Offentliggör listan över saknade nu!


Varför den personliga integriteten skulle vara viktigare för svenskar än för våra grannar i Finland, Norge och Danmark begriper inte Lena Mellin på Aftonbladet. Och i ärlighetens namn gör inte jag det heller.

Lena Mellins artikel i Aftonbladet!

AB: ”Rodengymnasiets rektor Ulla-Britt Persdotter skulle meddela eleverna att deras klasskamrat försvunnit i katastrofen i Asien. När Ulla-Britt Persdotter kom till klassrummet fanns 18-åringen där. ”Jag är inte ett dugg saknad”, sa han.”

Gossen hade varit i Sälen och inte i Thailand.

”18-åringen har ett ovanligt namn och det finns bara två personer i hela Sverige med samma för- och efternamn. Den andra personen bor i Karlskrona och har heller aldrig varit i Thailand.

Hur misstaget uppstått är en gåta även för Rikspolisstyrelsen.”

Jag är övertygad om att vi kommer att få oss serverade en mängd historier som denna. I våra grannländer har listorna över saknade minskat rejält i samband med offentliggörandet av namnen och så blir det säkert i Sverige också.

Men det verkar som även denna fråga ska dras i långbänk..


4 svar till “Offentliggör listan över saknade nu!”

 1. Listan bör nog gås igenom åter en gång. Jag är tveksam till en publicering. Visst kanske många namn skulle kunna tas bort, men å andra sidan tror jag att alla anhöriga kanske inte tycker det vore så kul att deras saknades namn hängdes ut. Vi pratar så mycket om personlig integritet i andra fall och så varför inte hålla på det även här? Vilket allmänintresse finns det egentligen att offentliggöra listan?

  Den kommer att ändras och öka och minska och jag tror nog inte att den kommer att vara helt korrekt förrän om några månader.

  Annica

 2. Såg ett namn som en bekant i Göteborg har på en lista av eftersökta saknade i Thailand och befarade… Varken jättevanligt för- eller efternamn. På Gulasidorna dock fem stycken i Sverige. Och detta var någon annan.

  Och du, din gamla Persson-kritik, eller något liknande, skulle komma på P1 i eftermiddag där Perssons skuld i segheten efter tsunamin ska diskutteras – om jag hörde rätt på en skramlande transistor i rummet här intill. Bloggarnas betydelse är då enorm! :-) (Jag är mer ironisk än nånsin, även om jag på statcounter sett besökare från både Sveriges Radios och Expressens servrar! Hm…? :-)

 3. Annica: Jag tror att de anhöriga sörjer deras frånvaro mer än närvaron på en lista. jag vet -fortfarande inte- om en gammal vän saknas efter Estonia. Leta rätt på en förteckning över offren på nätet får du se.
  Magnus: Ska jag vara i P1?? Inte vad jag vet.