Om reklam på bloggen

För drygt två veckor sedan beslutade jag mig för att testa Google AdSense här efter lång tvekan. Tveksamheten bestod (består) i första hand på att jag är lätt skeptisk till reklam.

Jag är inte reklammotståndare på något sätt, jag tror att reklam är lika nödvändig som kollektivtrafik, däremot är jag skeptisk till mycket av den reklamen man utsätts för – utan att ha särskilt bett om den. Men, sa en vän, nu kan ju besökarna på din sida klicka på reklamen och stödja den på ”kapitalismens” bekostnad… Jodå, det låter ju skojigt, men jag utgår ifrån att folk blir nyfikna på reklamen och klickar därför.

Men det är inte helt okomplicerat. De som regel-
bundet besöker sidan vet att jag har åsikter om en del saker. Bland annat Israel, eller ska man vara mer precis så är det israels regering jag har åsikter om. Landet skulle jag gärna åka till om de bara behandlade palestinierna vettigt. Men en av annonserna från Israel blev alldeles för mycket. Det var en annons som uppmanade folk att stödja IDF, Israels armé. Annonser om resor till landet bekommer mig inte. Folk gör väl precis som de vill. Men att stödja IDF blev för mycket så den annonsören åkte in i filtret.

Det finns en del annat som jag stör mig på också, men än så länge står jag ut. Jag har tänkt prova det minst en månad, sedan får vi se. Visst, jag hade kunnat sätta upp någon typ av knapp med uppmaningen att ”donera” men jag tycker personligen att det känns rätt fånigt. Förra gången jag hade reklam på min hemsida var när jag hade en domän som hette www.jif.net (nu tvättmedelssida) och det fungerade hyfsat eftersom jag hade rätt mycket trafik till den sidan. Men jag står inte ut med alla blippande och flimrande annonser så AdSenses textreklam verkade mer rimlig.

Så som sagt, det är ett prov i första hand drygt två veckor till. Sedan lär jag behöva ta ställning till reklamens vara eller icke vara. Men som min vän föreslog, klicka inte på reklamen av politiska skäl. Stöd i stället bloggen genom att klicka på det som ser intressant ut…

PS: Gör inte samma misstag som andra. Läs igenom kommentarsreglerna och följ dem. // Jinge

 

  10 comments for “Om reklam på bloggen

 1. 29 september, 2007 at 17:11

  Nu var det en annons med ”Gud Älskar Dig” och en annan från Livets Ord… :-I

  Jesus… :-/

 2. 29 september, 2007 at 17:45

  Fortsätt att stå ut Jinge! Du har löst det på ett snyggt sätt så att det inte stör nämnvärt. Jag håller med dig om problematiken kring att det kommer budskap som du inte ställer upp på, men det gör det väl i kommentarerna också, eller hur?

  Det är ju ändå en stor skillnad mellan vad du skriver i dina texter och vad andra skriver. I kommentarerna framgår det tydligt att det inte är du som skriver det, och samma sak gäller reklamen. Vi är alla smarta nog att inse att det inte är dina åsikter i reklamen och vi vet att det är svårt för dig att sortera den till 100%. Om du ändå inte gillar det så kanske du kan hitta en sponsor som får göra reklam på din sida. Ett företag eller organisation som du gillar. Du har så många läsare att det säkert skulle vara många som är intresserade av att synas här.

 3. Micke
  29 september, 2007 at 18:08

  Hörrö din rackare! Du vill allt att vi ska klicka på reklamen varje gång vi besöker bloggen! Är vi tillräckligt flitiga så kanske du tom kan få din kostnad för bredbandet betald! :-)

 4. 29 september, 2007 at 18:35

  Okey nu har jag också adsense i själva bloggposten. Men hur tusan anpassar man vad för reklam som kommer upp? Är det i kanaler man ställer in det?

 5. Simon
  29 september, 2007 at 19:53

  Jag har för mig man kan välja att inte tillåta vissa annonsörer från att visas på ens sidor med AdSense. Logga in på ditt konto och kolla dig fram.

 6. 29 september, 2007 at 19:55

  Så är det. Det har jag gjort. Framgick inte det av texten?

 7. Erik
  29 september, 2007 at 19:55

  Varför är du inte reklammotståndare? Jag fattar inte vad som är bra med reklam, om ett företag satsar mer på reklam måste alla andra följa efter, det är en stegringsprocess som inte gynnar någon. När reklam för tobak förbjöds ökade tobaksföretagen sina vinster, för när ingen annan slösar pengar på reklam behöver man inte göra det själv heller.
  Alla reklam borde vara opt-in f.ö.
  Alltså, inga reklampelare som man kan se utan att man vill det.

 8. K
  29 september, 2007 at 21:07

  Jag har börjat använda Adblock Plus som instick i Firefox, så jag ser inga annonser alls på din sida! Och det är ju tur eftersom jag hatar reklam, framför allt för att den höjer priserna på allt och är så jäla ful och störande.

  Dessutom går nu surfandet otroligt mycket snabbare när jag sitter på modemuppkoppling från landet.

 9. 29 september, 2007 at 23:00

  Jinge:
  Varför säljer du inte bloggen till den där spekulanten som bjöd 146.000 dollar för den?
  Det borde ge dig pengar både för att åka till och bosätta dig någonstans på jorden där det är busväder för det mesta och att starta en ny blogg, Jinge.nu exempelvis :-).

 10. 30 september, 2007 at 12:45

  ”Låna enkelt utan säkerhet
  Låna upp till 300 000 kr. Amorteringsfritt – snabbt besked. ”

  evighets-gäldenär?

  :-)

Comments are closed.