihet. Detta är fakta hämtat från bland annat Svenska Yrkesjägareföreningen. Varifrån hämtar ni era fakta och vilka fakta talar du om att ”dårarna” vägrar att ta in Jinge?

 5. Märker ni inte att jag tycker det jag tycker oavsett vad ni kommer med för argument? Jag tycker att det är helvittes sjukt att föda upp fåglar bara för att det är kul att skjuta dem i småbitar. Det är något som jag anser att man ska söka för, träffa en psykiater, gå i terapi eller vad som helst. Det är fullkomligt vansinne att skjuta oskyldiga fåglar för ”nöjes” skull. Att dessutom detta är ”godsjakt” där baronen tar emot sina gäster som får betala dyra pengar för att skjuta dessa djur är s j u k t !!!

 6. Konstigt att du aldrig svarar på mina frågor. Aldrig. Det enda du säger är att det är ”sjukt att föda upp fåglar för att det är kul att skjuta dem i småbitar”. Och det svarar du på precis ALLT! Trots att du får klara fakta, att fåglarna används som livsmedel, skriver du åter och åter att de skjuts i småbitar. Dessutom jagar i stort sett varenda jägare för nöjes skull. Det är roligt att jaga, både älg, rådjur, vildsvin och fågel.
  Och du ser fortfarande inte jakten ur viltets synvinkel utan hänger upp dig på att vissa jägare har pengar, är ”baron”. Tycker du att det är fult att vara rik? Det är väl en fördom?

 7. Men vad är det som är sjukt egenligen? Det är det som är så obegripligt när det gäller dej.

  Det skjuts inte en endaste liten rapphöna i småbitar. Det är en irrlära, lika logiskt som om jag satt här och vart upprörd över att lärarna piskade varje unge i skolan med linjal 25 slag per dag. Du bygger en värld som inte finns och kritiserar den sedan och mår uppenbarligen bra av detta.

  ”Märker ni inte att jag tycker det jag tycker oavsett vad ni kommer med för argument?” Jodå, det står helt klart :-) Det som är lite förvirrande är att du inte klarar av att begripa vad som faktiskt sker på dessa gårdar. Paradoxen i detta är att de människor som du hyser mest agg gentemot dvs grevarna samma människor som på allvar kan säkerställa att viltet har det bra. Hur många normala dödliga har råd att ställa om produktiv jordbruksmark till viltvatten och remisser för fälthönsen? Är du rent av sur på grevarna för att de är välbeställda? De har råd att hålla sig med stora ägor och även anställt folk som sköter viltförvaltningen? Då baronen mfl återkommer i ditt surr konstant så måste det vara någon slags hack i skivan där vad vet jag?

  Du fann dej tvungen att ifrågasätta mina erfarenheter av jakt tidigare, förbehåller mej då givetvis rätten att undra om du någonsin har satt din fot i marker där det finns en proffesionell viltförvalning? Nu pratar vi då inte om närmsta skogsdunge där det står ett jakttorn för det är inte det samma. Nå, har du besökt något ställe där detta på allvar utgör en av flera näringar på en gård?

  Nå.. jag förstår att du ånyo kommer att häva ur dej din standard replik 1A och tja det är bara att konstatera att du i så fall är något som kan beskrivas som en nyttig idiot, du förmedlar ett budskap där du inte har begrepp om ens hälften av innebörden men detta bekymmrar dej föga, du hänger bara på FDR i denna fråga. De hade förövrigt en punkt på sitt årsmöte i år, medlemmar hade väckt frågan om inte FDR skulle sluta kritisera jakten. Det konstar nämligen trovärdighet då de tvingas ljuga en massa för att ställa jakten i en så pass dålig dagar att de kunde få gehör för sina argument. De vart nedröstade denna gång..

 8. ”Och du ser fortfarande inte jakten ur viltets synvinkel”

  Det förvånar dig ?? :-)

  Vill du själv se jakten ur viltets synvinkel ??

 9. Märker ni inte att jag tycker det jag tycker oavsett vad ni kommer med för argument?

 10. Visst och det är förvirrade. Om jag fick veta att jag var ute och cyklade i en fråga så skulle jag tveklöst revidera mina tankar och ffa passa mej noga som f-n för att torgföra dem, folk kan ju tro att man är knäpp :-)

  Mvh!

 11. ”Om jag fick veta att jag var ute och cyklade i en fråga så skulle jag tveklöst revidera mina tankar och ffa passa mej noga som f-n för att torgföra dem, folk kan ju tro att man är knäpp :-)”

  Men oavsett vad du än tycker så kommer jag att fortsätta att anse att det är sjukt att döda djur bara för nöjes skull. Det finns inga argument som biter på den övertygelsen.

  Hade du hävdat att du var nödd och tvungen att skaffa mat hade jag inte bråkat på dig. För många på landsbygden så är jakten ett sätt att fylla frysboxen i dyrtider. Jag skulle troligen inte bråka nämnvärt om de dessutom knäppte en olovlig älg..

  Däremot blir jag heligt förbannad på idioter som skjuter varg t.ex.

  Och att föda upp fåglar bara för glädjen att skjuta dem sönder och samman är för mig obegripligt. Och det är sannerligen inget fel på mitt förstånd..

 12. ”Men oavsett vad du än tycker så kommer jag att fortsätta att anse att det är sjukt att döda djur bara för nöjes skull. Det finns inga argument som biter på den övertygelsen.” skriver Jinge.

  Då är du alltså emot all jakt, Jinge. Alla jägare, åtminstone 99 procent, jagar för att det är roligt.
  Min kärlek till jakten är djup, det är en relation med naturen och djuren där själva dödandet är en komponent. Det är inte dödandet som är jaktens tjusning, då kunde vi lika gärna stå hemma och nacka höns.

  När jag skriver att du inte ser det hela från viltets perspektiv menar jag att du, av någon outgrundlig anledning, hackar på ”baroner” och ”gäster som betalar dyra pengar”. Vad har det med saken att göra?
  Ur viltets perspektiv sköts fasanjakten under samma jägarmässiga och jaktetiska former som vilken annan jakt som helst.

  En fasan tillbringar sina första fem veckor i en voljär, släpps ut och sedan tillbringar närmare fem månader i full frihet, kanske fälls under jakt eller fortsätter att leva i frihet.
  Jämför med ”fågelfabrikerna”, den kyckling som de flesta av oss äter, hur lever de? Då har fasanerna ett, utan motstycke, bättre liv.

  Djurens Rätt körde i lördags i busslaster ut till ett gods för att titta närmare på ”förödelsen”. De fann naturligtvis ingenting för alla fåglar är sedan flera månader släppta i frihet.

 13. ”Då är du alltså emot all jakt, Jinge. Alla jägare, åtminstone 99 procent, jagar för att det är roligt.”

  Du gör mig bekymrad Sussie. Jag vet att man i skolan hävdar att alltfler lämnar skolan utan elementära läskunskaper, men eftersom du skriver hyfsat så fattar jag egentligen inte vad som händer på din kant. Jag skriver oxo hyfsat och det brukar faktiskt framgå vad jag menar och tycker. Men du tycks ha väldiga svårigheter med mina texter.

  Det är således återigen något som du inte har förstått. Om jag trodde att det hjälpte skulle jag kopiera in RUBBET av vad jag skrivit i detta ärende.

  Har du för liten bildskärm eller är dina glasögon optimerade för att se tangentbordet?

  Du ger dig väl i alla fall inte ut i naturen med din syn? Då måste allmänheten varnas! :)

 14. Och Jinge svarar fortfarande inte på mina frågor… Har du sett dem? Min syn är perfekt, hur är det med din?

 15. ”Och Jinge svarar fortfarande inte på mina frågor… Har du sett dem? Min syn är perfekt, hur är det med din?”

  Det är ett medvetet val Sussie! De är för ointressanta för mig. Jag tycker vad jag tycker.. :)

 16. Nej, jag har märkt att välunderbyggda fakta inte är något som biter på dig, att du själv är i avsaknad av sådana i den här frågan och istället omvandlar dina egna fördomar till ”fakta”… Synd…

 17. Vem säger att det är välunderbyggda fakta?

  Du??

  Jag anser att det är skitsnack och ett stinkande försvar för en rutten sak.

  Sedan tycks du av ngn anledning inbilla dig att du har ngn sorts rätt till svar.. Jag svarar om det intresserar mig, och svarar på det sätt jag känner för. Och o a v s e t t vad jag svarar så bjäbbar du emot.

  Det ÄR tröttsamt i längden Sussie!

  Jag har sagt tusentals gånger att jag anser att det är sjukt att föda upp djur bara för att få ”nöjet” att skjuta dem i småbitar!

  VAD exakt är det du inte förstår av det?

  Är det inte ett tillräckligt tydligt svar ???

 18. Att döda smådjur för nöjes skull.

  Var det inte så de flesta seriemördarna började sin karriär?

  Sinnessjukt…

 19. Jag har haft det på tungan flera gånger Olydig. Som du sett så verkar förespråkarna för denna verksamhet notoriskt ovilliga att ta in andras synpunkter, eller ens försöka att acceptera dem.

  Men det är korrekt. De flesta seriemördare börjar med meningslöst dödande av djur. Skrämmande, eller hur?

 20. Ni är patetiska. Att inte vilja argumentera och dessutom blunda för fakta. Har ska jag kunna ”ta in” synpunkter när ni inte har några!?! Ni har inga argument utan bladdrar ett slags mantra i era inlägg och tror att det är helt okej.

  Men det måste vara uppenbart för alla som läser det här att era brister i argumentation är i stort sett total.

  Så typiskt att börja kasta skit på motparten.
  Du skriver i dina egna regler att du raderar personangrepp. Här sitter ni nu och kallar mig presumtiv seriemördare. Det går tydligen alldeles utmärkt! Men när jag skrev att du Jinge inte har underlag och fakta för det du skrivit om fasanjakten, att det var lögn, då blev jag raderad, istället för att visa var du fått uppgifterna ifrån.

 21. Dessutom är jakten inte meningslös. Viltet tas till vara, det är högkvalitativt livsmedel. Pengarna som kommer in för detta används att stärka biotopen för allt fältvilt.
  Fåglarna har varit i frihet under flera månader och jakten sker under jägarmässiga former.

 22. Men Sussie !?

  Har du inte gett upp Ä N ?? :-)

  F.ö. är det ett fakta att seriemördare ofta startar sin ”karriär” genom att utföra meningslös misshandel och oxo mörda djur..

 23. Nej, har du något annat fult att kalla mig nu? Måste väl finnas något riktigt smaskigt att dänga till med?

 24. Jag har väl inte kallat dig ngt fult?

  Jag som är en så artig och timid person. DESSUTOM är jag djurvän!

 25. Här är mer fakta:
  Ann Causey vid University of Gergia har i sin forskning visat att barn som exponeras för jakt och vapen inte visar med antisociala beteenden vid högre ålder än andra barn. Jakt kräver vapen, vapen kräver laglydighet, skötsamhet och psykisk hälsa.
  Nu står det 137-0 vad gäller sakliga fakta. Till mig. Vad gäller framförda fördomar, 112-0. Till dig.

 26. Sussie: ”Ann Causey vid University of Gergia har i sin forskning visat att barn som exponeras för jakt och vapen inte visar med antisociala beteenden vid högre ålder än andra barn. Jakt kräver vapen, vapen kräver laglydighet, skötsamhet och psykisk hälsa.”

  Du är fan-i-mig helt otrolig! Jag har aldrig någonsin surrat om jakt och vapen. Det var någon som påpekade att massmördare ofta i sin s.k. ”karriär” ofta dödade och/eller skadade djur innan de gav sig på människor.

  Då kommer du dragandes med något surr som en vaktmästare på något universitet har skrivit i personalblaskan..

  Att du aldrig ger upp !?

  Gå och bråka med gubben din i stället !! :-)

 27. Att påpeka att massmördare i sin karriär har dödat djur är som att hävda att heroinister har rökt tobak tidigare i livet. För den som drivs av en drift att döda är det säkert en väg som faller dem i smaken. Men att någon kan få en kick av att döda innebär inte att det skulle vara orsaken till andras jaktintresse.

  Nu frågar jag dig, Jinge: är detta något du inte har förstått eller är det något som du inte låtsas förstå? Ditt argument, om du vill kalla det så *ler*, är helt och hållet irrelevant.

  Det är ganske ovanligt att folk driver en blogg med den medvetna drivkraften att göra bort sig offentligt, men här har vi ett undantag… ”All hat, no cattle”. :-)))

 28. ”Att påpeka att massmördare i sin karriär har dödat djur är som att hävda att heroinister har rökt tobak tidigare i livet.”

  Det är ett känt faktum inom psykiatrin. Det är nog mer regel än undantag.

  ”Ditt argument, om du vill kalla det så *ler*, är helt och hållet irrelevant”

  ? Det var väl inte jag som först nämnde det?

  ”Det är ganske ovanligt att folk driver en blogg med den medvetna drivkraften att göra bort sig offentligt, men här har vi ett undantag… “All hat, no cattle”. :-)))”

  Tycker du att jag gör bort mig offentligt när jag driver med er så ni tappar koncepterna helt..?

  :-) :-) :-) :-) :-) :-)

 29. Svenska Jägareförbundet ställer sig bakom och försvarar klappjakten på fasan. Så då betvivlar du den jaktliga kompetensen där också?

 30. Kör du samma teknik på alla dina bloggar så fort det är någon som inte tycker som du? Inte låtsas om vad de har att säga? Nedvärderar deras åsikter och argument och kallar dem ”sinnessjuka”?

 31. ”Kör du samma teknik på alla dina bloggar så fort det är någon som inte tycker som du? Inte låtsas om vad de har att säga? Nedvärderar deras åsikter och argument och kallar dem “sinnessjuka”?”

  Jepp. Konsekvent! På alla 39 bloggar jag har.

 32. Inte för att jag vill ställa mig på någon av sidorna i denna ”debatt” men nog tycker jag att det är märkligt att man kan uttala sig som Jinge gör här för att sen konsenvent vägra ta till sig andras åsikter. Skapar inte mycket utrymme för debatt direkt.

 33. ”Inte för att jag vill ställa mig på någon av sidorna i denna “debatt” men nog tycker jag att det är märkligt att man kan uttala sig som Jinge gör här för att sen konsenvent vägra ta till sig andras åsikter. Skapar inte mycket utrymme för debatt direkt.”

  Jag vet inte, lusten till ”debatt” försvinner i samma stund som några ”debattörer” ägnar sig åt diverse personangrepp så jag blir tvingad att radera deras kommentarer. Efter att ha gjort det ett antal gånger så försvinner lusten att försöka helt med försök till seriös debatt. Blir man idiotförklarad bara för att man tycker att det inte känns riktigt att föda upp djur bara för glädjen att skjuta ihjäl dem så är det knappast min seriositet som det är fel på i alla fall.

 34. Ok, nu har du en fungerande mailadress.

  Du får som sagt gärna ha din åsikt liksom alla andra men är du helt ointresserad av att höra vad andra anser?

 35. Inte alls. I morgon, eller i alla fall denna vecka, ska jag ägna en bloggning åt hur vissa kycklingfabrikanter pressar in vatten i fåglarna, hur partier dras tillbaka pga smitta, hur tonvis med kycklingar hamnar på soptippen, varför klädkjedjor drar sig ur kampanjer och varför det varslas till höger och vänster. Dessutom finns en annan företeelse jag inte gillar och det är halal och kosherslakt. Så nog har jag ett genuint intresse alltid.. :-) Och när fågelslakterierna förbjuder pressen att komma in då blir jag misstänksam.. :-)

 36. Pressar och pressar, det brukar benämnas injiceras eller marineras beroende på hur man gör och vilken produkt det är. Partier som dras tillbaka p g a smitta vet jag inget om men däremot att djuren avlivas i stallen p g a Salmonella. Att Indiskan drar sig ur kampanjer beror på kriminella aktioner från djurrättsaktevister. Varsel blir det p g a att svenskarna föredrar billigt utländskt kött utan kontroller före svensk kvalité. Hallalslakt skiljer sig inte från konventionell slakt på annat sätt än att det är en muslim som kontrollerar att avblödningen går rätt till och att kycklingen har ansiktet riktat mot söder. Kocherslakt vet jag inget om. Pressen är välkommen men att sätta upp kamror för övervakning är inte popis bland personalen.

 37. Innan du skrev en kommentar med fungerande mailadress googlade jag lite. Jag tyckte att det var anmärkningsvärt att en medarbetare på ett stort livsmedelsproducentbolag satt och debatterade här på arbetstid.

  Men salmonellasmitta minns jag inte, men smittade jåglar var tillbakadragna, tonvis med fågel körda till tippen och pressen hade inte fått fotografera inne på företaget. Det var mer oxo men jag har givetvis inte kollat källorna mer än att det var kända tidningar som skrev.

  Jag blev lite extra nyfiken maa den så aktuella fågelinfluensan. OM man kallar det injiceras eller marineras spelar mindre roll. Ditt företag har fått en hel del kritik för detta. Jag har inte kollat i vad mån ni fått mer kritik än konkurrenterna, men det var en lite lustig tillfällighet att jag redan visste var du jobbade.. :)

  Men som sagt, detta är en metadiskussion till viss del eftrsom det egentligen inte har något med ursprungsinlägget att göra, det att jag ruttnar på den sorts ”jakt” som du och en till vurmar för (sambon?). Det blir än mer tydligt när du petar in din ”url”.

  Sedan har du faktiskt en lite underlig inställning till en blogg kan jag tycka. Att man ska/får kommentera betyder inte med nödvändighet att man får avvika från ämnet hur mycket som helst. Och definitivt inte att man får ägna sig åt personangrepp när den man diskuterar med anmäler avvikande uppfattning. Vill man ha en oinskränkt rätt att tycka vad man vill får man börja blogga själv.

  Gör man dessutom sin blogg tillräckligt intressant så kommer efter ett tag folk att vilja läsa vad som skrivs. Folk vill aldrig i något sammanhang läsa en massa invektiv om varandra i en diskussion.

  Men som sagt, detta var meta och där är det nu ”Case Closed”..

 38. Jaså du Jinge, nu när du inte har Lazze att bråka med så lever du rövare här i stället, blev det för tråkigt på fidonet ? trist sa bull, boring sa bull, lessamt sa måns, eller var det kasper jesper och jonathan.

 39. WOW!

  En gamling i farten! Kul!

  Ptja, som vanligt räcker det ju med att jag säger vad jag tycker för att somliga ska reagera. Men FidoNet, finns det fortfarande kvar? (Och eftdrsom det är en metadiskussion får du väl maila svaret..)

 40. fasen oxo jinge, skrev in fel mailadress till dig tidigare, du fick spamadressen, sorry.

 41. Håller helt med jinge ang. godsjakten! Det är sjukt att för nöjes (och finansiell skull) föda upp djur för att skjuta dem. Det är en helt annan sak att skjuta ned ett förstort bestånd, men så är ju inte fallet!

 42. Du hoppar på godsen/fasanuppfödare som släpper ut fasaner i det fria för att sedan skjuta och bli mat. Jag ser inget fel med det, eftersom de fåglarna får leva ett fritt liv i det fria. Men om du fick välja, skulle du äta en fasan som blivit skjuten i det fria eller skulle du äta en buruppfödd fågel? Jag vet vilken jag skulle valt….(Fasanen utan tveka). Och en hemlighet till jag skulle betala för det också!

 43. jag förstår inte hur du kan säga ”att föda upp djur bara för att skjuta dem i småbitar tycker jag är helt sjukt” när han säkerligen vrider på ugner och slänger in en kyckling som har fötts upp i en bur som den knappt får plats i och sedan dödats? och jag vet ju att du inte kommer svara för du är har ju inte gjort det tidigare, dessutom är det en fråga du säkert inte kan svara på, men skulle någon ställa mig den frågan skulle jag svara att jag tycker att vilt som har skjutits i det fria är många gånger bättre en uppfödda djur, för de har haft ett bättre liv….