Om 2-3 månader så är flyttfåglarna här med H5N1Bilden ovan är från en ”räddningsaktion” som undertecknad med dotter och dotterdotter ägnade sig åt förra våren. En motvillig badare som hellre ville följa med oss än att kajka omkring i Stockholms Ström..

Alla är troligen helt klara över att flyttfågelsträcken i vår kommer att innehålla en och annan fågel som är bärare av H5N1.

Det är inte mycket vi kan göra åt den saken. Vladimir Zjirinovskij, en av ryssarnas politiska dårar (eller om karlen helt enkelt är psyksjuk) har föreslagit att militären ska skjuta ner vartenda flygfä som försöker ta sig över gränsen. Även om jag tycker att rysk politik känns lite underlig så konstaterar jag ändock med tillfredställelse att Putin inte är lika galen..

Vad jag däremot funderar på lite nu och då är våra små. Hur agerar ett barn när hon/han hittar en sjuk fågel som är vid liv? Att en hel del barn kan få för sig att ”hjälpa” fågeln kan vi nog utgå ifrån.

Kanske ta med den till närmaste vuxen, under alla omständigheter finns det en viss risk för att barnet tar i det sjuka djuret.

(Som synes på bilderna ovan så är det inte bara hur de små agerar som kan vara ett problem..)

I normala fall är det nog bara en begränsad risk för att ett sjukt djur överför sin smitta till människan, men våren 2006 kommer knappast att bli normal i det avseendet. Om det är, eller kan bli, ett stort problem vet jag inte men visst bör vi vara uppmärksamma på det.

Dessutom borde möjligen myndigheterna lägga sina pannor i djupa veck. Finns det en orsak att gå ut i en allmänt hållen kampanj till alla medborgare där man uppmanar de vuxna att säga åt barn att under inga omständigheter röra sjuka eller döda djur? Jag vet inte, men jag tror det.

Missminner jag mig inte så har vi i sommar en fågelpopulation på omkring 500 000 000 miljoner fåglar, dvs. en halv miljard. De flesta av dessa fåglar är flyttfåglar i en eller annan bemärkelse.

Många av dessa kommer att dö en naturlig död förstås, men varje större fågel kanske bör betraktas som en hälsorisk?


7 svar till “Om 2-3 månader så är flyttfåglarna här med H5N1”

 1. Vad man vet så har väl detta virus huvudsakligen drabbat inhägnade och inlåsta fågelstackare för slakt.

  Så det finns ingen anledning att blåsa upp någon folkskräck för fåglar av medeltida proportioner tills vi vet bättre. sedan är de stor skillnad mellan en politisk vilde och president Putin jag förstår inte hur du kan blanda ihop dem, det skulle ju vara som att blanda ihop Göran persson och några av våra egna galningar ännu längre högerut, Assar Oredsson eller vad idioterna nu heter , Vladimir har vad jag vet inte ens uttalat sig i frågan men har ett alldeles effektivt hälsoministerium som tar hand om det och som har en sedan länge klar och utarbetad strategi för katastrofer av det här slaget vilket man inte kan anklaga Sverige för.

  Jag hoppas att du inte tänker sitta på taket med bössan och lurpassa på vårens budbärare när de kommer ;) gläds åt dem istället .Är det något vi skall oroa oss för så är det köttindustrins djurhållning för inte så länge sedan var det ”galna ko sjukan” som djuren fick för att de tvingades till kannibalism genom att äta kadavermjöl från sina egna…

  Så gå ut och ge pippifåglarna en brödbit när de kommer Jan, det skall jag göra…

 2. Jag såg dock en kvällstidningsrubrik där det stod att viruset stannar i Turkiet (kanske Aftonbladets Text-TV?). Riktigt varför det är så kollade jag inte (men det torde ha att göra med att Turkitet utgör en genom historien viktig kulturell gräns). (Tur att det finns vissa sorters tidningar som bidrar med lite skön parodi i tillvaron, tänkte jag.)

 3. Turkiet en kulturell gräns? :-) Mja, vilken tidning det nu än var så var tjänstgörande redaktör nog kraftigt bakfull när han släppte fram något sådant..

  Att jag blandar in Zjirinovskij beror helt och enbart på den stora idiotfaktorn. :) Att över huvud taget säga sådana dumheter gör ju att det blir kul. Nej, man ska inte hetsa fram en panik till medeltida dimensioner, fast jag undrar förstås vad du känner till om hur pass stor panik det var då?

  Själv ska jag fylla 60 i år och har knappast varit med om någon panik annat än på löpsedlarna. Men där är det panik var och varannan dag faktiskt.

  Men helt seriöst så kommer detta att kunna bli ett problem. Själv är jag ju ”nästan fågelskådare” och brukar välkomna fågelstrecken ute på Landsort på våren (med en massa andra fånar med gröna kläder och kikare) och man kan bara konstatera att det kommer att bli ett delvis ovanligt år i år.

  Att det kommer att komma sjuka/smittade andfåglar kan vi utgå ifrån. Men myndigheterna har än så länge bara börjat förstärka den veterinärmedicinska sidan men behöver nog gå ut och säga till att man INTE ska röra sjuka fåglar, och definitivt inte ”rädda” dem. Och det har inget med ”panik” att göra, bara sunt förnuft..

 4. Jordbruksverket skriver att det är osäkert om vilda fåglar alls kan bära med sig smittan…måste nog säga att vi ska ta det högst försiktigt med att hetsa upp oss över risker som egentligen inte finns. Det finns ju så mycket annat man faktiskt måste oroa sig för…

  /Alejandro

 5. Vad jordbruksverket skriver intresserar mig föga ska du veta. De skriver att genmajsen är bra för människan oxo trots att den framkallar njursjukdom hos råttor. Men de
  -hemligstämplade- utredningen.

  Att andfåglar sprider H5N1 är redan klarlagt sedan över ett år. Hur tror du den kom till Turkiet, Ukraina etc..? Att jordbruksverket filtrerar inkommande information är ett problem i sig kan jag tycka. Det är inte deras uppgift att konsekvent föra fram felaktig information.

  Man måste oroa sig för mycket, det farligaste för mig idag är att jag ska och handla. Det är farligare än fågelinfluensan i nuläget, tusenfalt..

  Samtidigt så lovar jag dig att denna debatt kommer, och den gör det med stormsteg. Jag tror dessutom att de som läser min blogg inser att det inte innebär något annat än att man måste säga åt sina små att under inga omständigheter ”rädda” sjuka fåglar..

 6. Tänk dig bara Aftontramset eller Sexpressen med vårlöpet:

  NU KOMMER DOM!!!

  Har inte västmakterna invaderat Iran månaden innan så råder förmodligen nyhetstorka i April och då blir det väl krigsrubriker…

  Gratulationer på förhand…..

 7. :-) Så blir det. Det kan oxo bli långt tidigare. När kvällspressen kommer underfund med att pippina är på väg så får du se! (De första börjar väl dra sig redan nu kan man tänka. Sädesärlorna vid pyramiderna har säkert mycket spring i benen just nu. De vill norrut för de är pilska de små liven..)