Ok Piratpartiet, det var kul, åter till verkligheten


Igår träffades vi datanördar av en liten bomb, eller kanske var det en kinapuff i ankdammen.

Piratpartiet heter det nya årets ”Teaterparti” enligt samma recept som sommarens Almedalhappening. Det var riktigt skojigt uttänkt och dessutom lyckades man få vissa medier att rapportera om skämtet.

Så här skriver de på sin hemsida:

”Piratpartiet siktar på att ta en vågmästarroll efter valet 2006. Det finns mellan 800 000 och 1 100 000 aktiva fildelare i Sverige, och de är alla trötta på att kallas kriminella. Vi behöver ha 225 000 av dessa med oss för att komma förbi fyraprocentspärren och hamna i vågmästarroll. Den rollen tänker vi sedan använda till att avskaffa upphovsrätten.”

Skämtarna uppfyller därmed gullighetsfaktorn med 100% och fick den uppmärksamhet de hade önskat, och kanske mer därtill. Men som alltid när det gäller nöjen så kanske det är dags att avslöja att ni fick idén när ni började tröttna på Bolibompa, eller hur?

Inget fel i det tycker jag. Kan man roa sig så ska man, i alla fall då det är en tämligen billig och harmlös sysselsättning. Ingen kan komma till skada vilket gör att det inte heller behöver förbjudas eller regleras på något sätt.

Igår när jag kollade lite på deras BBS så såg jag att somliga av dem drev skämtet lite väl långt. Man frågade – vill du bli riksdagsman? Det finns fortfarande en bit gullighetsfaktor över det, men där börjar det roliga att härskna lite. För jag är övertygad om att det finns folk som inte inser att det handlar om ett stort practical joke.

Under alla omständigheter har de uppfyllt sin målsättning. De har visat på en opinion, och de har genomfört en berättigad protest mot Bodströmsamhället och det är väl gott nog. Låt skämtet stanna vid det..


16 svar till “Ok Piratpartiet, det var kul, åter till verkligheten”

 1. Intressant strategi…

  …Att tillskriva Piraterna infantila egenskaper och avfärda dem som ett skämt. Vad är din baktanke, tro?

 2. Va?

  Baktanke? Du kommer väl nu inte att fortsätta denna travesti på ”Teaterpartiet” och hävda att det är sant? Att några gökar faktiskt på fullt allvar tänkt försöka ta sig till riksdagen utan att ha den blekaste aning om hur de tänkt ställa sig i viktiga frågor för folk i allmänhet..?

  Det är givetvis inte sant, men jag medger att det var en himla kul grej.

 3. Du förutsätter att alla väljare styrs av en viss typ av rationalitet. Är du säker på att detta är fallet? Förvisso håller jag med dig om att det är problematiskt att inte ta ställning i fler frågor än de gör, men å andra sidan är deras hjärtefrågor extremt viktiga. Informationssamhället är här och vår personliga integritet håller på att skjutas i sank. Den nuvarande lagstiftningen har slagsida åt det kommersiella och det frihetsinskränkande. Exempel:

  – Det lutar åt att myndigheters övervakning av medborgares förehavanden kommer att öka, både i form av trafiklagring och andra former av övervakning
  – Lobbyister jobbar för att fildelning skall betraktas som ett grovt brott, vilket ger möjlighet att nyttja ovanstående uppgifter i spaningsarbete mot privatpersoner
  – Register missbrukas; vare sig vi vill det eller inte (t ex DNA-registret i samband med Tsunamin)
  – Vi betalar kasettskatt i samband med köp av DVD-medier, trots att kopiering av upphovsrättsskyddat material är förbjudet. Kollektiv böter utan dom? Är det något för Sverige år 2006?

  Ett antal exempel som illustrerar ett flertal viktiga frågor som står på Piratpartiets agenda. En reaktion mot detta är både viktig och tidsenlig. De etablerade partierna begriper i princip ingenting av vad som sker. Deras handlinger avspeglar i alla fall inte förståelse för problematiken.

  Vad Piratpartiets grundare har för avsikter med sitt s k ”skämt” har jag ingen aning om, men jag vet för lite om deras politiska agenda för att avfärda dem som infantila (eller som ett skämt). Det du gör är att marginalisera ett extremt viktigt initiativ som äger rum i en – i mina ögon – kritisk tidpunkt i historeskrivningen.

 4. Kanske KAS. Jag ska fylla 60 nästa gång jag fyller år så jag är inte helt säker. Bolibompa kanske är kuligare..

 5. ”Det du gör är att marginalisera ett extremt viktigt initiativ som äger rum i en – i mina ögon – kritisk tidpunkt i historeskrivningen.”

  WOW !! :-)

  Som du antagligen vet så delar jag din uppfattning på andra punkter. Jag har bloggat massor av gånger om Bodströmsamhället. Men Piraterna gör sig bara löjliga om de inte snart går ut med att det var ett skämt. Dessvärre kommer piratbyrån att få åka på samma kälktur tror jag.

  D.v.s. en klart kontraproduktiv åtgärd. Inget hindrar att dessa ungdomar tar sig till närmaste lokala partimöte för att söka stöd i sin uppfattning. Och stöd finns inom _samtliga_ riksdagspartier. Det finns t.ex. gott om sossar som är mot Bodströmsamhället..

 6. ”jag håller med dig, det är inte mycket. Varken idag eller i det långa loppet. Ser man dekoren kan man hela stycket – så jag förstår att man kan tappa hoppet. Förgäves ropar jag till regissören! Vem bad dig sätta upp det här eländet? Vad är det för figurer där i kören. Du har valt ut dem du – erkänn det”.
  — Cornelis Vreeswijk

  Det politiska etablissemanget är inte särskilt populärt hos ungdomen idag. 70- och 80-talister har i allmänhet ingen större respekt för de etablerade partierna. Du försöker att marginalisera Piratpartiet – vars kärnfrågor har ett brett folkligt stöd – och jämföra dem ett reklamjippo utfört av avdankade skådespelare. Du kan mycket väl ha rätt i att Piratpartiet kommer att göra sig ”löjliga”. Men många av de potentiella anhängarna till partiet skulle aldrig komma på tanken att knalla ned till SSU, Ung Vänster eller MUF för att försöka påverka den vägen. Det förtroendet existerar inte längre.

  Om Rick Falconwing och hans kompanjoner spelar sina kort rätt så kan de ha någonting på gång. Det finns många vägval att göra. Vissa kan leda till åtlöje, andra kan leda till mindre pinsamma destinationer.

 7. Jinge, har du varit inne på deras forum? Det finns en del seriösa diskussioner om vilket partiprogram de ska sätta ihop och liknande saker. Jag förstår inte varför du tar detta som ett skämt.

  Jag kan gå med på att det kanske är blåögt och naivt att tro att svenska folket kommer att sluta upp bakom dem, men som några så riktigt påpekat så är det väldigt utbrett i min generation (jag är snart 30) med ett otroligt politikerförakt och enda anledningen till att man röstar är för att de ännu otrevligare borgerliga inte ska få makten. Det finns ju inget parti som ens kommer i närheten av att kunna representera mina åsikter, så varför inte rösta på ett parti som bara har en åsikt, men som jag åtminstone håller med om?

  Personligen skulle jag visserligen mycket hellre se ett parti som inriktade sig på mänskliga rättigheter i första hand (har skrivit in det förslaget på pp´s sida, men ingen verkade nappa :-( ), som det ser ut nu verkar ju alla bara försöka inskränka dem med det ena argumentet dummare än det andra…

 8. Självklart har jag varit inne på deras forum. Jag skriver ju det oxo!?

  ”Jag förstår inte varför du tar detta som ett skämt.”

  Därför att det måste vara ett skämt. Annars, ja, det vill jag inte ens skriva..

 9. Jinge Du är en gammal räv jag är bara gammal.
  Jag kommer ihåg den tiden när Rolling Stones var i Kungsörsparken, man var långhårig och de gamle blängde snett och skakade på huvudet. Kan man verkligen avfärda 50 000 personer som svarar på enkäten i Aftonbladet som ett skämt utan att själv riskera att bara vara en gammal huvudskakare. Inte är det väl ett sådant öde som skall drabba oss på gamla dar?

  KAS

 10. Menar du att det är en ren psykologisk försvarsmekanism från din sida att ta det som ett skämt? :)

 11. Ja det kan man absolut Kjelle!

  Till att börja med kan man ifrågasätta antalet. Sist jag testade så gick det utmärkt att rösta hur många gånger som helst bara man raderade kakan som bladet lade upp. Här rör det sig om datakunniga människor så det är inte bara jag som vet om detta.

  För det andra är det till intet förpliktigande att svara hej-kom-och-hjälp-mig på en sådan fråga. Det kan t.o.m. vara en slags obstruktion vilket jag har förståelse för.

  Vad sade Aftonbladets test av hur många som skulle rösta på ”Teaterpartiet” ??

 12. ”Menar du att det är en ren psykologisk försvarsmekanism från din sida att ta det som ett skämt? :)”

  Fråga farsgubben vad han anser.. :)

 13. Ok,

  nu rundar jag av för den här gången. Vem vet, jag kanske får anledning att lägga näsan i blöt igen. :)