Och vad gör Vänsterpartiet?


Johan Ehrenberg skriver en intres-sant artikel i tidningen ETC där han ifrågasätter regering och samarbets-partier.

Vänsterpartiet skriver i sitt valprogram:

”…det finns gott om pengar i Sverige. Vänsterpartiet tycker att de ska användas för att skapa ett solidariskt och hållbart samhälle. Det är mycket viktigare än att sänka skatten. 200 000 nya jobb i offentlig sektor är inte en kostnad. Det är en investering i en bättre framtid.”

Det är sant och det låter bra och jag håller med till 100%. Men hur har det sett ut inom den offentligt finansierade verksamheten de senaste åren? Och hur ser det ut efter den budget som partierna blev överens om nyligen?

Tillväxten i Sverige är mycket bra vilket gör att man kan lägga mer pengar på skola, vård och omsorg. Låt oss därför se hur stor andel av bruttonationalprodukten som i praktiken går till offentlig verksamhet:

2003, 31,3%
2004, 30,2%
2005, 29,7%
2006, 29,2%
2007, 28,7%
2008, 28,1%

En allt mindre del av bruttonational-produkten går således till skola, vård och omsorg. Socialdemokraterna har en valslogan som hävdar att ”Alla ska med” men det syns inte alls i den budget de lagt.

ETC: ”I år betyder den minskade andelen som satsas på offentlig verksamhet att skolor, omsorg och vård går miste om drygt 55 miljarder kronor i förhållande till 2003. Fram till 2008 planerar social-demokraterna och stödpartierna en urholkning på 90 miljarder kronor i förhållande till 2003.”

Personligen är jag förstås nyfiken på hur mina företrädare inom (v) tänker. Hoppas man på egen majoritet i riksdagen efter valet? Eller tror man att man blir ett så stort parti att socialdemokraterna helt enkelt tvingas att gå med på att riva upp både långtidsbudget och skattebeslut?

Att Per Nuder ler i sin budgetvandring och hävdar att det är en reformbudget han går med i det lilla USB-minnet är ju rart. Men att tala om 200 000 nya arbeten inom offentliga sektorn låter i mina öron inte helt korrekt ens som målsättning..

Läs Johan Ehrenbergs artikel i ETC!

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, vänsterpartiet, socialdemokraterna, valet, budget, offentlig sektor, etc[/tags]


6 svar till “Och vad gör Vänsterpartiet?”

  1. Well, Ehrenberg är väl som alltid värd att ta med ett par vagnslast salt. Siffrorna han visar är ju iofs intressanta och oroväckande men det är ju lite ohederligt att påstå att vänsterpartiet sitter och budgeterar för att i hemlighet minska offentliga sektorns andel av BNP. Vill man ha en större offentlig sektor är ju en bra grej att börja med att anställa fler och höja vissa skatter. Vänsterpartiet arbetar för båda dessa saker och ju fler röster de får desto mer kan de pressa igenom gentemot sossarna. Det lustiga med Ehrenberg är ju att han länge körde sin chiqt radikalistiska dräpa om att han lika gärna kunde rösta på sossarna som på vänstern… Jag undrar om det här bara är en fortsättning på samma tanke, dvs ”oj vänsterpartiet har bra förslag, nu måste jag bevisa att de åtminstone inte är mirakulöst bra så kan jag råda folk att rösta på sossarna igen med gott samvete”. Angreppet på (v) är, precis som hela Ehrenbergs person, mest bara tröttsamt.

  2. Bra kommentar! Men du bortser från att (v) har deltagit i budgetarbetet de senaste åren och att siffrorna (som är korrekta) visar på en diskrepans – inte bara inom sossarnas tal.

  3. Jag tycker att vänsterpartiet har varit otydliga när det gäller detta. Sedan är nog Ehrenberg en filur i sin egen klass, men siffrorna har han tagit ur en statlig utredning…

    Välfläskvarning tycker jag.

  4. Ptja. Själv är jag från och till trött på den pragmatism som råder. Det känns som om partiet får väldigt lite tillbaka av det pågående samarbetet. Och andelen av BNP som går till den offentliga sektorn bör knappast sänkas. Å andra sidan är det ju tur att jag själv inte ägnar mig åt politik. Jag skulle aldrig klara att vara pragmatisk i frågor som arbetslösheten och försvarsindustrin.

  5. Hmm.. Om bara ca 30% av BNP går till offentlig verksamhet, vart går då de kvarvarande ca 28% (differensen mellan 30% som används, och 58% som tas ut i skatt)?!

    Jag har svårt att se att ens Lars Danielssons privatresor tar så mycket..

  6. jag forskar om v-partiet i skolan. då har vi en bild som hänger på tavlan på Lars ohly som barn… lycka till!